Katastrofální krize důvěry v systém implementace strukturálních fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV 21.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Pozitivní dopady dotací v regionu, příští programové období MUDr. Jiří Běhounek předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Kraje Vysočina Evropská unie.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
 Fond soudržnosti  Evropský fond pro regionální rozvoj  EU a životní prostředí  Operační program Životní prostředí  Prioritní osy OP Životní prostředí.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Roman Vacho Předseda krajské sekce Národní federace hotelů a restaurací ČR generální ředitel Grandhotel PUPP Karlovy Vary, a.s. Karlovy Vary
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Tiskový brífink Pokrok v čerpání z fondů EU 2. března 2010.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
ministryně pro místní rozvoj
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
ROP JV – informace o novém programovém období
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Katastrofální krize důvěry v systém implementace strukturálních fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV 21

Charakteristika současného stavu ČR prochází krizí důvěry v implementační systém strukturálních fondů Evropská komise (EK) pozastavila České republice proplácení všech finančních prostředků z Evropského fondu pro regionální rozvoj a jednoho z Evropského sociálního fondu pouze 3 operační programy fungují v tuto chvíli ve standardním režimu (OP Lidské zdroje zaměstnanost; Praha Adaptabilita a příhraniční spolupráce Česko – Polsko)

Proč? Důvod č. 1 Výsledkem auditní aktivity EK a českého Auditního orgánu (což je MF ČR) a podle Výroční kontrolní zprávy EK je zřejmé, že EK nejprve v několika dopisech varovala konkrétní operační programy, že negativní zjištění považuje za závažná a současně přerušila proplácení výdajů těchto programů do doby, než uspokojivě napraví nedostatky.

Proč? Důvod č. 2 EK označila samotnou činnost českého auditního orgánu de facto za nedůvěryhodnou (nedůvěryhodné auditní zprávy), což způsobilo snížení důvěry mezi EK a ČR. Podle kontrolorů EÚ čeští auditoři (tedy MF) systematicky upravují výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod dvouprocentní hranici.

Proč? Důvod č. 3 Vzrůstající počet podezření na korupční praktiky v regionálních operačních programech i ve „vládních“ OP. OP (kraje) jsou v různé fázi vyšetřování ze strany policie.

Nejvýznamnější problémy OP vzdělávání pro konkurenceschopnost (nyní čelí již podruhé návrhu Národního orgánu pro koordinaci k realokaci do jiných OP) tomuto OP hrozí nenávratná ztráta peněz v roce 2013 ve velkém rozsahu (řády desítek miliard)

Významná rizika operační programy díky chybám v administraci a neprůhledným výběrovým řízením vystavují ČR značnému riziku dopadů na státní rozpočet v řádech desítek miliard Kč v regionálních programech (ty vláda ráda vystavuje, aby odvedla pozornost od stejně tragické bilance celostátních OP) dochází k problematickým výběrům projektů, orgány činné v trestním řízení se činí, krajští politici čelí obviněním z nedovoleného systému rozdělování dotací.

Významná rizika vysoce postavení úředníci kritizují systém zevnitř (L. Steiner v ROP Severozápad) ředitelé regionálních rad se při své činnosti (!) věnují politické činnosti a stíhají být lídry stran do krajských voleb (D. Sventek, ředitel ROP Moravskoslezského kraje, je tamním lídrem ODS do krajských voleb)

Důsledek této situace společně s Bulharskem (!) jsme od EK dostali doporučení úspěšně bojovat s korupcí zpráva Evropského účetního dvora obsahuje zase poznatek EK, že nelze věřit práci Auditního orgánu ČR (zkresluje informace - !)

Důsledek této situace Auditní orgán ČR odhalil, že špatně rozděleno bylo 1,85% evropských dotací. Tedy, že jde o zanedbatelnou částku do 2%. Kontrola z Lucemburku (EÚD) však přišla na to, že v dopravních projektech bylo chybně rozděleno 41,8% celkové částky. Praxe EK je taková, že se krátí zmíněných 40,0 % celkové částky (tedy konkrétně 40,0 % z dotačního programu 160 mld. Kč).

Jak (ne)funguje celý systém? Národní orgán pro koordinaci MMR nezvládá (a ani nemá pravomoce to prosadit); komplikovaný systém velkého množství operačních programů s rozbujelou administrativou a zbytnělým sebevědomím ředitelů regionálních rad nelze hlídat MF žádnou vinu necítí, ministr Kalousek žádnou odpovědnost vyvozovat nehodlá (ani vlastní, ani úředníků MF)

Jak (ne)funguje celý systém? regionální politici budou zřejmě čím dále, tím více zaměstnávat policii a soudy problémy kraje na SZ a JZ odstrašující příklady projektů v regionech (zámek Valtice – rekonstrukce téměř za 0, 5 mld. Kč) vysoký krajský úředník veřejně vystoupil s otevřenou kritikou organizace, kde působil

Co bude dál? Navrhne ČR Evropské komisi zrušení některých OP, aby získala zpět ztracenou důvěru?

A odpovědní ministři…? mlčí; problematika evropských strukturálních fondů je natolik složitá, že ji raději neřeší. Pravděpodobně ji ani nerozumí. nezvládají problematiku, nemají na to lidi, resp. profesionálně pracující odborné týmy na kritiku opozice a médií vládní koalice ani nehledá odpovědi

Ohrožená národní priorita to je vyčerpání 30 mld. eur ze strukturálních fondů, které republika získala v závěru roku 2005 na období 2007 – 2013 vláda se ukájí tím, že EK k obnoví čerpání peněz jistotu však vůbec nemá hrozí nevyčerpání až 300 mld. Kč ze 760 mld. Kč

Co je možné udělat pro skutečné zlepšení čerpání? Přestat v této kritické chvíli hledat viníka (tím je jednoznačně vláda) a soustředit veškeré své síly na řešení!

Kde hledat řešení? v přijetí odpovědnosti prioritní zájem vlády zahájit krizový management krizových fondů a řešit tuto problematiku snížit na přijatelnou úroveň ztráty – už dnes je zřejmé, přes vytrvalé zapírání ze strany vlády, že dojde ke značným, zřejmě obrovským ztrátám – nebudou vyčerpány peníze z evropských fondů v obrovském rozsahu.

Děkuji Vám za pozornost.