Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu: Tání a tuhnutí látek Předmět: Fyzika Ročník: 8. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: Jméno autora: PaedDr. Dalibor Přibyla Klíčová slova: Skupenství látek, krystalická látka, tání , tuhnutí, měrné skupenské teplo tání Výchovné a vzdělávací cíle: Abstrakci pojmů převést do praktického myšlení, vyjádřit princip interakce vztahů mezi pevnou látkou a její přeměnou v kapalinu v závislosti na teplotě, tlaku a dodaném teple. Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení – orientuje se v užívaných termínech, značkách symbolech Kompetence k řešení problémů – samostatně řeší problémy a ověřuje správnost jejich řešení Kompetence pracovní – využívá teoretické poznatky k vlastnímu poznávání fyzikálních procesů v praxi Anotace, metodický list: Interaktivní prezentace zapojuje a rozvíjí percepci smyslů žáka, usnadňuje fixaci poznatků a chápání podstaty fyzikálních jevů s využitím animačních procesů. Použité zdroje: Učebnice Prometheus - 8. třída, Wikipedie, obrázky Google, texty – vlastní Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Fyzika 8. třída Tání a tuhnutí látek Skupenství látek je možné měnit změnou teploty nebo tlaku. Kapalné skupenství látky se může měnit na pevné skupenství látky - děj může probíhat i naopak. Typickým příkladem je proces voda – led.

3 Změny skupenství látek
Rozeznáváme tři skupenství- plynné, pevné a kapalné. Skupenství látek závisí na pohybu atomů a molekul. Například voda se vyskytuje jako krystalický sníh, kapalná voda nebo jako vodní pára. Říkáme - Voda mrzne - Voda se vypařuje - Led taje Skupenství látek se liší vzdálenostmi molekul a atomů a jejich vzájemným silovým působením.

4 Tání a tuhnutí Různé krystalické látky mají různé teploty tání.
Příklad: Led taje pod bruslí, kde je větší tlak, při nižší teplotě. Tření brusle o led způsobí, že pod ní vzniká vrstvička vody, která usnadňuje bruslení. Krystalický cukr změní skupenství (zkaramelizuje) při jiné teplotě a množství tepla.

5 Měrné skupenské teplo tání
je teplo, které přijme 1kg pevné látky, při teplotě tání, kdy se pevná látka změní v kapalinu, ale teplota zůstane stejná. Příklad: kostka ledu, když ji dodáme teplo, se rozpustí na vodu, ale její teplota zůstane stejná. Různé látky mají různá skupenská tepla tání.

6 Měrné skupenské teplo tání
značka lt [J/kg] pro různé látky najdeme hodnoty lt v tabulkách Voda [kJ/kg] Cukr [kJ/kg] Měď [kJ/kg] Křemík [kJ/kg]


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google