Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK 19.9.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Co jsme v kraji už pro reformu udělali?
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Transformace v DDS Litvínov CZ.1.04/3.1.03/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Evropský sociální fond v ČR
Plánovaný rozvoj služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
„Poskytování sociálních služeb které jsou dostupné a kvalitní
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Veřejné projednání návrhu 2
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Seminář k projektu „Podpora transformace Sociálních služeb Pačlavice“
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Semináře pro poskytovatele sociálních služeb v rámci projektu „Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji“
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK

Transformační procesy v KK Usnesení vlády ČR č. 127 ze dne Schválena „Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti“. IP KK – „Poskytování sociálních služeb v KK, které jsou dostupné a kvalitní z pohledu uživatele“ ( do )

Transformační procesy v KK Výstupy z IP KK – vznik potřebných služeb chráněné bydlení- Dolmen podpora sam.bydlení, soc. rehabilit. - Rytmus Sociálněterapeutické dílny - FCH K.Vary Sociálněterapeutické dílny - „Mateřídouška“ Rozšíření sítě služeb pro osoby se ZP : Okres : KV, SO, CH = DOZP, chráněné bydlení, sociálněterapeut.dílny, sociální rehabilitace

Transformační procesy v KK ZKK dne schválilo Transformační plán DOZP “PATA“ v Hazlově (MPSV dne ) DOZP v Mariánské – TP rozpracován ERDF - IOP – investice 80 mil. Kč PATA mil. Kč Mariánská ( nákupy pozemků ) ZKK dne schválilo rozvojové plány PO KK – zařízení sociálních služeb, které obsahují transformační kroky do r. 2017

Transformační procesy v KK IP KK - návazný „ Udržitelnost dostupnosti krajské sítě sociálních služeb KK“ Financování : ESF – OP LZZ, Příjemce dotace: KK, ,-Kč Doba trvání projektu : 24 měsíců od –

Transformační procesy v KK Hlavním cílem projektu: Podpora a prohloubení transformačního procesu pobytových zařízení soc.služeb ( DOZP- PO KK) do alternativních služeb, zejména chráněného bydlení, optimalizovat síť sociálních služeb Cílová skupina : zejména osoby s mentálním postižením Oblast území: Karlovarsko,Sokolovsko,Chebsko Počet zařízení : 5 (KV- R; CH - L,M; SO – Ky,S) Počet uživatelů : 207

Transformační procesy v KK Počet aktivit IP : 10 2.Aktivita – Analytická činnost část kvantitativní - výstupy Analýza potřeb lidí s MP v KK a jejich uplatnění v praxi,potřebná kapacita služeb Opatření na zajištění dostupné sítě sociálních služeb v KK rozšířené o uživatele služeb žijící ve svém domácím prostředí Zásobník projektových námětů (soc.ekonomika) na podporu uplatnitelnosti lidí s MP na trhu práce

Transformační procesy v KK Vznik odborné pracovní skupiny na KÚKK složení a náplň schválila RKK usnesením 1078/10/11 nám. pro oblast soc. věcí + 3 OSV + Instand + mezioborová úroveň (ostatní úředníci odborů KÚKK, OÚ, ÚP, zaměstnavatelé – sociální ekonomika, RHK, zástupci zařízení sociál. služeb - poskytovatelé)

Transformační procesy v KK Úkolem odborné pracovní skupiny KK: ad hoc pro řešení specifických cílů projektu, projednání strategických návrhů, rozhodnutí Příklady témat : Analýza potřeb osob s MP a nastavení potřebných kapacit sociálních služeb Strategie zaměstnatelnosti osob s mentálním postižením (pilotně ověřováno na Sokolovsku) Plánování kapacit sociálních služeb pro žadatele o službu v DOZP, zásobník projektů – sociální ekonomika

Transformační procesy v KK 3. Aktivita – posílení kapacit sociálních služeb v souladu se zjištěnými potřebami uživatelů a realizace jejich přechodu Cílem : využít a rozvinout inovativní model zajištění přechodu uživatelů z tradičních pobytových služeb do alternativních služeb. Aktualizována „Metodika přechodu“ o zkušenosti z I.IP. Přechodová organizace - Instand o.s. (plánuje, zprostředkovává, zajišťuje, vyhodnocuje přechod uživatelů)

Transformační procesy v KK Cílem návazného projektu : Realizace přechodu 15 uživatelů z 5 DOZP (PO KK ) Na konci projektu zpracovány plány přechodu u dalších 18 uživatelů DOZP Posílení kapacit stávajících služeb - PS, OA v KK

Transformační procesy v KK Transformační plány u vybraných DOZP zřízených KK Návaznost na : RP, dokument MPSV „Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti“ + Metodický pokyn č.4 MPSV. „Malá transformace“- DOZP v Lubech, DOZP v Radošově – bez realizačních kroků „Velká transformace“ – DOZP „PATA“v Hazlově, DOZP v Mariánské

Transformační procesy v KK - rekapitulace Do alternativních služeb k DOZP vyvedeno : „malá transformace“ = 44 uživatelů z DOZP ( kapacita – 216 už. z 5 DOZP -1/4) „velká transformace“ – předpoklad: 38 uživatelů z DOZP“PATA“ v Hazlově (110 už.- 1/3) 42 uživatelů DOZP v Mariánské (206 už. – 1/5) celkem : 124 uživ. z 532 už. = ¼ (zejména CHB)

Děkuji za pozornost. Ing. Stanislava Správková