Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů 19.09.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Připravovaná dokumentace
ŠKOLENÍ TECHNIKŮ A MONTÁŽNÍKŮ PRO ROK 2007
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Evropský týden kvality, Praha, AKREDITACE ORDINACÍ VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V ČESKÉ REPUBLICE MUDr. Mgr. Petr Struk Doc. MUDr. Bohumil.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská služba první pomoci Jan Bělobrádek Sdružení praktických lékařů ČR Konference České lékařské komory Praha,
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
EKOTOXA s.r.o. Otická 761/37, Opava GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU CÍL A PROGRAM ŠKOLENÍ SPOLUFINANCOVÁNO EVROPSKOU UNIÍ EVROPSKÝM.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Analýza a popis pracovního místa
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Střednědobé uložení digitálních dokumentů a jejich autenticita (Miroslav Čejka, GORDIC spol. s r.o.)
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Kvalita v českém zdravotnictví
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Standardizace odborné zdravotní péče
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů

Školicí den hodnotitelů 8,30 BS: Úvod do projektu 8,40 SB: Akreditace jako kritérium kvality pro zdrav. pojišťovny 8,50 PS: Akreditace jako nástroj hodnocení kvality v Evropě 9,00 BS: Jednotný výklad akreditačních standardů ,45-10,15 Přestávka 10,15 SB: Jednotný výklad akreditačních standardů ,00 MD: Audit, auditor, zásady auditování 11,45 BS, SB, PS: Diskuse ke standardům a auditu 12,30-13,30 Oběd 13,30 PS: Metodika hodnocení standardů 14,15 TP: Vyhodnocování, ukládání dat, benchmarking 15,00-15,15 Přestávka 16,00 BS, SB: Příprava ordinace k akreditaci, praktické aspekty, formality 16,30 Závěr

Kvalita v primární péči: Východiska Kvalita v primární péči v ČR nebyla dosud vnímána jako priorita. Iniciativy na podporu a hodnocení kvality zaměřené spíše na nemocnice Prostředí individuálních praxí přitom nese riziko vysoké variability, nestandardních postupů, omylů a pochybení Vzrůstají nároky na bezpečí pacientů Neexistuje standard „dobré praxe“, optimální organizace V zahraničí existují koncepty a validizované protokoly pro hodnocení kvality praxí

Zdroje projektu Expertíza Projekty PHARE. Projekty hodnocení kvality péče Mezinárodní zkušenosti Situace Kvalita péče a bezpečí pacientů jsou klíčovými tématy evropského zdravotnictví Síla oboru Silná, emancipovaná a organizovaná Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP a SPL

Projekt MZDRP0115H04, 2008 Vytvořené dokumenty Národní akreditační standardy pro ZZ-VPL Příručka pro ZZ-VPL pro přípravu na akreditaci Slovník pojmů (AKVATERM) Návrh kursu pro auditory Metodika pro vyhodnocení auditu

Projekt 2009 finalizace NAS-ZZ-VPL a další metodiky rekrutace auditorů kurz pro auditory vytvoření web.zázemí pro akreditační proces provedení 30 akreditačních procedur vytvoření datové základy pro benchmarking institucionalizace procesu, včetně jeho finančního a organizačního zabezpečení, systému údržby nástrojů akreditace informace odborné veřejnosti

Výklad akreditačních standardů

Základní teze o „našem“ auditu NAS jsou nastaveny nadčasově, jsou vizí, a jejich nenaplnění není pro praxi problémem, nýbrž výzvou Audit je pozitivní akt, který pomáhá praxím optimalizovat jejich činnosti Laciným auditem ale nesmíme zkompromitovat nástroj

Akreditační standardy 29 standardů ve skladbě: Znění standardu Účel a naplnění standardu Indikátory standardu (měřitelné elementy) Navržený způsob kontroly Právní podklady Dva typy ZZ-VPL 1)jednotlivé ordinace 2)větší celky: sdružení ordinací, družstva, řetězce....

Akreditační standardy: Metody posuzování posouzení pracoviště a jeho vybavení sledování provozu pohovory s lékařem a sestrou/zaměstnanci hodnocení zdravotní dokumentace pohovory s pacienty posouzení písemných/elektronických podkladů (např. vnitřní předpis praxe)