Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Management veřejné správy 5RE901 Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu:
Evropský sociální fond
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Základy veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Financování rozvojových projektů Problematika způsobilých výdajů v rozvojových projektech Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Organizace Státní správy
TVORBA VEŘEJNÝ PROJEKTŮ A JEJICH FINANČNÍ ASPEKTY Ondřej Repík.
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Členění a organizace veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Techniky projektového řízení
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Právní aspekty podnikání
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Kontrola veřejné správy I.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Veřejná správa.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Veřejnosprávní činnost
Systém organizace finanční správy
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Ekonomické aspekty veřejné správy
Organizace veřejné správy
Organizace veřejné správy
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Výrobní faktory v podniku
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Institut ochránce práv dětí
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Veřejné Finance.
Obecně o veřejné správě
Ekonomické aspekty veřejné správy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Veřejná správa - definice Správa – vědomá aktivita, která směřuje k dosažení vytčeného cíle. Řízení – proces, kdy pomocí vhodných nástrojů směřujeme k tomu, aby pracovníci postupovali ve shodě s vytčeným cílem. Veřejná správa – správa takových aktivit, které jsou ve veřejném zájmu.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Nástroje veřejné správy Právní akty – výsledkem je regulace chování subjektů (PO i FO) v souladu se zákony. Normativní právní akty – regulace obecným způsobem vybraného okruhu subjektů. Interní normativní právní akty – závaznost pouze v rámi daného orgánu. Individuální právní akty – rozhodování o konkrétních právech a povinnostech v jednotlivých případech. Bezprostřední zásahy – dtto, ovšem bez vydání právního aktu, obvykle pokud jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví, či majetek subjektů. Rozdíl právní akty x správní akty

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Veřejná moc Veřejná moc: -výkonná (správa) -zákonodárná (parlament, senát) -soudní

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Státní správa Vědomá, organizovaná a institucionalizovaná společenská aktivita, vykonávaná státem skrze speciální orgány, či dalšími subjekty, které jsou pro to určeny. Prostřednictvím státní správy stát uskutečňuje svoji politiku a zabezpečuje tak svou mocenskou a správní roli ve společnosti.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Funkce státní správy Aplikace norem (zákonů). Rozhodování o konkrétních právech a povinnostech subjektů Provádění státní politiky Sledování státních zájmů

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Územní samospráva Samostatná a originální působnost orgánu regionálního a místního charakteru především v záležitostech jejich rozvoje. Orgány samosprávy bývají samostatným právnickým subjektem, který má právo na vlastní majetek a vlastní příjmy a tedy i plnou odpovědnost za nakládání s nimi.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Územní samospráva Demokratičnost rozhodování. Autonomie v jednání a rozhodování - volnost jednání omezena toliko zákony Představitelé samosprávy jsou obvykle ustanovovány volbou. Neexistence vertikální hierarchické struktury s možností zprostředkované ingerence.

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Organizace veřejné správy horizontální x vertikální monokratické x kolegiální územní x věcná x funkční volební x jmenovací

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Organizace veřejné správy Principy: Delegace – vybrané činnosti či orgánu na jinou složku veřejné správy (často na místní či regionální úroveň). Dekoncentrace – přesun státní správy na orgány umístěné na regionální event. místní úrovni. Decentralizace – přenos či vytvoření originálních kompetencí na územní samosprávu

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Kontrola ve veřejné správě Kontrola – pozorování a porovnávání skutečného stavu se zamýšleným. Dozor – obvykle speciální (odborný nebo právní) aspekt kontrolované činnosti. Dohled - kontrola správnosti dané činnosti v jejím průběhu. Monitoring x Scannig

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Druhy kontroly ve veřejné správě vnější x vnitřní předběžná x průběžná x následná obecná x speciální z hlediska zaměření (právní, hospodářská apod.) z hlediska využitých metod (právní, neformální apod.)

Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Děkuji za pozornost