Podpora rozvoje inovačních přístupů k vzdělávání a jejich využívání v MŠ CZ.1.07/1.3.02/04.0014 Odborná přednáška 10. 1. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Individuální výchovný plán
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Výstupy z Úvodního semináře
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
vlastní hodnocení školy
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Logopedická třída MOTÝLCI
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Diagnostika a reedukace
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Pedagogická diagnostika
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
CESTA PŘES ALTERNATIVY TRADIČNÍHO MODELU K OSVOBOZUJÍCÍMU POJETÍ DÍTĚTE Karel Rýdl Fakulta filozofická Univerzity Pardubice
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Bc. Magdalena Zábranská
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Diagnostické metody.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Podpora rozvoje inovačních přístupů k vzdělávání a jejich využívání v MŠ CZ.1.07/1.3.02/04.0014 Odborná přednáška 10. 1. 2013

K aktuálním problémům předškolní výchovy. Dichtung und Wahrheit prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

Rekapitulace první přednášky z 12. října 2011 Struktura Rekapitulace první přednášky z 12. října 2011 Vývoj představ za posledních 100 let Institucionalizace předškolní výchovy jako politický úkol Srovnání se zahraničím Co říkají poslední výzkumné práce? Nutnost revize RVP pro PV v ČR? Perspektivy předškolní výchovy.

Vývojové trendy v mateřském školství. O ČEM BUDU HOVOŘIT? Vývojové trendy v mateřském školství. Jak se dítě učí to, s čím potom žije? Kontinuita nebo potřeba reforem s cílem zlepšování stavu. Jak chápat inovace a alternativní metody? Smysl mateřských škol nyní a v budoucnu. Co můžeme udělat již nyní?

Vývojové trendy v mateřském školství 19. století: opatrovny (bezpečnost, zdraví) mateřské školy (bezpečnost, výchova, činnosti dané pro všechny najednou) jesle (sociální návyky, bezpečnost) První polovina 20. století: - Reformní pokusy (A. Süssová, L. Jarníková) – cílem není obsah, ale osobnost dítěte

Trendy ve 2. polovině 20. století Trendy do současnosti Trendy ve 2. polovině 20. století Snaha státu po monopolu na výchovu – ideologizace zneužívá pedagogizaci práce, začlenění do vzdělávacího systému, příprava pro ZŠ, Plná zaměstnanost žen – MŠ vítány jako sociální služba Zvýšení teoretické úrovně vzdělávání vychovatelek – učitelek Ve světě boj za pedagogizaci předškolních institucí jako sociální služby

Současnost – respekt k individualitě dítěte, RVP Kreativita v rámci RVP a ŠVP Bez spolupráce s rodiči to nejde Další profesionalizace učitelek – Bc., NMgr. Součást školského systému – z výsledků vychází činnost v ZŠ. Děti jsou jiné. Jak? a Proč?

Preference ekonomických krátkodobých efektů. Revize reforem – snížit náklady na „péči“ státu (veřejnosti) o výchovu a vzdělávání. Výsledky vědeckého poznání mají malý vliv na spuštění reforem - příčiny jsou ekonomické – okamžitý úspěch se cení. Cíl: zvýšení efektivity (kvality) za méně peněz, ale více slibů. Rezignace na zlepšení budoucnosti – investice do lepší současnosti – udržet si vliv.

Porovnání se zahraničím Education at a Glance 2012. OECD. (1 kapitola o MŠ) Patříme mezi naprostou světovou špičku v obsahu, počtech dětí, nikoliv v materiální péči. Stále více zemí zařazuje PV do povinné docházky – zlepšit výsledky v PISA testech. Počet dětí nadpůrměrný: 60% 3letých, 85% 4letých, 92% 5letých. Více jen A, D, H. Financování: OECD: veřejné výdaje 3x vyšší než soukromé sféře. U nás 1,4 více (8% dětí v soukromých MŠ, OECD: 0,5% z HDP (i ČR) Vzdělávání učitelek ve světě – na úrovni našich VOŠ a Bc. OECD – 14 dětí na učitelku, ČR 13,9 (průměr) – ISL, EST – 10, F, TR 20 dtí.

Výsledky výzkumů UP Olomouc 2011-2012 (ČR – SK – SLO): Pozorovány a testovány činnosti a reakce stovek dětí ve třech zemích bez odkladu, po ročním odkladu, děti s navrženým odkladem: Intelektový výkon, Kognitivní zralost, Percepční zralost, Jemná motorika, grafomotorika, vizuomotorika, Orientační test školní zralosti (Jirásek 1992) Motorická koordinace, Soustředěnost dětí Předškolní vzdělávání a jeho efekty.

Intelektový výkon dětí (Ravenův test výkonu dítěte): Inteligence abstraktní, praktická, sociální. ↓ Děti více řeší konkrétní problémy. Obě pohlaví rovnocenná. Inteligence průměrná. Odklad prospívá významně. Inteligence je nástrojem adaptace. Její úroveň závisí nejen na genetických dispozicích, ale významně na motivaci a dobrém pracovním nástroji. Vliv výchovného prostředí rodiny (vyšší vzdělání výhodou) i MŠ. - Zvyšuje se počet nestimulovaných dětí.

Přímý vliv podnětného prostředí na rozvoj dětské inteligence. Systém předškolního vzdělávání je nezbytný. Rozvíjet přirozené potřeby dítěte a na jejich úroveň naváže ZŠ (RVP)

Kognitivní zralost: Důležité pro zvládání dovednosti čtení, psaní, počítání. Oblast vizuomotoritky, grafomotoriky, řeči a vnímání (prostorové, zrakové, sluchové a časové) Výslovnost průměrná , lepší jsou dívky – pečlivost, Chlapci vynikají více v konstrukčních hrách a třídění – význam rodinného prostředí, s čím si děti hrají?

Percepční zralost: Míra propojování informací ze vnímání s mozkem a nervovou soustavou – Edfeldtův reverzní test: Lépe dívky – vyšší soustředěnost, klid. Významný posun po ročním odkladu – vliv rodinného prostředí (vzdělanost rodičů) i MŠ.

Jemná motorika, vizuomotorika a grafomotorika: Kreslení, ruční práce, vystřihování (čas, přesnost) – koordinace ruky a oka. Vliv odkladu podstatný - má být posunut nástup do povinné školní docházky?

Jiráskův orientační test školní zralosti (1992): Metoda prvního posouzení úrovně školní zralosti. Průměrné výsledky u všech kategorií, nejlépe děvčata s odkladem. Chlapci zaostávají v grafomotorice, koncentraci a sebekontrole.

Motorická koordinace: Orientační test dynamické praxe (Míka 1982) – diagnostika schopností koordinace učení a pohybu. Pomáhá odhalit lehké postižení mozku (rozumovou nebo pohybovou retardaci). Celý vzorek na hraně plnění normy, zvyšuje se zanedbanost dětí na úkor jejich materiálního vybavení, děti se méně pohybují v terénu, méně podnětů. Odklad poskytuje výrazné zlepšení výkonu. Zárodky možných poruch učení.

Pozitivní efekty předškolního vzdělávání: Délka předškolního vzdělávání pozitivně ovlivňuje výkon dítěte – systematičnost a kontinuita. Kvalita kurikula – vzdělávacího programu. U nás nutnost zjednodušit ve prospěch tvořivosti učitele s ohledem na jedince. Materiální podpora programu a sociální zajištění personálu. Spolupráce s rodinou (zvyšuje se počet neúplných rodin – trpí stimulace dětí).

Jsou tradiční pedagogické návrhy stále aktuální? Východiska koncepce tkví v reformě pedagogickém hnutí počátku 20. století. Co víme o stoletých návrzích I. Jarníkové a A. Süssové? Co z nich je stále aktuální?

Anna Süssová Vychovatelka a pěstounka v brněnských mateřských školách a opatrovnách (1880- 1921) 1907 – první návrhy na podnětné prostředí (vybavenost, materiál, zahrada) a aktivizaci dětí – více pohybu, méně deklamování nazpaměť. 1910 – vlastní MŠ v Brně – pokusná – realizace – Mekka pedagogická – kronika 1912 – kniha zkušeností - bestseller Aktivní spolupráce s pražskými reformátorkami (Jarníková) Brněnská Montessori

Ida Jarníková Reformátorka v Praze v 1. polovině 20. století: Vliv vztahu učitelky k dětem – důvěra, jistota, bezpečí, Vliv podnětného prostředí (znala názory Montessori i Decrolyho) Internacionalizace české předškolní výchovy – cesty po světě – knihy o obsahu výchovy a organizaci práce. Výrazně po roce 1948 již jako penzistka pomohla neideologizovat programy mateřské školy a prosadila koncept Komenského jako národní povinnost.

Revize RVP PV 2012 2003-2011 VÚP –metodika zlepšení podmínek pro MŠ, implementace RVP PV 2011-2012 – pracovní skupina na MŠMT pro revizi RVP Akceptovat vnímání dítěte přes city a prožitky více než cvičení rozumu: 1. Zkrátit a zjednodušit složitost textu RVP (podmiňovací způsob nahrazen přítomným časem – mělo by – dítě dělá) 2. Doplnit sjednotit terminologii (funkční gramotnost) 3. Odmítnuta standardizace nahrazena konkrétními očekávanými výstupy s vlastním hodnocením v každé kapitole RVP. 4. Diskuse dále probíhá – návrhy pro novelu zákona.

Smysl mateřských škol v budoucnu? Proklamace slibů a důležitosti předškolní výchovy jako záclona. Ekonomizace pojetí kvality výchovy a vzdělávání. Mateřské školy jako kontrolovaná přípravka pro povinnou školní docházku. Pokusy státu omezovat práva rodičů na výchovu vlastních dětí – kontrola výstupů určí kvalitu mateřské školy? Kolik státu vlastně potřebuje předškolní výchova?

Kvalita hodnoty je dána mírou naplnění našeho očekávání od dítěte. A co dále? Posilovat sdílení žádoucích hodnot s rodiči dětí – společné aktivity, vzájemná podpora. Kvalita hodnoty je dána mírou naplnění našeho očekávání od dítěte. Permanentní diagnostická činnost a analýza zjištěných poznatků. Má smysl brzdit děti ve vlastním rozvoji a čekat na základní školu? Indigové děti. Dáme-li dětem potřebný prostor, důvěru a vybavení, zvládnou rychle překvapivé množství aktivit a dovedností.

Název přednášky nebo kapitola Průběžná monitorovací zpráva Každá následující průběžná monitorovací zpráva se předkládá do 30 kalendářních dnů po uplynutí dalších 3 měsíců realizace projektu Monitorovací zpráva se předkládá prostřednictvím aplikace BENEFIT7 V případech, kdy nebude možné z důvodu dosud neukončené kontroly předchozí monitorovací zprávy provést finalizaci prostřednictvím Benefit7, může poskytovatel prodloužit příjemci 30 denní lhůta o dobu nezbytnou pro ukončení kontroly předchozí monitorovací zprávy. Monitorovací zprávy popisují věcnou a finanční část realizovaného projektu v monitorovacím období, Monitorovací zpráva se předkládá prostřednictvím aplikace BENEFIT7 V případech, kdy by nebylo možné z důvodu neukončené kontroly předchozí monitorovací zprávy provést finalizaci v aplikaci Benefit7, může poskytovatel tuto lhůtu příjemci prodloužit o dobu nezbytnou pro ukončení kontroly předchozí monitorovací zprávy. Po schválení předchozí monitorovací zprávy pak poskytovatel stanoví příjemci přiměřenou lhůtu pro předložení následující monitorovací zprávy; Vždy se však v těchto případech příjemce řídí pokyny poskytovatele podpory;

Děkuji za pozornost Karel Rýdl Univerzita Pardubice karel.rydl@upce.cz