Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.
Advertisements

Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Úmluva o právech dítěte a veřejný ochránce práv (vybraná témata) Mgr
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Sociálně právní ochrana dětí
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Náhradní rodinná péče.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Správa sociálního zabezpečení
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Novela zákona o místních poplatcích
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
INSTITUCE NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, listopad.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Transkript prezentace:

Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí? Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Adéla Hradilová

Systematické návštěvy školských zařízení a kojeneckých ústavů 23 školských zařízení pro výkon ÚV (dětský domov, výchovný ústav, dětský domov se školou). 727 dětí ÚV (543 rozsudků), 82 dětí PO, 12 dětí OV, 64 dětí smlouva o prodlouženém pobytu. Zpráva ze systematických návštěv školských zařízení a Standardy péče o ohrožené děti a jejich rodiny. 6 „kojeneckých ústavů“ 281 právních titulů (ÚV i PO) Zpráva ze systematických návštěv zdravotnických zařízení poskytující péči ohroženým dětem do 3 let věku

Analýza rozsudků o ústavní výchově Odklon od umisťování ze „sociálních důvodů“? Rodič často iniciátorem ústavní výchovy → mělo by být podnětem pro OSPOD k sanaci rodiny. Nedostatečné právní zastoupení dětí během řízení (OSPOD navrhovatelem i kolizním opatrovníkem). Slyšeno soudem bylo pouze necelých 20% dětí starších 12 let (II. US 1945/08 ze dne 2. dubna 2009). Několikrát jako důvod pro ÚV nespolupráce s OSPOD.

Školská zařízení pro výkon ÚV

Ústavní výchova ze „sociálních důvodů“ Druhý nejčastější důvod pro ÚV, různá terminologie nevhodné bydlení, nezaměstnanost, předluženost, závislost na sociálních dávkách, … Výslovně použity v 34 rozsudcích. Často ve spojení s dalšími problémy: nedostatečná strava, zanedbaná hygiena, špatná péče o děti, výchovné problémy nezletilého, … V 11 % případů (59 rozsudků) jen sociální důvody.

Ústavní výchova ze sociálních důvodů V 95 případech důvodem výslovně nevhodné bytové podmínky: Neteče voda, nejde elektřina, plyn, v bytě je nepořádek,… Často mezi rodiči a dětmi silná vazba. Některé rozsudky staršího data: přezkum trvání důvodů nařízení ústavní výchovy (§ 46 zákona o rodině)? sanace rodiny (§ 1 odst. 1 zákona o SPOD)?

KAZUISTIKY: Případ nařízení ÚV, kdy matka měla práci i byt, ale neměla dostatek finančních prostředků na zařízení bytu. ÚV u 4 dětí rodiny N., která bydlela v drážním domku. Netekla voda, elektřina byla připojena načerno a nefungovalo zde WC → nebyly zde žádné podmínky pro výchovu dětí. ÚV u 4 letého H., který bydlel s rodinou v domku u trati, v lukách. Střecha pokryta taškami a koberci, zdi pobyty koberci. Dvě místnosti, koupelna s vanou, voda ze studny. Hygienické podmínky podle širokých norem přijatelné. Několik kilometrů od lékaře, školy…obava, že dítě získá v takto odlehlém prostředí „atypický náhled na svět“.

Důvody umístění do kojeneckých ústavů Analýza 281 soudních rozhodnutí (PO i ÚV) 1. Nezájem rodičů (152) 2. Sociální důvody (131), 21x jen bytové důvody 3. Neschopnost rodičů postarat se o dítě (129) 4. Alkohol či drogy (89) 5. Zdravotní problém dítěte (64) 6. Psychiatrická diagnóza (19), 7. týrání či zneužívání (16) V 21 případech jen bytové důvody. Obvykle kumulace více důvodů. Často rodič sám žádá o umístění dítěte z „ekonomických důvodů“.

Ústavní výchova ze sociálních důvodů Rozsudky Evropského soudu pro lidská práva proti ČR: Wallová a Walla proti ČR Havelka proti ČR Pozitivní závazky státu plynoucí z Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Systémové řešení? Nový občanský zákoník, § 971 odst. 3: „Nedostatečné bytové poměry nebo majetkové poměry rodičů dítěte … nemohou být samy o sobě důvodem pro rozhodnutí soudu o ústavní výchově,…“ Efektivní nástroje prevence odejmutí dítěte z rodiny? Rozšíření nabídky služeb pro sociálně znevýhodněné rodiny? Zákon o sociálním bydlení?

Děkuji za pozornost hradilova@ochrance.cz