Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková zpracováno:20.3.2013 ročník (obor)sekunda tematická oblastFyzikální veličiny PředmětCvičení z fyziky Anotace:Prezentace je vytvořena jako podpora k laboratorní práci Hladina kapalin. V úvodu slouží několik otázek k opakování základních pojmů, které vedou k vysvětlení zkoumaných jevů. V závěru je studentům nabídnut návrh na protokol o vykonané laboratorní práci, který odevzdají dle domluvy s vyučujícím. Šablona číslo materiálu III/2-11 III/2 -11-15

2 Povrchové napětí kapalin (Chování těles na hladině)

3 Co bychom měli vědět: Doplňte: 1.Povrch kapaliny se chová jako ………………… 2.Kapalina se snaží zaujmout co ……………… povrch, proto i hladina je vždy ………………… 3.Na hladině mohou některá tělesa (i s hustotou větší než je daná kapalina) ……………… 4.Toho v přírodě užívají např. …………….. pružná blána nejmenší vodorovná plavat vodoměrky

4 Úkol č.1:Pohyb kytičky z párátek Co budeme potřebovat: miska, voda, párátka, jar, moučkový cukr

5 Úkol č.1:Pohyb kytičky z párátek Jak budeme postupovat: a)Do misky nalijeme trochu vody, na hladinu položíme několik párátek(do kytičky). Špejlí, kterou navlhčíme a poté ponoříme do práškového cukru, se dotkneme hladiny mezi zápalkami. Pozorujeme chování, zapíšeme. b)Pokus opakujeme s tím rozdílem, že konec špejle namočíme v jaru. Pozorujeme chování, zapíšeme.

6 Úkol č.1:Pohyb kytičky z párátek Jak budeme postupovat:

7 Úkol č.2: Pohyb lodiček Co budeme potřebovat: miska, voda, špejle, jar(tekuté mýdlo), papír, nůžky

8 Úkol č.2:Pohyb lodiček Jak budeme postupovat: a)Naštípneme konec špejle. Do zářezu vložíme kousek papíru namočený z poloviny v jaru. Pozorujeme chování, zapíšeme. b)Na tvrdý papír namalujeme jednoduchou „lodičku“ podle předlohy. Vystřihneme a položíme ji na hladinu vody. Do otvoru kápneme jar. Pozorujeme chování, zapíšeme.

9 Úkol č.2:Pohyb lodiček Návrh tvaru lodičky:

10 Zhodnocení výsledků Závěr: Špejle se pohybovaly od sebe – k sobě Lodičky si plavaly libovolně – vždy dopředu – otáčely se Proč?

11 Protokol:

12 Zdroje : Obrázky: vlastní tvorba galerie z office.microsoft.com FYZIKA učebnice pro ZŠ a VG, K. Rauner, Nakladatelství Fraus 2004, ISBN 80-7238-210-1


Stáhnout ppt "Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google