Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I."— Transkript prezentace:

1 ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
VY_32_INOVACE_07-18 ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I. Tání a tuhnutí Sublimace a desublimace

2 Látka se může vyskytovat v pevném,
kapalném nebo plynném skupenství. O skupenství, ve kterém se látka nachází rozhoduje teplota a tlak. Změna skupenství je fyzikální děj, při kterém přechází látka z jednoho skupenství do druhého.

3 Tání Dodáváme-li krystalické látce teplo, zvyšuje se
střední kinetická energie kmitavého pohybu částic. Teplota látky se zvýší na hodnotu tt – teplota tání. Při teplotě tání naruší rozkmity vazbu mezi částicemi a mřížka se rozpadá, látka přejde do stavu volně vázaných částic a postupně se stává kapalinou . Po dobu tání se teplota látky nemění.

4 Skupenské teplo tání - Lt
teplo, které přijme pevné těleso zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnilo na kapalinu stejné teploty. Jednotkou skupenského tepla je joule J. Q = Lt Q t tt TÁNÍ

5 Měrné skupenské teplo tání - lt
teplo, které přijme pevné těleso o hmotnosti 1 kg zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnilo na kapalinu stejné teploty. Měrné skupenské teplo tání je důležitou tepelnou konstantou. Jednotkou měrného skupenského tepla tání je J·kg-1.

6 Tuhnutí Ochlazujeme-li kapalinu vzniklou táním krystalické látky na teplotu tuhnutí, začnou se vytvářet krystalizační jádra. K nim se postupně připojují další částice. Vznikne polykrystalická látka. Po dobu tuhnutí se teplota látky nemění

7 Během tuhnutí odevzdá těleso skupenské teplo tuhnutí - Lt
Q = Lt Q tt Měrné skupenské teplo tuhnutí - u téže látky za stejných podmínek je stejné jako měrné skupenské teplo tání.

8 Změna objemu těles při tání a tuhnutí
Většina látek při tuhnutí zmenšuje svůj objem (částice v krystalické mřížce jsou blíže než v kapalině) . Zvýšením vnějšího tlaku se ještě zvýší přitažlivé síly mezi částicemi – k narušení vazby je třeba dodat větší energii s rostoucím tlakem roste teplota tání.

9 Některé látky (např. voda, germanium, bismut)
při tuhnutí svůj objem zvyšují. Např u ledu je toto zvýšení asi 9%. U těchto látek se s rostoucím tlakem snižuje teplota tání.

10 Sublimace a desublimace
Sublimace - přeměna pevné látky na plynnou. Při atmosférickém tlaku sublimují led, sníh, kafr, jod a pevné látky které voní nebo páchnou. Při sublimaci přijímá látka skupenské teplo sublimační - Ls Měrné skupenské teplo sublimace – ls

11 Desublimace - přeměna plynné látky přímo na
pevnou. Např. vznik jinovatky, vytváření sněhových vloček na skle.

12 Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová
Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová


Stáhnout ppt "ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I."

Podobné prezentace


Reklamy Google