Aktualizace Státní politiky životního prostředí ČR Pavel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktualizace SUR ČR 2009, Náměty Výboru pro komunikaci.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Transkript prezentace:

Aktualizace Státní politiky životního prostředí ČR Pavel

Environmentální politika Politika (Policy) :- Postup/principy přijaté /navrhované vládou,stranou, podnikem, jednotlivcem -záměrný plán akcí k řízení rozhodování a dosáhnutí racionálních výsledků (Wikipedia) ● Environmentální politika (J.Mc Cormick 2001): Jakýkoliv sled akcí záměrně učiněných/neučiněných k řízení lidských aktivit za účelem předejít, snížit/zmírnit škodlivé účinky na přírodu a přírodní zdroje umožnit, že člověkem vytvořené změny na ŽP nebudou mít škodlivé účinky na člověka

Demingův/Shewhartův cyklus: PDCA Plan –Do-Check-Act Naplánuj, Urči záměr Uskutečni záměr Kontroluj Vyhodnoť Proveď úpravy

Politický cyklus Problém Identifikace problému Formulace problému/ Politická analýza Vývoj nástrojů politiky Konzultace Koordinace Rozhodnutí Implementace Vyhodnocení Přijetí

Politiky ŽP v ČR 1990:Koncepce ekologické politiky- usn.fed.vl.č.511 z , usn.vl. ČR č.210 z : (Duhový) program ozdravění ŽP ČR, usn.vl. ČR č. 338 z : SPŽP- usn.vl.č. 472 z : SPŽP- usn.vl.č. 323 z (na vědomí) 2001: aktualiz. SPŽP- usn.vl.č. 38 z : aktualiz. SPŽP –usn.vl.č. 235 ze : II/1 b: připravit do další aktualizaci SPŽP

Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR 1.Společnost, člověk a zdraví 2.Ekonomika a inovace 3.Rozvoj území 4.Krajina, ekosystémy a biodiversita 5.Stabilní a bezpečná společnost

Stav přípravy aktualizované SPŽP ČR 2010  Příprava 2008 – 2009: Metodika, analýzy, hlavní témata  Dne – proběhl veřejný diskusní seminář  Ustavena pracovní skupina MŽP  Školení ve strategickém plánování  Na základě podkladů zpracován návrh 6 priorit  Ustavena meziresortní pracovní skupina  Práce na hlavních a dílčích cílech  Ustavení platformy partnerských organizací

Návrh priorit 1.Ochrana klimatu a omezování negativních dopadů jeho změny 2.Snižování negativních dopadů znečištění ovzduší 3.Ochrana a udržitelné využívání zdrojů 4.Ochrana biologické rozmanitosti 5.Environmentálně šetrné užívání krajiny 6.Bezpečné prostředí

Priorita 1 Ochrana klimatu a omezování negativních dopadů jeho změny:  snižování emisí skleníkových plynů  omezování negativních dopadů klimatické změny

Priorita 2 Snižování negativních dopadů znečištění ovzduší:  zlepšení kvality ovzduší  snížení emisí

P 3: Ochrana a udržitelné využívání zdrojů  zajištění ochrany vod a zlepšování jejich stavu  omezování vzniku odpadů a jejich negativního vlivu na životní prostředí a podpora jejich využívání jako náhrady přírodních surovin  omezování hlavních negativních vlivů působících na půdu  ochrana a udržitelné využívání horninového prostředí  efektivní a přírodě šetrné využívání obnovitelných zdrojů energie

P.4: Ochrana biologické rozmanitosti  ochrana populací původních druhů rostlin a volně žijících živočichů a jejich biotopů  podpora přírodních procesů, ekosystémových služeb a funkcí a ochrana cenných částí přírody  omezení šíření invazních druhů rostlin a živočichů

P.5:Environmentálně šetrné užívání krajiny  zajištění koordinované péče o přírodní a kulturní hodnoty krajiny  zlepšení druhové, věkové a strukturní skladby lesů a jejich zdravotního stavu  obnova přirozené retenční schopnosti krajiny  zlepšení kvality prostředí v urbanizované krajině  šetrné hospodaření v zemědělsky využívané krajině

P.6: Bezpečné prostředí  předcházení rizik (povodně, sucho, GMO, chemické látky, nebezpečné odpady)  ochrana prostředí před negativními dopady krizových situací způsobenými antropogenními nebo přírodními hrozbami

Další postup  doplnění dle výsledků diskuze na dnešním jednání  paralelně bude probíhat činnost meziresortní PS  pokračování ve stanovení dílčích cílů a opatření  práce na ukazatelích-indikátorech  hodnocení vlivů SPŽP (SEA, RIA, SIA)  hrubá verze v dubnu 2010 do PV MŽP  dopracování opatření, nástrojů a indikátorů  monitoring a celkový plán implementace SPŽP  dopracování v 2.pol. 2010, za nové vlády

PRIORITY HLAVNÍ CÍLE DÍLČÍ CÍLE Postupná příprava SEA, RIA, SIA, nástroje, monitoring-indikátory, Implementace OPATŘENÍ

SMARTer tvorba cílů AnglickyČeskyBližší specif. S Specific, Stretch,Stimulating Přesně vymez., motivující, stimulující Kvalitat.potvrzení čím, kde, kdy a jak bude situace změněna M MeasurableMěřitelný Dostupná kvantifik. nebo jinak reálná data A Achievable, Accurate, Acceptable, Aligned Dosažitelný, přesný, akcept., vyvážený Obsahuje hodnoty, jako je množství, umístění R Realistic, Resource targetted Reálný, dosažitelný, zdrojově naplánovatel. Schopné dosáhnout změny, zamýšl. v cíli T Time related/boundTermínovaný, časově ohraničený Časově ohraničené opatření, čas ve kterém dosažení cíle E ExtendingRozšiřujícíRozšiřující schopnost R RewardingVyplácející se, užitečný

Příklady: Jsou cíle SMART ? Emise Pb a Cd do ovzduší z velkých znečišť. zařízení budou v souladu s národními emisními standardy do konce r Přispět k redukci emisí do řeky Vltavy Emise BSK a CHSK do místní řeky je pod 1 t/den díky intenzivní kontrole a prosazování práva Polovina inspektorů inspektorátu v Ústí bude před koncem r vyškolená v inspekcích IPPC zařízení

Informace Pod: Politika životního prostředí

Děkuji za pozornost Pavel