INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Význam kompetencí v profesní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit administrativních činností
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Předmět: Řízení podniku 1
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Personální plánování.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Problémy a perspektivy středního školství
Ekonomika malých a středních podniků
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Význam kompetencí v profesní přípravě doc. PhDr. Josef Jünger, CSc. VŠP, a. s. Ostrava

Proč profesní příprava Téma profesní přípravy se po mnoha letech společenského nezájmu stává v těchto dnech středem pozornosti. Jak známo, nelze hledat správnou odpověď bez správné otázky. Na co hledáme vlastně odpověď a proč roste zájem o profesní přípravu? Vedle sociálních a personálních, dominují ekonomické důvody a okolnosti: 1.1 Kolaps příkazové ekonomiky –nízká prosperita společnosti, většiny podniků a jednotlivců, –nedostatek, jako průvodní rys existence, –dominance námezdní práce, –vysoká účast státu nebo péče ve většině oblastí společenského a osobního života, –vyloučení podnikatelské iniciativy, –omezená osobní a ekonomická svoboda, atd.

Proč profesní příprava 1.2 Zrod smíšené ekonomiky –V České republice, jakož i ve většině jiných zemí Evropy se konstituovala smíšená ekonomika: –postupný růst produktivity práce, –růst prosperity státu, podniku a jednotlivců, –nastolení osobní a ekonomické svobody, –sestupný trend státního paternalismu, –vznik a nárůst nezaměstnanosti, –měkká sociální síť, –nízká kariérní aktivita občanů, atd.

Proč profesní příprava 1.3 Zrod nových ekonomických systémů –Smíšená ekonomika začíná být modifikována nebo posléze nahrazována novými ekonomickými systémy: –znalostní ekonomika –Znalosti se „kapitalizují“ a prosazují se jako produkční faktor. –podnikavá ekonomika –Podnikavost spouští a akceleruje ekonomický růst. Tyto změny vyvolávají nové požadavky na lidi, vznikají nové možnosti pro přivlastňování hodnot, mění se význam a obsah kvality života.

Co změnit v profesní přípravě „Bohatství v nové době vyrůstá přímo z inovace, nikoliv z optimalizace...“, Kevin Kelly: New Rules For The New Ekonomy. Formulace problému je v tomto případě složitější než jeho řešení. Kromě jiného se opakují neopodstatněné mýty: –v České republice je nedostatek pracovních míst, –zahraniční investoři vytváří dostatek pracovních míst i pro absolventy škol, –vertikální kvalifikační růst zajistí kariérní rozvoj, –profesní příprava může zajistit sama škola nebo náhradní vzdělávací zařízení bez účasti zaměstnavatelů, –finanční podpora a subvence jsou nejúčinnější, atd. Tyto mýty zavádějí, ale neorientují. Dlužno říci, že bylo vynaloženo nemálo prostředků na statistické analýzy a sociologické průzkumy. Když pomineme účelové průzkumy, byly formulovány některé problémy. Nicméně návrhy a odvaha k řešení většinou chybí.

Cesty ke změně Zdá se, že parciální změny byly vyčerpány, nezbývá než vytvořit holistickou, strategickou vizi s postupnou implementací. Možná východiska: a) Respektovat zvláštnosti trhu práce. –strukturovaná nabídka a poptávka, –dlouhodobá časová reakce vyrovnávání nabídky a poptávky, –inerce struktury a procesů (malá flexibilita), –iracionalita, atd. b) Definice a systematizace klíčových pojmů a přístupů. c) Využití domácích a zahraničních zkušeností. –Baťova škola práce, –Živnostenská příprava, –Profesně orientované terciální vzdělávání, atd.

Systematizace některých klíčových pojmů PRÁCE Profese Status Profesní nároky Povolání Výkonová kapacita Status PRACOVNÍK

Systematizace některých klíčových pojmů Profese Speciální úsek pracovní činnosti, druh pracovní činnosti, který je prezentován souborem nezbytných profesních úkolů, rolí a vyžaduje určité profesní nároky. Některé profese jsou podloženy příslušnými předpisy, kvalifikační nároky atd. Jejich výkon je postulován speciální-profesní přípravou. Povolání „Stav, který má jednotlivci zajistit řádné a užitečné postavení v lidské společnosti a ve společenské dělbě práce“ (Malý slovník naučný, Kočí 1928).

Systematizace některých klíčových pojmů Výkonová kapacita Výkonová kapacita (capability) Odborná způsobilost (competence) - co by měl umět dělat Odborná způsobilost (competence) - co by měl umět dělat Hodnoty (values) - kodex povolání - které hodnoty by měl respektovat Hodnoty (values) - kodex povolání - které hodnoty by měl respektovat Kompetence (competency) - jak by se měl chovat Kompetence (competency) - jak by se měl chovat

Kvalifikace Systematizace některých klíčových pojmů V širším pojetí výkonová kapacita V užším pojetí odborná způsobilost Profesní příprava Zvyšování úrovně výkonové kapacity podle nároků jedné nebo skupiny profesí. Může být např. dílčí, orientovaná na činnosti nebo komplexní, orientovaná na povolání.

Kompetence I u nás postupně akceptujeme skutečnost, že kompetence jsou významnou součástí výkonové kapacity člověka a proto by se měly stát součástí profesionální přípravy. Mají některé zvláštnosti, které ovlivňují jejich akceptování, utváření a hodnocení: –vztahují se k rysům chování a teprve prostřednictvím nich k výkonu, –mají obecnější charakter, –jsou obtížně měřitelné a hodnotitelé, –mají spíše charakter dovednosti a návyků než vědomosti, –utvářejí se učením a tréninkem, atd.

Kompetence Od doby, kdy je zpopularizoval Boyatzis (1982) existuje několik verzí seznamu nejdůležitějších kompetencí. Nejcitovanější výčet je uveden v závěrech ze zasedání Evropské rady v Lisabonu (odst. 26): –informační kompetence, –komunikace v cizích jazycích, –podnikavost, –sociální kompetence, –technická kultura.

Závěr Tak jak to bývá u úvodních příspěvků tématické konference i tento příspěvek si kladl za cíl spíše formulovat některé trendy, úkoly a problémy. Na jejich řešení dojde bezprostředně nebo vyvolají diskuzi.