Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář 29.7.2014 pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budování cyklistické infrastruktury v extravilánu
Advertisements

Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Bc. Lucie Ptáková,  Plánované spuštění systému: 2014  = evropská agentura pro vesmírný systém Galileo (GSA)  Bude zajišťovat především navigaci.
Libocké občanské sdružení
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Volnočasové projekty a EU financování
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
PRACOVNÍ SKUPINA pro přírodu a krajinu Valná hromada ČKA,
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Regenerace městské památkové zóny. Městská památková zóna MPZ vyhlášena rozloha 52 ha na území MPZ je 85 nemovitých KP zapsaných v seznamu.
Bečov nad Teplou 23. září Charakteristika města 1399 městská práva V současnosti cca 1000 obyvatel Poloha na spojnici lázeňských měst Karlovy Vary.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
PLÁN ČINNOSTI plán činnosti ČKA na období 05/2017–04/2018
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Vybrané nevýhody a rizika
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Právní problematika břehových porostů
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Dotační program pro rok 2019
Informace o vyhlášených výzvách
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou demokratickou akademií

Územní plán

Stav projednávání ÚP: před veřejným projednáním návrhu Stav projednávání ÚP: před veřejným projednáním návrhu Problém: § 102 odst. 2 stavebního zákona, náhrada vynaložených nákladů na přípravu výstavby Problém: § 102 odst. 2 stavebního zákona, náhrada vynaložených nákladů na přípravu výstavby Problém 2: § 4 odst. 2 zákona o RUD, podíl obce na celostátním hrubém výnosu daní závisí na poměru počtu obyvatel obce k počtu obyvatel všech obcí Problém 2: § 4 odst. 2 zákona o RUD, podíl obce na celostátním hrubém výnosu daní závisí na poměru počtu obyvatel obce k počtu obyvatel všech obcí

ÚSES a chráněná území V územním plánu je navržen jeden nadregionální biokoridor a tři regionální + jedno nové biocentrum V územním plánu je navržen jeden nadregionální biokoridor a tři regionální + jedno nové biocentrum Pod nátlakem města kraj vyhlásil přírodní park Škvorecká obora a později navazující přírodní památku Králičina Pod nátlakem města kraj vyhlásil přírodní park Škvorecká obora a později navazující přírodní památku Králičina

Koncepce městské zeleně - aleje kolem komunikací, zeleň v parcích i samostatně stojící dřeviny v intravilánu města, pokud nejsou součástí zahrad v červnu 2011 rada schválila Koncepci městské zeleně v intravilánu města Úvaly „Sto stromů do centra města“ v červnu 2011 rada schválila Koncepci městské zeleně v intravilánu města Úvaly „Sto stromů do centra města“ Koncepce zahrnuje 3 etapy: - 1. výsadba aleje na náměstí a vytvoření navazující parkové zahrady - 2. údržba a výsadba nové zeleně v městských parcích - 3. výsadba alejí v návaznosti na prováděné rekonstrukce úvalských ulic Závěr: vysázeno 68 stromů, dokončuje se 3. etapa Závěr: vysázeno 68 stromů, dokončuje se 3. etapa

Koncepce městské zeleně

Koncepce zeleně v extravilánu - obnova pěšin a doprovodných alejí v historickém kontextu. Platí, že pěšiny vedly odněkud někam a jako takové jsou zpravidla evidovány v katastrálních operátech. Na základě analýzy k.ú. Úvaly u Prahy bylo zjištěno, že převážná většina pozemků, které tvořily původní cesty jsou ve vlastnictví města, ačkoliv dnes jako pěšiny využívány nejsou a jsou buď zcela zarostlé, např. pěšina od Hodovského statku ke Tlustovousům, nebo jsou rozorány, např. pěšiny na Vinici - v únoru 2012 rada schválila Koncepci obnovy pěšin a alejí „Tisíc stromů rostoucích mimo les do okolí Úval“ Závěr: obnoveny 3 aleje z prostředků občanů, 4 aleje z prostředků města Závěr: obnoveny 3 aleje z prostředků občanů, 4 aleje z prostředků města

Koncepce zeleně v extravilánu

Ostatní VKP a turistické prvky - Odbahnění a rekonstrukce tří z pěti městských rybníků Napouštění Fabráku, Kaláku a Jam: - Využívání brownfieldů, kulturní dům čp. 65: - Rekonstukce románského mostku - Budování naučných stezek a cyklotras - Dokončení první pozemkové reformy a převod 40 ha lesa do vlastnictví města převod 40 ha lesa do vlastnictví města - Vybudování rozhledny:

Úvaly – turisticky atraktivní město v zeleni

Děkuji za pozornost (