Fyzikální projekt První soukromá základní škola v Hradci Králové, s. r

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace KA 02 v rámci projektu„Nadané dítě.eu“
Advertisements

Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Pohybová (kinetická) energie
Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
Voda. V pátek probíhal na naší škole Den Země na téma Voda. Žáci druhého stupně soutěžili v mnoha soutěžích. Třída se vždy rozdělila na skupiny.
Studentská inovace praxí
OSV jako samostatný předmět Mgr. Jana Trojanová koordinátorka tvorby ŠVP Gymnázium INTEGRA BRNO.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výměna oken na SB VŠE 3MA382 projekt Výměna oken na SB VŠE 3MA382 – Lubas, Gemrich Cíl projektu??
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Interaktivní výuka přírodovědných předmětů na ZŠ CZ.1.07/1.1.04/ ZŠ a MŠ Olomouc, Gorkého 39.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
MŠ Sedlčanská. MŠ Sedlčanská MŠ Plamínkové MŠ Kotorská.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Program 1. pracovního semináře Financování internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod.
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
VY_32_INOVACE_7C14.  Rozložení snímků obsahují formátování a rozmístění jednotlivých částí obsahu.  Rozložení obsahuje také motiv, tedy nastavení formátování.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
ZÁBAVNÁ NÁSOBILKA.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Stokorcový les Časový rozsah: 17 hodin – 2 hodiny – sledování filmu na interaktivní tabuli 1 hodina – četba příběhu + prohlížení materiálů od žáků 4 hodiny.
ARCHIMEDIÁDA Základní škola Bratří Čapků 1332 Ústí nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Hodina Prvouky- Rok, roční období
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
PREZENTACE O čtyřech letech učení fyziky na této škole očima Karla Kratochvíla & Martina Hortvíka.
ZŠ BUKOVANY U SOKOLOVA 20. a
JITKA HOUFKOVÁ KDF MFF UK Praha
Didaktika geografie.
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
FYZIKÁLNÍ POKUS NA OHŘEV VZDUCHU POMOCÍ SLUNCE (tepelné záření) Základní škola Dr. E. Beneše, Mladá Boleslav.
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Time mng. a osobní efektivita Lektor: Mgr. Stanislav Loskot, MBA 12. června 2015.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
 Kde: chata Radost, Plasnice, Orlické hory  Kdy: 12. –  Účast: 28 žáků  Inspirace: publikace Michal Dubec, Adaptační (stmelovací) soustředění.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ROK SVĚTLA
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Měření rychlosti zvuku
Název vzdělávacího materiálu Mysli ve fyzice
Práva dítěte Výchova k občanství
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TURNOV TŘÍDA 8.C
Transkript prezentace:

Fyzikální projekt První soukromá základní škola v Hradci Králové, s. r Fyzikální projekt První soukromá základní škola v Hradci Králové, s.r.o. Vocelova 1334 500 02  Hradec Králové 2 VODA KOLEM NÁS aneb Jaká je a co vlastně všechno umí kapalina, bez které bychom nemohli žít? Barbora Smýkalová Petra Samcová

Termín realizace projektu ve výuce: 20. 11. 2009 3., 4. vyuč. jednotka 1., 2., 3. roč.: 24. 11. 2009 1., 2., 3. vyuč. jednotka

1. vyuč. blok projektu: 0 – 5´ přechod do ŠD a organizace 5 – 10´ úvodní slovo vedoucích projektu (zahájení) 10 – 15´ motivace: diskusní kruh – „Co pro tebe/nás znamená voda?“ - diskuze řízená vedoucími projektu 15 – 20´ prezentace: (power point) – Voda kolem nás - pro 1. – 3. roč. zjednodušená forma 20 - 25´ rozdělení do skupin 25 – 44´ skupinová práce na jednotlivých stanovištích a pokusech + výroba pomůcek 44 – 45´ uzavření 1. vyuč. bloku projektu, organizace přestávky

2. vyuč. blok projektu: 0 – 5´ organizace 5 – 20´ skupinová práce na jednotlivých stanovištích a pokusech 20 – 40´ samostatná práce: Test vnímání a pozorování pro děti od 5 do 11 let: Objevte v sobě Einsteina (J. Trna) - pro 1. – 3. jen část - pro 4. a 5. vybraná část, popř. pro některé individuální žáky celý test 40 – 45´ vyhodnocení projektu: - každý žák dostane „Diplom Einsteina“ 45 – 50´ zhodnocení, reflexe žáků, závěr a úklid pomůcek

3. vyuč. blok projektu: 1., 2., 3. roč. Vzhledem k tomu, že jsme počítaly s tím, že mladší žáci budou pracovat pomaleji, tak jsme jejich výuku naplánovaly na 3 vyuč. jednotky. Jednotlivé činnosti v blocích tedy měly delší časovou dotaci. V závěru 3. vyuč. bloku žáci měli za úkol nakreslit ten pokus (stanoviště), které se jim nejvíce líbilo. - 15 min.

Obsah a cíl projektu: Obsahem projektu je seznámit žáky 1. st. ZŠ se základními fyzikálními pokusy a principy s vodou. Prohloubit a podnítit logické myšlení a uvažování při fyzikálních pokusech. Zdokonalit práci ve věkově smíšených skupinách. Podnítit sebeprezentaci žáků i prezentaci skupinové práce. Motivovat projektem do výuky fyziky na 2. stupni ZŠ. Prezentovat jeho průběh a vyhodnocení na nástěnce školy. Zjistit úroveň schopností dětí analyticky vnímat a pozorovat svět kolem sebe. Tzn. vlastnosti smyslové a nervové soustavy vybírat z pozorovaného jevu hlavní prvky a jejich souvislosti, které mají těsnou vazbu s podstatou pozorovaného jevu.

Úvodem projektu: Prezentace – VODA KOLEM NÁS základní informace o vodě kolem nás a o tom, jaké má (fyzikální) vlastnosti

rozdělení do heterogenních skupin 3 – 4 členné skupiny 1 žák z 1. roč., 2. žák z 2. roč., 3. žák z 3. roč. u 4. a 5. roč. obdobně

rozdání skupinových karet a vysvětlení způsobu vyplňování

… a můžeme začít ! 

Stanoviště: LEDOVEC ! TUHNUTÍ A TÁNÍ VYLEPŠENÉ KVĚTINY JAK TO, ŽE NĚKTERÉ PŘEDMĚTY PLUJÍ? TRYSKOVÝ POHON PLOVOUCÍ VEJCE PLAVBA POD HLADINOU PLOVOUCÍ KAPALINY NEPOTOPITELNÉ PLAVBA PO VZDUCHU RŮZNÉ HLOUBKY

1. LEDOVEC !

2. TUHNUTÍ A TÁNÍ

3. VYLEPŠENÉ KVĚTINY

Svůj Karafiát si přišla vylepšit i paní ředitelka. 

4. JAK TO, ŽE NĚKTERÉ PŘEDMĚTY PLUJÍ?

5. TRYSKOVÝ POHON

6. PLOVOUCÍ VEJCE

7. PLAVBA POD HLADINOU

8. PLOVOUCÍ KAPALINY

9. NEPOTOPITELNÉ

10. PLAVBA PO VZDUCHU

11. RŮZNÉ HLOUBKY

Reflexe projektu Na závěr projektu jsme vždy společně s žáky reflektovali: jak se nám pracovalo společně ve skupinách co nového jsme se o vodě kolem nás dozvěděli jaký z pokusů nás nejvíc zaujal atd. 

Diplom Einsteina za účast v projektu dostali všichni žáci, kteří se účastnili celého projektu aktivně po vyučování si také mohli druhý den odnést domů pro maminky vylepšené květiny

Reflexe průběhu projektu: při reflexi s žáky po projektu jsme nabyly dojmů, že žáky celý projekt velice bavil a že si z něj odnesli mnohé poznatky o vodě kolem nás – výukový cíl byl splněn

Vyhodnocení testu vnímání a pozorování pro děti od 5 do 11 let – Objevte v sobě Einsteina: 1. třída: lepší průměr 2. třída: slabší průměr 3. třída: průměr 4. třída: horší průměr 5. třída: horší průměr s výsledky tohoto testu vnímání a pozorování budeme nadále pracovat při individuální výuce jednotlivých žáků

… a to je konec našeho projektu! Děkujeme za asistenci Mgr. Zdeňce Vítkové a Martině Martinkové Dis. při realizaci projektu. Děkujeme ředitelce školy Mgr. Svatavě Černé za umožnění realizace projektu. A v neposlední řadě děkujeme všem zúčastněným žákům za jejich píli a snahu při realizaci projektu. Barbora Smýkalová Petra Samcová