XX. seminář energetiků Požadavky 3. legislativního balíčku EU Problematika podpory výroby elektřiny z OZE Nové vyhlášky a cenová rozhodnutí ERÚ seminář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí
Hospodářský výbor Parlamentu ČR
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Postupy ve zpracování žádosti k projektu ČŘB II v roce 2009  presentace projektu pracovníkům MŽP a SFŽP  vyhlášená 9. kontinuální.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Solární systémy pro aktivní topení
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

XX. seminář energetiků Požadavky 3. legislativního balíčku EU Problematika podpory výroby elektřiny z OZE Nové vyhlášky a cenová rozhodnutí ERÚ seminář Energetiky, Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 26. – 28. ledna 2010, Jelenovská Ing. Josef Fiřt předseda ERÚ

2 I.3. legislativní balíček EU a)Rozšíření povinností a pravomocí NR b)Agentura pro spolupráci energetických NR II.Problematika podpory výroby elektřiny z OZE III.Nové vyhlášky a cenová rozhodnutí ERÚ

3 I. 3. legislativní balíček EU a)Rozšíření povinností a pravomocí regulačních orgánů  Vlastnické oddělení včetně certifikace provozovatelů přenosových a přepravních soustav  V případě určení nezávislého provozovatele soustavy a jeho vztahů s vertikálně integrovaným podnikem:  ukládání sankcí  řešení sporů  sledování obchodních a finančních vztahů  schvalování obchodních a finančních dohod  provádění inspekcí vč. neohlášených v prostorách vertikálně integrovaného podniku a nezávislého provozovatele soustavy

4  Regulační režim pro přeshraniční otázky - koordinace vypracování všech kodexů sítě a vypracování pravidel pro řízení přetížení  Schvalování 10-tiletých investičních plánů předkládaných nezávislým provozovatelem přenosové (přepravní) soustavy  Kontrola dodržování minimálních norem pro údržbu a rozvoj přenosové (přepravní) soustavy vč. propojovací kapacity

5  Přístup třetích osob k přenosové (přepravní) nebo distribuční soustavě – řešení sporů, sledování dodržování kriterií pro připojení atd.  Schvalování jmenování kontrolora shody nezávislého provozovatele přenosové (přepravní) soustavy  Schvalování programu shody nezávislého provozovatele přenosové (přepravní) soustavy  Problematika zákazníků – zajištění srozumitelnosti údajů na faktuře

6 b)Agentura pro spolupráci evropských regulačních úřadů  Agentura (Nařízení 713/2009/ES) -je institucí Evropského společenství a má právní subjektivitu a nahrazuje ERGEG -jejím úkolem je pomáhat národním regulačním orgánům a přispět k řádnému fungování vnitřních trhů E + P -sídlo agentury je Lublaň (Slovinsko) -Agentura vydává:  stanoviska a doporučení (pro NR, PS)  nezávazné pokyny Komisi, Radě, Parlamentu  samostatná Rozhodnutí

7 Konkrétně je činnost agentury rozdělena na a)úkoly související se spoluprací provozovatelů PS (plyn i elektro) b)úkoly týkající se NR c)úkoly týkající se podmínek pro přístup k přeshraniční infrastruktuře + bezpečnost d)ostatní úkoly

8 ad a) úkoly související se spoluprací provozovatelů PS -agentura sleduje provádění úkolů sítě ENTSO pro elektřinu i plyn (dodržování kodexů sítě) viz nařízení 714 a 715, čl. 9 – sledování prováděné agenturou -na základě požadavku Komise zpracuje agentura „rámcový pokyn“ – zásady pro zpracování kodexů (nediskriminace čl. 6 Nařízení) -agentura poskytne stanovisko  k návrhům kodexů ENTSO  k návrhům ENTSO ročního a desetiletého plánu rozvoje

9 -agentura sleduje a analyzuje provádění kodexů sítě a pokud ENTSO neprovede některý kodex, agentura si vyžádá vysvětlení a spolu se svým stanoviskem informuje Komisi -agentura sleduje vývoj při realizaci projektů na nové spojovací kapacity -agentura sleduje regionální spolupráci mezi provozovateli PS, čl. 12 nařízení – povinnost spolupráce + každé 2 roky zveřejnit regionální investiční plán

10 ad b) úkoly týkající se národních regulátorů -agentura vytvoří rámec, podle kterého mohou národní regulační orgány spolupracovat a může komisi předložit závazná pravidla formou doporučení -agentura poskytuje stanovisko k žádostem NR. Jedná se o stanovisko: soulad rozhodnutí NR s rámcovými pravidly -agentura má pravomoc přijímat samostatná rozhodnutí týkající se technických otázek alespoň 2 států (regulační režim pro infrastrukturu, propojovací vedení,…)

11 ad c) úkoly týkající se podmínek pro přístup k přeshraniční infrastruktuře + bezpečnost  agentura rozhodne regulační otázky týkající se podmínek pro přístup k přeshraniční infrastruktuře pokud: 1) NR nedosáhly dohody 2) NR společně podají žádost o rozhodnutí, agentura rozhodne nejpozději do 6 měsíců od podání žádosti  podmínky pro přístup k přeshraniční infrastruktuře zahrnují  postup přidělování kapacity  lhůty pro přidělování  sdílení výnosů z přetížení  vybírání poplatku od uživatelů infrastruktury (Nařízení čl. 17 d)

12 ad d) ostatní úkoly -agentura může rozhodnout o výjimkách (na omezenou dobu) dle čl. 17 Nařízení – pokud se NR nedohodnou nebo o to společně požádají -agentura na žádost Komise poskytne stanovisko k rozhodnutí národního regulátora o certifikaci provozovatele PS (čl. 3 odst. 1 Nařízení) -agentura může být pověřena dle „rámcových pokynů“ provádět další úkoly + konzultační činnost -agentura sleduje vnitřní trhy s E a P a dodržování práv spotřebitele

13 Organizace agentury 2 jmenuje EK 2„ EP 1)správní rada – 9 členů5„ Rada NR funkční období 4 leté 2)rada regulačních orgánůzástupci NR (27) + 1 zástupce EK rovnost hlasů 3)ředitel 4)odvolací senát - 6 členů (+ 6 náhradníků) - jmenuje Správní rada na návrh Rady NR - nezávislost - funkční období 5 let

14 II. Problematika podpory výroby elektřiny z OZE Základní principy podpory OZE  Do roku 2005 podpora v ČR pouze na základě energetického zákona - neexistence dlouhodobé garance pro investory  V roce 2005 došlo k přijetí zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie  zákon garantuje minimální dobu návratnosti investic (15 let)  předepisuje ERÚ způsob nastavení podpory obnovitelných zdrojů  výrobce má právo na přednostní připojení výrobny do elektrizační soustavy  výrobce si může vybrat ze dvou systémů podpory -výkupní ceny -zelené bonusy

15 Výroba elektřiny z OZE v ČR Podíl výroby elektřiny z OZE v ČR 2,8 3,2 3,8 2,1 3,8 4,3 4,9 4,7 5,2 6,5 8, pol cíl 2010 Podíl OZE [%]

16 Výroba elektřiny z OZE v ČR

17 0,2 1,8 12,9 43, [GWh] Výroba elektřiny fotovoltaiky Nárůst výroby 25 x za 1,5 roku !!! Výroba elektřiny z fotovoltaiky od roku 2006 do července 2009

18 Vývoj instalovaného výkonu a počtu provozoven FVE

19 Předpokládaný podíl jednotlivých kategorií OZE na výrobě elektřiny v roce 2010 Předpokládaný Podíl SLE 2010 Výroba X Podpora Výroba jen 6,3 % ze všech OZE Podpora však 38,2 % z celku 2,648 mld. Kč X

20 Pokrytí vícenákladů na podporu OZE, KVET a DZ za jednotlivé roky (tis. Kč) Rok/tis.Kč Malé vodní elektrárny (MVE) Větrné elektrárny (VTE) Fotovoltaika (FV) Čistá biomasa (O) Spoluspalování a paralelní spalování biomasy (S + P) Bioplyn (BPS) Kogenerace (KVET) Druhotné zdroje (DZ) Celkové vícenáklady (bez korekčního faktoru)

21 Vývoj ceny příspěvku KZ na podporu výroby elektřiny v OZE, KVET a v druhotných zdrojích 52,18 166,34

22 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2009 – bez DPH a ekologické daně

23 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti pro rok 2010 – bez DPH a ekologické daně

24 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro velkoodběr pro rok 2010 – bez DPH a ekologické daně

25 Dopady stávajícího systému podpory FVE na konečnou cenu elektřiny Skutečný instalovaný výkon k – 411 MW 411 MW x hodin ročního využití x Kč/MWh vícenáklad celková podpora pro FVE 4,583 mld. Kč ERÚ při kalkulaci příspěvku na rok 2010 předpokládal 2,648 mld. Kč tj. o 1,731 mld. méně navýšení příspěvku o 31,5 Kč/MWh

26 Příklad dopadů stávajícího systému podpory FVE v horizontu 20 let  Každá MWh vyrobená ve FVE potřebuje nyní podporu více než 11 tis. Kč Co se může dále stát: neudělá se nic a postaví se MW ve FVE (na více než 2500 MW je již kladné stanovisko připojení od provozovatelů distribučních soustav)  podpora za 20 let mld. Kč  změna podpory dle vládního návrhu novely zákona č. 180/2005 Sb. a postaví se MW  podpora za 20 let mld. Kč -minimální „úspora“ mld. Kč

27 III. Nové vyhlášky a cenová rozhodnutí ERÚ A) v r Vyhláška o způsobu regulace č. 140/2009, vyšla (III. RO); OTE – P aktualizace 2.Pravidla pro trh s plynem č. 365/2009, vyšla Pravidla pro trh s elektřinou projednáno  01/ Vyhláška o náležitostech a členění regulačních výkazů č. 408/2009, vyšla Novela licenční vyhlášky č. 358/2009, vyšla

28 B) v 1. pololetí Pravidla pro provozování PS a DS (+ řády PS a DS), předpoklad: 06/ Vyhláška o náležitostech a vyúčtování dodávek (E, P, T), předpoklad: 03-04/ Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny – 01-02/ Vyhláška o kvalitě dodávek plynu – 04-05/ Vyhláška o připojení výroben elektřiny, plynu k elektrizační či plynárenské soustavě, 01-02/2010

29 Cenová rozhodnutí na r Teplo CR č. 3 z OZE bez FVE CR č. 4 ze dne FVE – CR č. 5 ze dne ceny za použití sítí elektro CR č. 7, 8 z ceny za použití sítí plyn CR č. 6 ze dne

Děkuji Vám za pozornost