Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s."— Transkript prezentace:

1 172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s.

2 Problematika kontrol projektů spolufinancovaných z EU

3 Asociace pro evropské fondy, z.s. Založena v polovině roku 2014. Otevřené uskupení zkušených, profesionálních, odpovědných a transparentních poradenských společností. Zajišťování jednotné komunikace členů s řídícími orgány a dalšími subjekty implementační struktury. Zajištění kvalitních a transparentních výkladových metodik, administrativních postupů a schvalovacích procesů. Zvyšování reputace odvětví, která je vážně poškozena korupčními a mediálními kauzami.

4 Asociace pro evropské fondy, z.s. Současní členové ČSOB EU Centrum eNovation NAVIGA4 ECONET Openfunding Sancho Panza EUFC CZ ERSTE Grantika Advisory

5 Subjekty oprávněné provádět kontroly Poskytovatel dotace Nejvyšší kontrolní úřad Ministerstvo financí ČR – Centrální harmonizační jednotka Finanční úřady Komise ES Evropský účetní dvůr (EUD) Evropský úřad pro potírání podvodného jednání (OLAF)

6 Modelový příklad kontroly Projekt OPPI – střední podnik CzechInvest poskytovatel dotace Kontrola CzechInvest Kontrola Finanční úřad Vše v pořádku Proplacení dotace Formální chyba ve VŘ Sankce 40% - 100% dotace

7 Řešení rozporu výsledků kontrol Příjemce musí záležitost řešit pouze s FÚ. Finanční úřad nebere v potaz předchozí stanoviska CzechInvestu. Finanční úřad nemusí a v praxi často nebere v potaz stanoviska CzechInvestu vydaná jako reakce na provedenou kontrolu FÚ. FÚ často uplatňuje jiný výklad pravidel než CzechInvest.

8 Následky rozporu výsledků kontrol Problematické rozhodování žadatelů, zda podstoupit dané riziko. Všeobecné povědomí o současném stavu nejistoty. Zvýšení bankovního indexu rizikovosti pro projekty EU. Ztížená možnost získat úvěr od banky na projekt.

9 Snížený počet rozhodnutých žadatelů Snížený počet schválených úvěrů bankami Hrozba pro období 2014 - 2020 Zvýšené riziko nedočerpání plánované alokace

10 Předpoklady řešení Zahájení jednání s odpovědnými resorty – MMR, MF i dalšími. Schválení služebního zákona. Důkladné proškolení osob provádějících kontroly ve specifikách dotačních projektů. Zapracování změn do legislativy. Osvěta mezi veřejností o plánovaných změnách.

11 Návrh finálního stavu Kontroly jsou třeba! Snížení počtu subjektů respektive skutečných kontrol příjemců na nutné minimum. V případě rozdílů v nálezech následných kontrol se musí kontrolní subjekty dohodnout na finálním verdiktu. V případě pochybení předchozí kontroly je nutné vyvodit následky pro konkrétní osoby z kontrolního orgánu. Jednoznačná dlouhodobě udržitelná metodika kontrol. Dostatečná osvěta o provedených změnách, aby snížená důvěra v dotace opět vzrostla.

12 Děkuji za pozornost. Petr Holan Tajemník Asociace pro evropské fondy, z.s. Štěpánská 621/31, Praha 1 608 77 42 14


Stáhnout ppt "172. Žofínské fórum Asociace pro evropské fondy, z.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google