Mediální výchova Jaká jsou naše práva vůči médiím? Mediální výchova Lenka Šubířová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Nakladatelská licenční smlouva
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Elektronický podpis.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Vedení správního řízení
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Tiskový zákon, z. č 46/2000 Sb. „vlastním jménem“ zákon o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (čili zákon o periodických publikacích,
Spotřebitel a jeho práva
Studijní obor: Sociální činnost
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobních údajů v České republice
Občanské soudní řízení II.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Právo pro podnikatele II
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Právo na informace Tereza Danielisová,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Všeobecné osobnostní právo
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Občanské právo procesní
Legislativa a etické kodexy pro práci mluvčích Přednáška PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: Ing. Martin Švehla
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Správní řád -vybrané instituty
1 Vydávání místního zpravodaje Název: Novoměstsko Periodicita: měsíčník Zahrnuje: informace z Nového Města na Moravě a jeho místních částí Vydavatel: Novoměstská.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Pracovně právní vztahy
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění pozdějších.
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Transkript prezentace:

Mediální výchova Jaká jsou naše práva vůči médiím? Mediální výchova Lenka Šubířová

Představení tématu  Určeno pro: žáky 8.-9.tříd  Předpokládaný časový rozsah: 1 lekce (45 minut)  Náplní lekce je poučit žáky o jejich právech vůči médiím a jak tato práva uplatňovat. Po skončení lekce by měli vědět, jaký je rozdíl mezi právem na odpověď a právem na dodatečné sdělení a sami by měli dokázat takové právo případně uplatnit.

Obsah  Ochrana osobnosti  Právo na odpověď  Právo na dodatečné sdělení  Praktický úkol  Literatura

1.Ochrana osobnosti  Zakotvena v listině práv a svobod a v občanském zákoníku  Náleží každé fyzické osobě  Nepřevoditelné a nepromlčitelné právo

1.Ochrana osobnosti  Právo na ochranu osobnosti zahrnuje další dílčí práva: oPrávo na jméno  zahrnuje ochranu křestního jména i příjmení  neoprávněným zásahem do tohoto práva je označení jménem, které může na veřejnosti vyvolat dojem, že se jedná o konkrétní reálnou osobu

1.Ochrana osobnosti – právo na jméno  Příklad: V seriálu Návštěvníci se objevovala postava akademika Filipa, význačného vědce. Jeden významný český archeolog akademik se také jmenoval Filip, a jeho vdova se domnívala, že postava v seriálu zobrazuje jejího zesnulého manžela v nelichotivém světle a žádala aby bylo jméno postavy v seriálu změněno.  Otázka: Domníváte se, že vdova měla nárok vymáhat právo na jméno?

1.Ochrana osobnosti  Odpověď: Vdova skutečně dosáhla stažení seriálu a aby mohl být dále vysílán, muselo být jméno postavy změněno a seriál předabován. Aby nárok vyplývající z práva na jméno byl úspěšný, nestačí pouze shoda jmen, ale je nutná shoda i v dalších prvcích či znacích osobnosti (zde ta shoda byla v tom, že se v obou případech jednalo o významné akademiky).

1.Ochrana osobnosti  Příklady dalších dílčích práv která spadají pod ochranu osobnosti: oPrávo na podobu - pro užití něčí podoby je nutné svolení. Výjimkou je užití v rámci tzv. zpravodajské licence – tj. užití v souvislosti s aktuální událostí a v rozsahu odpovídajícím informačnímu účelu

oPrávo na čest a důstojnost - může být narušeno např. nepravdivým tvrzením oPrávo na slovní projevy osobní povahy – dopisy, y, deníky – nejsou určeny k dalšímu šíření oPrávo na osobní soukromí – ohrožují ho například odposlechy

Jak postupovat? V případě neoprávněných zásahů do práva na ochranu osobnosti  Při narušení některého z uvedených práv můžeme žádat: oupuštění od neoprávněných zásahů - hl.servery - povinnost informaci stáhnout ozamezení šíření - např. stažení knihy z oběhu omorální satisfakce - omluvy - dopisy, zveřejnění v médiích... onáhrady nemajetkových újem v penězích

Úkol:  Přečtěte si výňatek z tiskového zákona 46/2000 sb. (příloha 1) a zkuste vlastními slovy říct, co je to právo na odpověď a co je to právo na dodatečné sdělení.

2.Právo na odpověď  odpověď musí být uveřejněna v případě, že se jedná o reakci na ne zcela pravdivou informaci, poškození cti apod., zveřejněná odpověď má doplnit, zpřesnit..  odpověď musí být přiměřená rozsahem textu na který reaguje, má být okamžitě rozeznatelné, kdo je „odpovídající osoba“  poškozená osoba se obrací přímo na vydavatele  vydavatel nesmí do odpovědi zasahovat (to případně až soudce, co se týče obsahu)

3.Právo na dodatečné sdělení  bylo-li ve sdělovacích prostředcích uveřejněno sdělení o soudním řízení proti osobě, kterou lze podle tohoto sdělení ztotožnit, tato osoba má právo požadovat i zveřejnění výsledku tohoto řízení

Náležitosti uplatnění práva na odpověď a dodatečné sdělení  uveřejnění ve stejném periodickém tisku  žádost nutno podat písemně a adresovat vydavateli  informace musí být formou a rozsahem přiměřená napadenému sdělení  bezplatnost  žádost musí být doručena vydavateli ve lhůtě 30 dnů od uveřejnění informace  vydavatel musí odpověď (d.s.) uveřejnit do 8 dnů ode dne doručení žádosti  pokud vydavatel odpověď (d.s.) nezveřejní, do 15 dnů od uplynutí lhůty stanovené pro její uveřejnění je možno podat žalobu k soudu, jinak právo zaniká

4.Úkol na závěr  Přečtěte si následující článek Marcela Modráková: Kolaps! Odvezli ji do Bohnic Bývalá ředitelka Veby Broumov Marcela Modráková se psychicky zhroutila. Ve středu byla odvolána ze své funkce a podle našich informací se před týdnem rozešla přítelem Leošem Horáčkem. Tohle všechno na ni bylo zřejmě moc a celou situaci psychicky neunesla. Záchranná služba, kterou zavolala Marcelina matka, ji proto odvezla do léčebny v Bohnicích. Podle policejní mluvčí Ivy Knollové zasahovala při jejím odvozu policie. Psycholožka Lenka Čadová potvrdila, že paní Modráková bude muset zůstat v péči psychologů.

4.Úkol na závěr:  Představte si, že tento článek vyšel v novinách o vás. Informace o zhroucení i o rozchodu s přítelem není pravdivá.  Ve dvojicích sepište odpověď tak, aby odpovídala všem formálním požadavkům (adresujte ji vydavateli, zdůrazněte kdo je odpovídající osoba atd.).

5.Literatura k tématu  Tisk a právo : tiskový zákon s komentářem / Tomáš Sokol. Praha : Orac, 2001  Mediální právo / Aleš Rozehnal. Plzeň : Čeněk, 2004  Svoboda projevu a médií v mezinárodním právu a praxi / [redigovali Vladimír Kašpar, Zuzana Šubertová]. Praha : Syndikát novinářů České republiky, 1996