Rozvoj technického vzdělávání na Děčínsku Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI, příspěvková organizace „PŘEDČASNÉ ODCHODY ŽÁKU ZE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Kariérové poradenství
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vlastní hodnocení školy
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Základní škola, Brno, Štolcova 16
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Různé role zástupce ředitele školy
Etická výchova a Finanční gramotnost
Prospěchová stipendia
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Dělnická 15, Děčín VI Tel.: Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI příspěvková organizace Dělnická.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Organizační struktura
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Minimální preventivní program školy
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Tisková konference
Polytechnické vzdělávání v praxi
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Rozvoj technického vzdělávání na Děčínsku Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI, příspěvková organizace „PŘEDČASNÉ ODCHODY ŽÁKU ZE STŘEDNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ“ Prezentace pro výchovné poradce ZŠ okresu Děčín (wvp 1, wvp2) (wvp 1, wvp2)

Ve středním odborném školství v naší zemi je už poměrně dlouhou dobu možné pozorovat skutečnost, že neustále stoupá počet žáků, kteří tyto typy střední školy a různé obory vzdělání opouštějí předčasně, bez dosaženého stupně vzdělání. Později se pak mnohdy stávají sociálně slabými, někdy dokonce vyloučenými, každopádně velmi problematickými občany našeho státu. Jenom na Střední škole lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně každoročně odchází předčasně ze studia více než 90 žáků (2010/11 – 96 žáků, 2011/12 – 94 žáků)! Prameny: Mgr. Bc. Jana Férová: „Úloha ředitele střední školy v systému prevence sociálně patologických jevů“ (PedF UK Praha 2009) - průzkum stavu, příčin a následků těchto předčasných odchodů v celé ČR včetně návrhu možných opatření. Ing. Jana Trhlíková: „Předčasné odchody ze vzdělávání na středních školách“ – kvalitativní analýza rozhovorů s experty a příklady dobrých praxí (v rámci projektu VIP kariéra, NÚV Praha 2012) Předčasné odchody žáků ze SOŠ a SOU

Cíle průzkumu: 1.zjistit počet žáků, kteří předčasně odcházejí ze středních odborných škol, středních odborných učilišť a odborných učilišť (dále jen SOŠ, SOU a OU), 2.zjistit nejčastější příčiny a důvody těchto předčasných odchodů žáků, především podíl sociálně patologických jevů na této skutečnosti, 3.získat informace o postupu škol při řešení hrozícího předčasného odchodu žáka, 4.navrhnout cestu k řešení této problematiky, která by pomohla zmírnit míru ohrožení této skupiny žáků sociálním vyloučením obecně, 5.navrhnout opatření, která jsou v kompetenci každého ředitele střední školy jako podíl na komplexním řešení současného stavu. Průzkum

Pro dosažení stanovených cílů byl realizován sociologický průzkum ve formě dotazníku adresovaného do všech vybraných škol ze 14 krajů naší republiky. Pro získání adresáře respondentů byly použity veřejně přístupné webové stránky krajských úřadů jednotlivých krajů. Bylo obesláno celkem 530 škol. Dotazník byl určen ředitelům škol ve spolupráci s jejich výchovnými poradci. Pro možnost jednoduššího kvantitativního zpracování byla většina otázek uzavřená, v nabídce odpovědí bylo zvoleno jednoduché čtyřstupňové škálování. V každém tématu byla také zařazena otevřená otázka, která respondentovi umožnila doplnit výčet nabízených možností. Metodika

Počty škol podle krajů ČR Krajobeslánonedoručeno prokazatelně osloveno odpovědělo% z oslovených Hl.město Praha ,7% Středočeský ,8% Ústecký ,7% Karlovarský ,3% Plzeňský ,4% Jihočeský ,5% Vysočina ,0% Liberecký ,7% Pardubický ,1% Královéhradecký ,5% Moravskoslezský ,1% Olomoucký ,7% Zlínský ,4% Jihomoravský ,7% celkem ,6%

Důvody předčasných odchodů PořadíAritmetický průměrDůvody předčasných odchodů žáků 1.2,08Záškoláctví 2.1,83Nevhodně zvolená vzdělávací cesta (nezájem o obor, nebaví ho/ ji to). 3.1,76Nevhodné rodinné zázemí (špatný životní vzor, příliš liberální výchova, sociálně slabá rodina apod.). 4.1,71Objektivně nevhodně zvolená cesta – náročnost studia (chybějící nadání, psychické či fyzické předpoklady pro obor). 5.1,70Nevhodné životní a pracovní postoje a návyky. 6.1,76Problémy v komunikaci (konflikty se spolužáky, učiteli, kázeňské problémy). 7.1,67Výchovné problémy. 8.1,31Náročnost studia (mentální nevyzrálost, poruchy učení). 9.1,00Touha po penězích a samostatném dospělém životě. 10.1,00Finanční problémy v rodině ( nutnost získat finanční prostředky pro vlastní život nebo život své rodiny). 11.0,93Zdravotní (i psychické) problémy. 12.0,91Závislost na drogách (kouření, alkohol, ostatní drogy). 13.0,81Vrstevnická skupina. 14.0,78Akutní krizová situace v rodině (úmrtí, rozchod rodičů, vážná nemoc, ztráta zaměstnání rodiče). 15.0,63Otěhotnění dívky nebo partnerky. 16.0,54Trestná činnost. 17.0,25Jazykové problémy (nízká znalost vyučovacího jazyka).

V rámci dotazníku bylo respondentům nabídnuto 17 různých příčin předčasných odchodů žáků (mohli doplnit i další). Jejich relevanci měli označit stupněm 0 – 3 (0 – není příčinou, 1 – může být příčinou, 2 - bývá jednou z příčin společně s dalšími, 3 – je výraznou, zásadní příčinou). 1.Záškoláctví (  2,08) 1.Problémy v komunikaci a konflikty (  1,76) 1.Výchovné problémy (  1,67) 1.Závislost na drogách, kouření, alkohol (  0,91) 1.Vrstevnická skupina (  0,81) Bezprostřední příčiny odchodu

Neúspěšní mladiství by neměli zůstávat doma a už vůbec nemají co dělat v evidenci úřadů práce. Nejedná se totiž o dospělé nezaměstnané, kterým stát automaticky platí zdravotní a sociální pojištění, ale většinou o nezralé, nezodpovědné, nevychované a mnohdy doslova prohnané mladé lidi, bez ohledu na barvu pleti. Tito mladiství dobře vědí, kde si načerno přivydělat, doma je rodiče živí, stát jim platí pojištění a to jim stačí. Diskuze na téma, co bude za rok, za 10, případně 20 let, je vůbec nezajímá. Právě tyto děti je nutné okamžitě podchytit a znemožnit jim takový styl života. Neúspěšní žáci a studenti

Průmyslové školy - nejčastěji žáci předčasně opouštějí obory strojírenství, stavebnictví nebo silniční dopravy. Nepříliš četné jsou odchody ze zdravotnických škol, minimální jsou odchody z pedagogických oborů. Z maturitních oborů žáci nejvíce přestupují na jednodušší učební obory, často v rámci stejné školy. Z oborů učilišť převažují odchody z oboru kuchař - číšník a servírka. Následují stavební profese (zedník, zednické práce, truhlářské práce ve stavebnictví a tesařské práce). Časté jsou také předčasné odchody ze zámečnických oborů, elektrikářských, autoopravárenských, instalatérských, textilních (šička, krejčí, čalouník), obchodních (prodavač) a zahradnických. Z učebních oborů nemají neúspěšní kam „spadnout“ a odcházejí na úřad práce nebo do komunity stejně neúspěšných jedinců. Obory vzdělání

Výsledky dotazníkového šetření dále naznačují, že až 44 % neúspěšných žáků ze škol se nechává evidovat na úřadech práce nebo zůstává doma !!! Ročně se tedy v naší republice vytváří v rámci středního odborného školství skupina mladistvých ve věku od 16 do 19 let, jíž hrozí zařazení do kategorie nejhůře uplatnitelných osob na trhu práce. Touto skupinou by se měly zabývat kromě MŠMT i politické orgány jednotlivých krajů a prostřednictvím odborů školství svých úřadů by ji rozhodně měly řešit. Neúspěšní žáci

Neúspěšní žáci - graf

Na úrovni státu: je nutné změnit povědomí ve společnosti, aby každý občan cítil především zodpovědnost sám za sebe a na stát se obracel až v krizových situacích, je pořád příliš malý rozdíl mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, je třeba cílenou, dlouhodobou a především systematickou kampaní změnit pohled veřejnosti na dělnická povolání, zpřísnit kritéria přijímacího řízení do maturitních oborů (jednotné zadání přijímacích zkoušek v celé ČR), nemožnost zaevidovat se úřadu práce minimálně do doby zletilosti, každý žák oboru vzdělání s výučním listem by měl mít svého potencionálního zaměstnavatele, který spolupracuje se školou. Návrhy a doporučení - stát

Na úrovni regionů: Zlepšit komunikaci a vzájemnou spolupráci mezi ZŠ (zřizovatelem obec) a SŠ (zřizovatelem kraj) a vytvořit promyšlený a fungující systém od zachycení problému až po jeho efektivní řešení a zpětnou vazbu. Systém, který se zaměří především na prevenci a nedopustí, aby se dítě dostalo na školu, kterou prostě objektivně nemůže zvládnout. Na ZŠ je třeba také věnovat znovu více pozornosti rozvíjení manuálních dovedností dětí, protože upadá jejich význam a zároveň klesá nebo dokonce úplně mizí hodinová dotace práce v dílnách a na pozemcích. A přitom právě zde se nejlépe projeví a zároveň trénuje manuální zručnost dětí a v praxi se tak ověřují nejen jejich znalosti, ale i schopnosti a dovednosti. Návrhy a doporučení - regiony

Na úrovni střední školy: správně nastavený školní řád a jeho důsledné dodržování, který například v % jasně určí, kolik může mít žák za pololetí zameškaných hodin, aby byl vůbec klasifikován, zároveň s přijetím do školy či se zařazením do rekvalifikačního kurzu nabízet i poradenství pro osobní život. Nezapomínat na lidský rozměr a problematiku mezilidských vztahů. Znát sociální prostředí svých žáků, komunikovat s nimi i jejich rodinou, posilovat a zjednodušit prostupnost školy nejen vertikálně (přestup z těžšího oboru na lehčí), ale i horizontálně mezi jednotlivými učebními obory a programy (nebaví ho truhlář, v případě volného místa a dostatečně včas může přestoupit během prvního ročníku na strojního mechanika). je velmi dobrá pravidelná spolupráce školy s psychologem nebo speciálním pedagogem, vytvoření skutečně kvalitního preventivního programu na škole s nabídkou řady možností, jak se zapojit. Návrhy a doporučení – střední školy

Kontakty Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Bc. Jana Férová ředitel školy, výchovný poradce a projektový manažer Mobil: