SPF Group, v.o.s. Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 - Analytický profil města - Indikátorová soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Obec Tisá Program rozvoje. PROČ ? Zákonná povinnost Požadavek občanů Dané předpoklady obce.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
2. setkání pracovní skupiny „Život v obcích“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Výhodná geografická poloha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Pracovní skupina č. 2: Strategický skelet
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

SPF Group, v.o.s. Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku Analytický profil města - Indikátorová soustava

SPF Group, v.o.s. Analytický profil města  cíl:  shromáždit utříděné informace o aktuálním stavu a vývoji města, které jsou relevantní argumentační základnou pro rozhodování v návrhové části strategie  porovnání:  v čase – časové řady  v prostoru – referenční města

SPF Group, v.o.s. Analytický profil města  Struktura kapitol:  Základní charakteristika a poloha města  Obyvatelstvo a bydlení  Ekonomika  Cestovní ruch  Občanská vybavenost  Doprava a technická infrastruktura  Životní prostředí  Rozpočtové příjmy a výdaje  SWOT

SPF Group, v.o.s. Základní charakteristika a poloha města  Sídlo pověřeného obecního úřadu, správního obvodu obce s rozšířenou působností i kraje  Velký počet menších, ale přesto zčásti konkurenčních sídel v blízkosti města  Exponovaná poloha vůči dopravním osám  Negativní image města  Velký počet monofunkčních zón ve městě (bydlení, průmyslová výroba)  Dobrá vybavenost sítí drobných obchodů a služeb  Relativně málo kladné dojížďkové saldo, zejména v případě pracovní dojížďky

SPF Group, v.o.s. Základní charakteristika a poloha města  Dojížďka a vyjížďka:

SPF Group, v.o.s. Obyvatelstvo a bydlení  Mezi roky 1945 a 1989 rychlý nárůst počtu obyvatel, od 90. let naopak mírný úbytek  Stárnutí obyvatel, avšak relativně vyšší podíl mladších obyvatel

SPF Group, v.o.s. Obyvatelstvo a bydlení  Postupně se lepšící, nicméně stále relativně nízká úroveň vzdělanosti obyvatelstva  Nadprůměrné zastoupení několika národnostních menšin, zejména romské a vietnamské

SPF Group, v.o.s. Obyvatelstvo a bydlení  Většina bytů se nachází v panelových domech na sídlištích vystavěných v období mezi lety 1960 a 1989  V poslední době se zlepšující kvalita bytového fondu

SPF Group, v.o.s. Ekonomika  Tradiční průmyslové město si svou pozici v průmyslu částečně uchovává, klíčovým ekonomickým sektorem jsou však služby  Málo diverzifikovaná ekonomická základna, zejména v sektoru průmyslu  Dominance chemického a potravinářského průmyslu doplněná strojírenským a kovodělným průmyslem  Nová průmyslová zóna Severní Předlice a několik dalších průmyslových zón z období po roce 1989  V posledních letech růst podnikatelské aktivity ve městě

SPF Group, v.o.s. Ekonomika  Vysoká míra nezaměstnanosti v rámci Česka, relativně nízká v rámci kraje, v poslední době vykazuje pokles rokpočet uchazečů o zaměstn á n í nezaměstnanost (%) , , , , , ,8

SPF Group, v.o.s. Cestovní ruch  Atraktivní výškově členitá krajina a kombinace přírodních a kulturních hodnot  Výrazný pokles počtu nocujících návštěvníků v posledních letech v kraji  Nízká atraktivita centra města, absence hist. jádra  Nevyhovující kvalitativní struktura ubytovacích zařízení (málo zařízení vyšší kategorie)  Relativní nedostatek větších ubytovacích zařízení využitelných pro větší zájezdy a skupiny (kapacita je rozdělena do většího počtu zařízení s malou kapacitou)  Pro rozvoj CR nepříznivá výchozí image města  Existence regionální destinační organizace - Svazu cestovního ruchu Deliteus

SPF Group, v.o.s. Občanská vybavenost  Nedostatek míst v některých mateřských školách  Široký výběr středních odborných škol a učilišť  Přítomnost významné regionální univerzity ve městě  Odlišné tematické a odborné zaměření středních škol ve městě a UJEP  Příprava výstavby multifunkčního centra s multikinem  Významná sportovní odvětví ve městě: fotbal, volejbal, basketbal, hokejbal, bojová umění  Postup hokejového klubu do extraligy – růst prestiže města a významu sportu ve městě  Různorodost zařízení sociální péče

SPF Group, v.o.s. Doprava a technická infrastruktura  Město leží v exponované poloze z hlediska silniční, železniční, vodní a cyklistické dopravy  Stísněné podmínky labského údolí neumožňují šetrně vybudovat kapacitní silniční síť  Parkování působí velké problémy v centru města a na sídlištích  Potenciál pro rozvoj vodní dopravy  Veřejná doprava dosud není integrována  Roztříštěnost železničního uzlu, chybí železniční zastávky  Neatraktivní napojení západního a autobusového nádraží na centrum  S výjimkou Labské stezky chybí městské páteřní stezky pro bezpečnou cyklistiku  Bariéry dopravních staveb a členitost území brání většímu rozšíření pěší dopravy  Město postrádá lepší napojení na síť turistických tras pro pěší a cyklisty

SPF Group, v.o.s. Dopravní a technická infrastruktura  Vysoká kvalita pitné vody ve městě  Nedobudovaná kanalizace a plynofikace v některých částech města  Nedostatek kvalitních a atraktivních ploch veřejné zeleně

SPF Group, v.o.s. Životní prostředí  Znečištění ovzduší jako přetrvávající problém města Ústí nad Labem v oblasti životního prostředí  Zvyšování produkce emisí především oxidu siřičitého a oxidů dusíku v posledních letech  Vysoké překračování imisních koncentrací tuhých částic PM10 v posledních letech  Nárůst intenzity dopravy a tím i zvyšování podílu na negativních dopadech na životní prostředí (ovzduší, hluk)  Potenciál snižování spalování tuhých paliv (konverze paliv, využívání geotermální energie, ad.)  Zlepšování kvality vody v Labi  Riziko povodní vyvolávající řadu technických opatření

SPF Group, v.o.s. Životní prostředí  Cenné přírodní hodnoty lokalit na území města nebo v jeho blízkého okolí, včetně přilehlé CHKO České středohoří  Ohrožení biotopů při Labi plánovanou výstavbou vodních stupňů  Význam části městských lesů (lesy zvláštního určení) pro zachování ekologické stability krajiny  Zavedený a fungující systém sběru a svozu komunálních odpadů  Trend nárůstu produkce komunálních odpadů, jemuž neodpovídá nárůst vytříděných složek odpadů  Nutnost nákladného řešení materiálového využívání komunálních odpadů výstavbou střediska mechanicko-biologického zpracování odpadu  Existence starých ekologických zátěží a nutnost nákladných revitalizačních akcí  Pozitivní trend rozvoje EVVO ve srovnání s referenčními městy a jeho potenciál pro řešení některých problémů v oblasti ŽP

SPF Group, v.o.s. Rozpočtové příjmy a výdaje  Malé možnosti města ovlivnit své daňové příjmy  Výrazný podíl DPH a daně z příjmů PO a FO ze závislé činnosti na daňových příjmech  Relativně stálý, ale nízký význam nedaňových příjmů, kapitálové příjmy v posledních letech zanedbatelné  Předpoklad dalšího zvyšování významu dotací v rozpočtu města v souvislosti s růstem možností čerpání dotací ze SF; v důsledku toho pravděpodobný vzrůstající tlak na zvyšování zadluženosti  Výrazný růst zadluženosti města v r. 2006, ke kterému ale došlo v souvislosti s přijetím úvěru od EIB určeného především na dofinancování investičních projektů podpořených z fondů EU  Ve srovnání s referenčními městy vykazují daňové příjmy podprůměrné charakteristiky, nejnižší kapitálové výdaje mezi všemi krajskými městy  Několikanásobný vzrůst investic od roku 2001 doprovázený výrazným čerpáním prostředků z fondů EU v letech

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava  Význam indikátorů  sledují naplnění cílů strategie, poskytují zpětnou vazbu  umožňují monitorování a hodnocení úspěšnosti intervencí a efektivity vynaložených prostředků  =>přispívají k efektivnímu řízení distribuce finančních prostředků

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava  Východiska navržené indikátorové soustavy  provázanost s cíli strategie a s logikou intervencí  zohlednění hierarchie cílů strategie a rovnoměrné rozložení indikátorů podle jednotlivých intervencí  jednoduchý, prakticky využitelný systém, omezený počet indikátorů  užitečnost, citlivost jednotlivých indikátorů  dostupnost relevantních statistických dat (i s ohledem na řádovostní úroveň), případně omezené náklady na měření nebo získávání indikátorů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava  Struktura indikátorové soustavy  indikátory na úrovni vize indikátory na úrovni globálních cílů IO –indikátory na úrovni specifických cílů priorit Informace pro každý indikátor Název indikátoru Cíle (výchozí a cílová hodnota) Jednotky měření Frekvence měření Metoda a zdroje sběru dat Poznámka

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava Indikátory na úrovni vize strategie  Spokojenost obyvatel s kvalitou života ve městě  Obecná míra nezaměstnanosti SPF Group, v.o.s.

Indikátorová soustava IO 1 Ekonomika města  GC: Zvýšit konkurenceschopnost města jako centra ekonomického růstu  SC11: Zlepšit podmínky pro podnikání a investice ve městě  SC12: Zvýšit potenciál města jako destinace CR  Regionální HDP na 1 obyvatele  Počet malých a středních podnikatelů  Počet návštěvníků SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 2 Lidské zdroje a sociální oblast I.  GC: Zvýšit vzdělanost a sociální soudržnost obyvatel města  SC21: Zkvalitnit systém základního, středního, vysokoškolského a následného vzdělávaní a provázat školství s trhem práce  SC22: Přizpůsobit nabídku sociálních služeb v návaznosti na stávající a budoucí potřeby obyvatel města a zvýšit kvalitu poskytovaných sociálních služeb  Podíl populace se SŠ a VŠ vzděláním  Míra nezaměstnanosti absolventů škol  Dostupnost veřejných služeb SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 2 Lidské zdroje a sociální oblast II.  SC23: Zlepšit podmínky pro rozvoj občanské společnosti a větší zapojení občanů do aktivit města  SC24: Zlepšit podmínky pro volnočasové aktivity  SC25: Snížit kriminalitu ve městě  Počet činných NNO, spolků apod. jakožto jednotek občanské společnosti  Návštěvnost sportovních a kulturních akcí  Počet trestných činů na území města SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 3 Fyzické prostředí města I.  GC: Zlepšit kvalitu prostředí města prostřednictvím harmonického územního rozvoje a zlepšení stavu jednotlivých složek ŽP  SC31: Zlepšit koordinaci rozvoje území, zvýšit urbanistickou hodnotu některých částí města a optimalizovat strukturu ploch z hlediska jejich funkčního využití  Spokojenost s kvalitou veřejných služeb  Podíl nově vymezených ploch s novými regulativy SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorů Struktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 3 Fyzické prostředí města II.  SC32: Zlepšit stav některých složek ŽP  SC33: Vytvořit lepší podmínky pro environmentální vzdělávání, výchovu, poradenství a osvětu  Místní příspěvek ke globálním změnám – Emise CO 2 na 1 obyvatele  Počet účastníků akcí spojených s environmentálním vzděláváním a osvětou SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 4 Doprava  GC: Zlepšit podmínky pro udržitelný rozvoj dopravy na území města ÚnL  SC41: Zefektivnit obslužnost města a jeho spádového území veřejnou dopravou, zvýšit atraktivitu veřejné dopravy a její vazbu na ostatní druhy dopravy  SC42: Zlepšit stav dopravní infrastruktury města  Mobilita a místní přeprava cestujících  Počet osob přepravených MHD/veřejnou dopravou  Spokojenost obyvatel a návštěvníků města s dopravní infrastrukturou SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů

SPF Group, v.o.s. Indikátorová soustava IO 5 Řízení a správa města  GC: Zvýšit efektivitu řízení a správy města a vytvořit podm. pro větší zapojení občanů do aktivit města  SC51: Zvýšit efektivitu řízení a správy města  SC52: Posílit spolupráci města s vnějšími subjekty  SC53: Zlepšit prevenci mimořádných událostí a odstraňování jejich důsledků  Spokojenost obyvatel s činností MM ÚnL  Objem finančních prostředků získaných ze SF a FS EU  Počet projektů mezinárodní spolupráce s partnerskými městy  Podíl obyvatel chráněných před mimořádnými událostmi SPF Group, v.o.s. Struktura indikátorůStruktura cílů