PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
(Základy psychologie)
PSYCHICKÉ JEVY.
Motivace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_15.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Osobnost člověka z pohledu psychologie
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08.
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Personální management
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Rozdíly mezi osobnostmi
Schopnosti Milana Reichlová.
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
obecně, prožívání a chování
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Schopnosti.
Psychologie osobnosti
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
RISKUJ PSYCHOLOGIE.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Pohybové schopnosti a dovednosti
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI každý člověk = organická jednota tělesného a duševního, vrozeného i získaného je typická pro daného jedince a projevuje se v jeho jednání a chování jednota strukturální a funkční.

Struktura osobnosti

Struktura osobnosti

Obecné zásady chápání os. 1) Osobnost je složitý systém 2) Osobnost musíme začlenit do prostředí 3) Člověk je biosociální bytost 4) Osobnost má typologické, obecné a individuální vlastnosti 5) Realisticky posuzujeme kladné i záporné vlastnosti osobnosti

Aktivační vlastnosti pohání osobnost k činnosti Motivy: hybné síly jednání a chování člověka a) impulzy: motivy z nitra člověka b)stimuly: vnější motivy Motivace- aktivita člověka vyvolaná motivem, končící uspokojením -mezi motivy řadíme i návyky a emoce

Aktivační vlastnosti Potřeby: z nedostatku či nadbytku něčeho -potřeba má různou sílu Maslowova pyramida potřeb: 1) Fyziologické potřeby 2) Bezpečí a jistota 3) Sounáležitost 4) Kladné sebehodnocení 5) Sebeaktualizace

Dynamické vlastnosti Charakterizují tempo prožívání a úspěšnost činnosti TEMPERAMENT : vrozená vlastnost základem je vyšší nervová činnost CNS způsob jakým člověk reaguje na různé podněty

Dynamické vlastnosti VLOHY : „dispozice“ vrozené zvláštnosti čl, na jejichž základě se vyvíjí schopnosti nedeterminují stupeň ani směr rozvoje osobnosti

Dynamické vlastnosti Faktory vývoje schopností -včasná stimulace vloh. SCHOPNOSTI : vlastnosti, které jsou předpokladem úspěšného vykonávání činnosti Faktory vývoje schopností -včasná stimulace vloh. -systematické cvičení. -navození a udržení motivace Stupně schopností: nadání – talent - genialita

Dynamické vlastnosti VĚDOMOSTI : osvojená fakta a vztahy mezi nimi NÁVYKY : zautomatizované postupy usnadňující řadu činností DOVEDNOSTI : nabyté pohotovosti správně a snadno vykonat určitou činnost vědomosti, dovednosti a návyky zpravidla podmiňují prof. orientaci

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.