Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka 800 260 500 „Aktuální informace o připravované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPŽP v „kostce“ aneb stručné úvodní představení
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
INFORMACE Z XII. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK KONANÉHO 13/12/2013 pro předsednictvo RVŠ – 23/1/2014 na základě materiálů MV OP VK zpracovala Ivana.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Využití dotačních možností k problematice ŽP. Operační program Životní prostředí Zprostředkující orgán - SFŽP – administrace celého procesu Řídící orgán.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Dotační příležitosti.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
OPERAČNÍ PROGRAM Ž I V O T N Í P R O S T Ř E D Í Petr Štěpánek, ředitel.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Individuální projekt OP VVV
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Operační program životní prostředí
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Aktuální informace o připravované výzvě na příjem projektů z MSK do PO 2“ 19. srpna 2010 MŽP Ing. Jan Kříž ředitel odboru fondů EU Ministerstvo životního prostředí

OP ŽP - alokace na priorit. osy (mil. EUR) Prioritní osa 1 Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní 40,44%1 988,55 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí 12,89% 634,15 Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie 13,68% 672,97 Prioritní osa 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží 15,79% 776,51 Prioritní osa 5 Omezování průmyslového znečištění 1,23% 60,61 Prioritní osa 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny 12,20% 599,42 Prioritní osa 7 Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu 0,86% 42,45 Prioritní osa 8 Technická pomoc 2,91% 143,21

OP ŽP – Prioritní osa 2  Prioritní osa 2 je zaměřena na podporu projektů, jejichž cílem je zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí znečišťujících látek do ovzduší ze stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší. Prioritní osa je rozdělena do dvou oblastí podpory, pro něž byly vyčleněny následující prostředky FS.

Věcné vymezení výzvy Oblast podpory 2.1 Zlepšení kvality ovzduší  Snížení imisní zátěže ze zdrojů v objektech nenapojených na CZT  Snížení příspěvku k imisní zátěži obyvatel omezením emisí z energetických systémů včetně CZT  Snížení imisní zátěže omezením prašnosti z plošných zdrojů  Doplnění a inovace systémů sledování a hodnocení imisní zátěže na území ČR

Věcné vymezení výzvy Oblast podpory 2.2 Omezování emisí  a) - Rekonstrukce spalovacích zdrojů s instalovaným výkonem větším než 5 MW za účelem snížení emisí NOx, SO2 a prachových částic,  b) - Rekonstrukce nespalovacích zdrojů nebo instalace dodatečných zařízení pro záchyt emisí za účelem snížení emisí znečišťujících látek, pro které jsou stanoveny emisní limity,  c) - Záměna technologií a technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí VOC do ovzduší,  d) - Technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí NH3 do ovzduší

Věcné vymezení výzvy - nové možnosti Úpravy v PO 2:  Rozšíření oblasti podpory o pořízení nízkoemisního spalovacího zdroje (do 5 MW) na tuhá a kapalná fosilní paliva  Rozšíření oblasti podpory o: - pořízení strojů na úklid zpevněných cest nebo silničních komunikací za účelem snížení prašnosti (např. samosběrné nebo kropící vozy) - pořízení dalších technických zařízení ke snižování prašnosti z plošných zdrojů (dle povahy procesu např. vodní clony, skrápění, odprašovací nebo mlžící zařízení)

Časové vymezení výzvy  Nově pro individuální projekty bude otevřena kontinuální výzva  Předpokládaný příjem žádostí zahájen:  Předpokládané ukončení příjmu žádostí:  Projekty budou SFŽP posuzovány a hodnoceny průběžně dle stanovených lhůt; průběžně budou předkládány řídícímu výboru ke schválení tj. nečeká se s hodnocením a schválením až na ukončení výzvy  Celková lhůta od předložení projektu do předležení ŘV max. 60 dnů  Výzva bude otevřena až do vyčerpání celkové alokace

Časové vymezení výzvy – identifikace projektových záměrů  Na webových stránkách opzp.cz od do zahájení výzvy bude umístěn webový formulář s vazbou na typové projekty  SFŽP poskytne základní zpětnou vazbu k identifikovaným záměrům  Možnost dodatečné úpravy výzvy v návaznosti na došlé podněty Prosíme, registrujte se – pomůžete tím sobě i nám!

Finanční vymezení výzvy  Alokace: 4 mld. Kč  Výše dotace na samotné projekty: ­ standardně dle pravidel OP ŽP – max. 90 % ze způsobilých výdajů (např. výsadba izolační zeleně) ­ dle pravidel pro veřejnou podporu (např. pořízení strojů na úklid zpevněných ploch) ­ dle pravidel pro projekty generující příjmy (např. rozšíření stávajících rozvodů tepla)

Příklady o právněn ých žadatel ů Obce a městaDružstva Příspěvkové organizace a organizační složky obcí, měst a krajů – svazky obcí, kraje Ostatní nepodnik. subjekty vlastněné z více než 50 % majetku obcemi či jinými veřejnopr. subjekty Státní podnikyObchodní společnosti vlastněné z více než 67 % majetku obcemi či jinými veřejnopr.subjekty Státní organizace Příspěvkové organizace – státObchodní společnosti vlastněné z méně než 67 % majetku obcemi či jinými veřejnopr. subjekty ČR prostřednictvím organizačních složek státu Církve a náboženské společnostiVeřejné a státní vysoké školy Obecně prospěšné společnostiVeřejné výzkumné instituce (VVI) Občanská sdruženíPodnik.subjekty – fyzické osoby

Klíčové dokumenty  Programový dokument  Implementační dokument  Směrnice MŽP č. 4 /20 10 pro předkládání žádostí  Pokyny pro žadatele  Příručka pro žadatele o dotace

Cesta administrace projektů Krajská pracovní skupina Zahájení financování akce Akceptace žádosti na SFŽP Rozhodnutí o poskytnutí dotace Smlouva o dílo Schválení zadávací dokumentac e Registrace akce Rozhodnutí Řídícího orgánu Řídící výbor Příjemce podpory Výzva k předložení žádosti 2

Implementace projektů  Možnost vyhlásit VŘ po akceptaci projektu  Posouzení tendrové dokumentace ze strany SFŽP – ve lhůtě do 30 dnů  Rozhodnutí o poskytnutí dotace vydáno nejpozději do 2 měsíců od předložení dokumentů (v případě součtu dotace EU a SR nad 100 mil. Kč schvaluje RoPD MF, příjemci zasláno do 3 měsíců)  SFŽP garantuje proplacení prostředků na účet žadatele od obdržení faktury ve lhůtě do 30 dnů; možnost proplácení i neuhrazených faktur

Energetické úspory a zlepšování kvality ovzduší. Kompletní technologie přímé katalytické oxidace s akumulací tepla v trubkovém výměníku, spol. Teiko, Zlín Příklady realizovaných projektů

Energetické úspory a zlepšování kvality ovzduší, snižování emisí - Plynofikace kotelny a celková výměna regulace vytápěcího zařízení – ZŠ Královice.

Snižování energetické náročnosti budov – Rekonstrukce zdroje vytápění pro ZŠ v Bezdružicích Příklady realizovaných projektů

Děkuji za pozornost Ing. Jan Kříž ředitel odboru fondů EU Ministerstvo životního prostředí České republiky Vršovická 65, Praha 10 jan. zelená linka