Indikátory udržitelného rozvoje Jak měřit posun k udržitelnosti rozvoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008.
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Gymnázium Moravský Krumlov Sexta.  Zadluženost vládního sektoru ČR se v rámci zemí EU zlepšuje  Česko se s podílem deficitu rozpočtu dostalo  na HDP.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Demografie je věda, která se zabývá:
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Kontaminace (znečištění) vody
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Světové hospodářství.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Ruská federace x WTO a OECD
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Tomáš Hák COŽP UK 19. Listopadu 2012, MZV Práce na indikátorech doplňujících HDP.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Soudobý svět Ekonomický pohled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Hospodářství (ekonomika)
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Ekonomika životního prostředí
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Transkript prezentace:

Indikátory udržitelného rozvoje Jak měřit posun k udržitelnosti rozvoje

Globální úroveň Tři pilíře udržitelného rozvoje – tři headline indikátory: Ekonomický pilíř: HDP Sociální pilíř: HDI Environmentální pilíř:ekologická stopa

Hrubý domácí produkt HDP/ na osobu Souhrn hrubé přidané hodnoty sektorů a odvětví národního hospodářství (mld. Kč) Vyjadřuje celkový výkon ekonomiky Nevyjadřuje kvalitu života ani zátěž na životní prostředí Roční HDP České republiky?

Doplňující ekonomické indikátory Energetická náročnost HDP: podíl primárních energetických zdrojů a HDP (GJ/tis.Kč) Primární energetické zdroje jsou souhrnem tuzemských nebo dovezených energetických zdrojů vyjádřených v energetických jednotkách Podíl energie z obnovitelných zdrojů: podíl OZE na primární energetické spotřebě a na výrobě elektřiny (%) Materiálová spotřeba: množství vytěžených surovin a vyprodukované biomasy + dovozy - vývozy (mil. tun) Materiálová náročnost: podíl mater. spotřeby a HDP

Decoupling Oddělení hospodářského růstu na energetické a přírodní zdroje Relativní: růst HDP roste rychleji než získávání zdrojů, nedochází k celkévému snížení zátěže, snižuje se energetická a surovinová náročnost jednotky HDP Absolutní: snižování celkové zátěže na ŽP

Mezinárodní srovnání měrných emisí skleníkových plynů na obyv.(t CO2/obyv., 2007)

Energetická náročnost ekonomiky, mezinárodní srovnání [kgoe/1 000 EUR], 1995, 2006

Mezinárodní srovnání domácí materiálové spotřeby (DMC) dle skupin materiálů, [t.obyv.-1], 2007

Globální získávání přírodních zdrojů a decoupling ( )

Index lidského rozvoje -HDI Zprávu o stavu lidského rozvoje vydává od r každoročně UNDP. Skládá se z následujících faktorů: Očekávaná délka života + kvalita a přístup ke zdravotnictví Dosažené vzdělání ( + počet let ve škole) HDP na 1 obyvatele ČR v r – 38. země světa v r země světa

Pořadí některých států ve zprávě UNDP (2011): 1. Norsko 2. Austrálie 3. Nizozemsko 4. USA 5. Nový Zéland 6. Kanada 7. Irsko 8. Lichtenštejnsko 9. Německo 10. Švédsko 11. Švýcarsko 12. Japonsko Česká republika 28. Spojené království Velké Británie a Severního Irska Burundi 186. Niger 187. Demokratická republika Kongo

Očekávaná délka dožití Délka dožití se v různých částech světa různí a je ovlivněna faktory jako jsou strava, ekonomika země, infrastruktura (pitná voda, sběr odpadu, exhalace), stav zdravotnictví, úroveň kriminality, vojenský stav země apod. Průměrné hodnoty (2009): Japonsko, Norsko, Francie, Švýcarsko : 77 – 83 let ČR: 75 –78 let (45. země v pořadí….) Indie: 67 – 70 let Afrika: 50 –55 let (Nigérie 46 let, Mosambik 41 let)

Ekologická stopa Složený indikátor (autoři Mathis Wackernagel a William Rees (1996): porovnává energetické a materiálové nároky společnosti s dostupností přírodních zdrojů a energií, které jsou pro danou společnost k dispozici. ES je definována tak, že různé kategorie lidské spotřeby (spotřeba energie, potravin, dopravy, bydlení apod.) se převádějí na biologicky produktivní plochy (globální hektary), které jsou nezbytné k zajištění přírodních zdrojů a energetických vstupů na jedné straně a k asimilaci odpadních produktů na straně druhé(Třebický, 2006).

Ekologická stopa Poptávku společnosti lze poté porovnat s nabídkou – biologickou kapacitou Země či vybraného území (např. jednotlivé státy) vyčíslenou též v globálních hektarech. Překračuje-li poptávka (spotřeba zdrojů) nabídku (biologickou kapacitu), vzniká ekologický deficit. Global Footprint Network (GFN) zveřejňuje každý rok tzv. národní účty, které zahrnují propočty ekologické stopy, existující biologické kapacity a výši ekologického deficitu, či přebytku jednotlivých států.

Zdroj: Global Footprint Network. National Footprint and Biocapacity Accounts Edition (2005).

Státy EU s největší ekologickou stopou, 2008

Budoucí výzvy z hlediska UR 1) oddělení hospodářského růstu od zátěže na přírodní zdroje, t.j decoupling (snižování energetické a materiálové náročnosti ekonomiky ), 2) snižování dopadů spotřeby populace na životní prostředí a přírodní zdroje (týká se potravin, vody, bydlení, mobility, trávení volného času apod.) 3) udržení funkčních ekosystémových služeb, které jsou vázány na stav ekosystémů a biokapacitu území (např. poměr zastavěné a nezastavěné plochy, stav vodního režimu v krajině, udržení přírodní rozmanitosti, úrodnosti půd apod.)

Zastavěná plocha v ČR Rozloha urbanizovaných území narostla od roku 1990 o 245 km2. Pokud by stávající trend zástavby zelených ploch pokračoval stejným tempem do roku 2050 by se zastavělo dalších 1350 km 2 ploch (AOPK, 2009). Vývoj výměry orné půdy v ČR [tis. ha], 2000–2009 (Zdroj MŽP)

Vazby mezi ekosystémovými službami a kvalitou života (lidským blahobytem).

Literatura Millenium Assessment (MA): Ekosystémy a lidský blahobyt. Shrnutí. MŽP, Zpráva o stavu lidského rozvoje 2011: WWF: Living Planet Report. WWF International, htmhttp:// htm Ekologická stopa MŽP: Zpráva o stavu životního prostředí. Praha, CENIA 2007, 2009.