Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © 2013 - Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2013/2014 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/2010 cv. 0.
Devizový zákon. Část první -základní ustanovení §1 vymezení pojmů §2 rozdělení působnosti mezi devizovými orgány §3 registrace ke směnárenské činnosti.
Obecná část rozpočtového práva III
Dokumentace k zajištění BOZP
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Metrologie v zeměměřictví (přednáška pro předmět ING3)
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Základní registry veřejné správy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/2010 cv. 1..
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/2004.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření Úvod do metrologie (ST36)
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/2004 cv.-1.
KONTROLA A MĚŘENÍ Metrologie
ETALONY P4a.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tato prezentace byla vytvořena
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
Digitální učební materiál
Systém kontrolní činnosti SEI
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Akreditace (nebo být akreditovaný)
CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/2011 cv. 0.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Posuzování shody stavebních výrobků
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Systém managementu 4.
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Zákon o metrologii, subjekty národního metrologického systému a jejich úkoly Zákon 505/1990 Sb., o metrologii závazný pro všechny organizace zabývající.
Transkript prezentace:

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2013/

T- MaR METROLOGIE © VR - ZS 2010/2011 Měření je standardní vědní disciplína – má své teorie a svoji praxi – má i své obecné i specifické problémy a jejich řešení (případně zůstávající otazníky) – má svůj řád a pravidla i definované postupy – má své standardy a definice – atd.

T- MaR METROLOGIE © VR - ZS 2010/2011 metrologie Jedním ze základů je metrologie, čili nauka (vědní disciplína) o jednotkách, fyzikálních rozměrech fyzikálních jednotek a o jejich definicích i vzá- jemných vztazích.

T- MaR METROLOGIE MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU ČR Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ( Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ( Gorazdova 24, P.O.BOX 49, Praha Český institut pro akreditaci - ČIA (Praha + Brno) Český metrologický institut - ČMI (Brno) oblastní inspektoráty pobočky inspektorátů výzkumné metrologické ústavy UŽIVATELÉ ………. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR METROLOGIE Mezinárodní organizace: Pavillon de Breteuil F France, Servres Cedex © VR - ZS 2010/2011

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Uvedené členění metrologie v EU respektuje praktické potřeby běžných měření (členění je celá řada, podle charakteru členící funkce a navazujících potřeb): - vědecká metrologie – hlavním oborem jsou etalony (jejich definice, určení realizace, údržba a skladování + organizace) - průmyslová metrologie – hlavním oborem je správné a bez- problémové fungování měřicích přístrojů a systémů v průmyslu (výroba, zkušebnictví, obchod), … i v ostatních oborech METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Uvedené členění metrologie v EU respektuje praktické potřeby běžných měření (členění je celá řada, podle charakteru členící funkce a navazujících potřeb): - legální metrologie – hlavním oborem je přesnost a spolehlivost měření (vč. funkce, testování, cejchování, ….) nejen v průmyslu, ale i v ekonomice, zdravotnictví, BOZP, PO, ŽP, atd. - fundamentální metrologie – hlavním oborem je nejvyšší dosažitelnou přesnost v dané oblasti (v daném oboru konkrétního lidského konání) METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Fundamentální metrologie – zajímavá je svým členěním (běžně uváděným v odborné literatuře) – zahrnuje různé oblasti (obory) do souvislostí a vzájemných vztahů, které mnohdy nejsou na první pohled zřejmé: METROLOGIE - zákony - obor hmotnosti – síla, tlak, váha, objem, hustota, viskozita - obor elektromagnetizmu – elektrické veličiny (napětí od malého po velmi vysoké, stejnosměrný a střídavý proud, odpor, potenciál,, nízkofrekvenční a vysokofrekvenční proud, ….) a magnetické veličiny (magnetický tok, nasycenost, …)

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Fundamentální metrologie – …. METROLOGIE - zákony - obor fyzických rozměrů – délkové a úhlové míry, přímo- čarost, rovinnost, rovnoběžnost, fyzické tvary předmětů, jakost povrchu, drsnost, … obor fyzických rozměrů – délkové - obor časomíry – a vše co s ním souvisí a co na něm závisí - obor ionizujícího záření – a vše co s ním souvisí (dozi- metrie, ionizace, radioaktivní zdroje, alfa a gama záření, fotometrie, atd.) - a další obory – např. sdružený obor kmitání = akustika a světlo (elektromagnetické kmitání), vibrace, ….

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Základní pojmy a definice v oblasti metrologii jsou uvedeny v: Mezinárodním slovníku základních a všeobecných termínů v metrologii v normě ČSN a v ČSN ISO 5725–1 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření-Část 1: Obecné zásady a definice. METROLOGIE - zákony

T- MaR Zákon číslo 505/1990 Sb., o metrologii (ze dne platný od ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 137/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb., zákona č. 444/2005 Sb. a zákona č. 481/2008 Sb., zákona č. 223/2009 Sb., zákona č. 155/2010 Sb., zákona č. 18/2012 Sb.). Je to základní zákonná norma. METROLOGIE - zákony © VR - ZS 2013/2014

T- MaR § 1 - Účel zákona stanovuje výchozí bod: „Účelem zákona je úprava práv a povinností fyzických osob, které jsou podnikateli, a právnických osob (dále jen "subjekty") a orgánů státní správy, a to v rozsahu potřebném k zajištění jednotnosti a správnosti měřidel a měření“. METROLOGIE - zákony © VR - ZS 2013/2014

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 1 Účel zákona § 2 nadpis vypuštěn ( základní měřicí jednotky uvedené v odstavci 2 ) § 3 Měřidla § 4 Státní metrologická kontrola měřidel § 5 Návaznost měřidel § 6 Schvalování typů měřidel vyrobených v tuzemsku METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 7 Schvalování typů dovezených měřidel § 8 Certifikace referenčních materiálů § 9 Ověřování a kalibrace § 9a Hotově balené zboží označené symbolem "e" a lahve používané jako odměrné obaly pro hotově balené zboží METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 10 Uvádění měřidel do oběhu § 11 Používání měřidel § 12 (1) Osvědčení ve formě dokumentu nebo zahraniční značky o ověření, schválení nebo certifikaci měřidla, jeho typu, nebo referenčního § 13 Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 14 Český metrologický institut § 14a Státní úřad pro jadernou bezpečnost § 15 zrušen § 16 Autorizovaná metrologická střediska § 17 Oprávnění zaměstnanců Českého metrologického institutu § 18 Úkoly subjektů METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 19 Registrace subjektů § 20 Střediska kalibrační služby § 21 Úřední měření § 22 hrady § 23 Pokuty subjektům § 24 Řízení METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 24a Měřidlo nesmí být označeno značkami a údaji, které by svým významem nebo podobou mohly vést k záměně s úředními značkami podle § 24b Ustanovení tohoto zákona týkající se schválení typu a prvotního ověření se nepoužijí, pokud zvláštní právní předpis METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 24c Opatření obecné povahy stanoví metrologické a technické požadavky na stanovené měřidlo. Opatření obecné povahy též stanoví § 24d (1) Dotčenými orgány k projednání návrhu opatření obecné povahy jsou orgány státní správy v oblasti metrologie METROLOGIE - zákony

T- MaR © VR - ZS 2009/2010 Zákon o metrologii ….. ve Sbírce zákonů § 25 Lhůty pro výkony státní metrologické kontroly § 26 Přechodné ustanovení § 27 Zmocňovací ustanovení § 28 Zrušovací ustanovení § 29 Účinnost (Tento zákona nabývá účinnosti dnem 1. února 1991) METROLOGIE - zákony

T- MaR METROLOGIE - zákony Zákon České národní rady č. 20/1993 Sb., o zabezpe- čení výkonu státní správy v oblasti technické norma- lizace, metrologie a státního zkušebnictví (ze dne 20. prosince č. 22/1997 Sb., č. 119/2000 Sb., č. 137/2002 Sb., č. 309/2002 Sb. ) … ….. v § 4 - Účel zákona je vypsáno, že a) řídí a zabezpečuje metrologii v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem, b) zabezpečuje jednotnost a správnost stanovených měřidel a měření a výkon státní metrologie v rozsahu stanoveném zákonem, © VR - ZS 2013/2014

T- MaR METROLOGIE - zákony © VR - ZS 2009/2010 Zákon České národní rady č. 20/1993 Sb., § 4 – c) rozhoduje o opravných prostředcích proti rozhod - nutím metrologických orgánů, d) zabezpečuje organizaci přípravy převzetí technických předpisů Evropských společenství přejímaných naříze - ními vlády, e) smluvně zabezpečuje úkoly vyplývající z mezinárod - ních smluv, kterými je Česká republika vázána, a úkoly vyplývající z požadavků ministerstev a jiných ústředních správních úřadů.

T- MaR METROLOGIE - zákony © VR - ZS 2009/2010 Další zákonné normy a předpisy vydává MPO: vyhláška MPO č. 269/2000 Sb. + č. 344/2002 Sb. – o jednotnosti a správnosti měřidel vyhláška MPO č. 264/2000 Sb. – o základních a ostatních měřicích jednotkách a jejich značeních vyhláška MPO č. 345/2002 Sb. – o povinném schvalování a kontrolách (ověřování, kalibraci) měřidel

T- MaR METROLOGIE © VR - ZS 2009/2010 ČMI ČMI zajišťuje: -státní a primární etalonáž jednotek a stupnic -uchovává předmětné etalony a porovnává je v mezinárodním styku -přenos primárních na sekundární (kontrolní) etalony -osvědčení metrologických laboratoří -registraci výrobců a opravářů měřidel -konzultace a poradenství pro další pracoviště

T- MaR METROLOGIE © VR - ZS 2009/2010 SOUSTAVA JEDNOTEK – SI (ČSN/EN) SOUSTAVA JEDNOTEK – SI (ČSN/EN) -je mezinárodně platná – u nás od slouží k jednoznačnosti (identifikaci fyzikálního rozměru) měřeného údaje -je univerzálně použitelná -minimalizuje počet fyzikálních jednotek -definuje základní veličina a odvozené veličiny -důsledně rozlišuje obdobné veličiny (hmotnost * síla * tíha) -obecně zjednodušuje používání rovnic a výpočtů (výpočtových postupů)

T- MaR METROLOGIE SOUSTAVA JEDNOTEK – SI (ČSN/EN) SOUSTAVA JEDNOTEK – SI (ČSN/EN) - délkametrm - hmotnostkilogramkg - čassekundas - el. proudampérA - termodynamická teplotakelvinK - látkové množstvímolmol - svítivostkandelacd - rovinný úhelradiánrad - prostorový úhelsteradiánsr má 7 základních jednotek a 2 doplňkové: © VR - ZS 2010/2011

T- MaR BEZPEČNOST První „Předpisy a normálie ESČ“ – rok Od roku 1950 je pojem „bezpečnost elektrických zařízení“ přesně definována normou ČSN : Bezpečnost elektrická. Tato norma podléhá vývoji oboru i změnám praxe a použití při kontinuální aktualizaci. Normy stanoví nejzákladnější pravidla bezpečnosti elektrických zařízení a práce s nimi. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR BEZPEČNOST © VR - ZS 2009/2010 Dnes je bezpečnost při práci a používání elektrické energie definována jako: … rovnováha mezi odstraněním nepřijatelného rizika vzniku škod a jinými požadavky, které musí výrobek, postup nebo služba splňovat (užitkovost, účelnost, vhodnost, provozuschopnost,…).

T- MaR BEZPEČNOST © VR - ZS 2009/2010 Jiná definice: … Elektrické zařízení nesmí být při obvyklém užívání, pro něž je určeno, nebez- pečné pro okolí ani pro osoby … škody na zdraví či majetku … porušení principu bezpeč- nostních zásad a pravidel … selhání zařízení (zejména zabezpečovací).

T- MaR BEZPEČNOST -používat pouze bezpečnostně testovaná a schválená zařízení -používat pouze nepoškozená zařízení (zejména kabely) -pravidelně provádět předepsané kontroly a ověřování -opravy pouze v odborných a ověřených institucích -při konstrukci zařízení dbát všech předpisů, norem a pravidel bezpečnosti provozu elektrických zařízení - pravidelně a odborně školit pracovníky. Normy ukládají povinnosti (úkoly) – zejména: … další ještě ve cvičení. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST Základem je evropská norma ČSN EN ISO 9000:2001 ČSN EN ISO 9000:2001 – systém managementu jakosti - požadavky Do komplexu úvodních slov nezbytně patří i slova o jakosti a pár jí uplatňovaných zásadách: Jakost lze chápat jako soubor inherentních znaků plnících dané požadavky – jsou vyžadovány jako závazné, povinné / zároveň garantující jisté para- metry, vlastnosti a užitkové symptomy. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST QSM QSM – Quality Systém Management – Systém řízení jakosti V Evropském hospodářském prostoru i v ostatních vyspělých zemích je známa pod zkratkou: Garanci za funkčnost a vlastnosti systému, za se- stavování a vydávání norem a jiných předpisů, kontrolu a aktualizaci, doplňování a opravy, atd. má organizace ISO – Mezinárodní organizace pro normalizaci ( – © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST Každá organizace, která se chce v systému garancí jakosti existovat a tím pro své „okolí“ (spolupracu- jící organizace – včetně zákazníků) dávat najevo svou kvalitu, včetně záruk jejího udržení, musí mít zpracovány příslušné dokumenty a podnikové směrnice / tzv. „Politiku jakosti“ zakotvenou v příslušných dokumentech. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST CERTIFIKACE Vnější symptomy jsou zejména: Je to postup, který přezkoušením třetí stranou, která kladný výsledek formou certifikačního auditu vydá písemně, garantuje dané vlastnosti výrobku, pro- cesu či služby. Třetí strana k provádění těchto auditů musí mít prá- voplatnou akreditaci, specificky vázanou k daným kontrolujícím a testujícím úkonům. Slouží k posílení důvěry ve vztahu výrobce (případně dodavatel) * zákazník. © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST Cíl systému jakosti: -je dosažení požadovaných, potřebných, žádoucích, vynucených odběrateli nebo výrobci a dodavateli vlastností -musí to být pravidelně kontrolováno, udržováno, servisováno, aktualizováno a prověřováno -tzn. musí být pravidelně prokazováno, že akreditace (její obsah a náplň) je funkční a je schopná garan- tovat prováděné činnosti – pravidelně musí být ob- novována její platnost © VR - ZS 2010/2011

T- MaR JAKOST Součástí systému jakosti: -jsou i Technické požadavky na výrobky, které ob- sahují soupisy parametrů, jak je definovat, spe- cifikovat, kontrolovat, jak je uplatňovat (aplikovat) v praxi, jak je provazovat s ostatními výrobky, atd. © VR - ZS 2010/2011 Tyto požadavky jsou dány přímo v jednotlivých zákonech a předpisech: -zákon č. 22/1997 Sb., vč. jeho novelizací -nařízení vlády č. 163/2002 Sb., vč. jeho novelizací -nařízení vlády č. 190/2002 Sb., vč. jeho novelizací.

T- MaR JAKOST Součástí systému jakosti: © VR - ZS 2010/2011 -od musí být výrobky tzv. „regulované sféry = kontrolované oblasti“ (tj. výrobky, které mohou ohrožovat, poškozovat zdraví) opatřeny certifikační značku „CE“ (Conformité Européenne – Evropská shoda)

T- MaR … a to by bylo k úvodu vše P – 1 - úvod © VR - ZS 2013/2014 více ve cvičení …

T- MaR © VR - ZS 2009/2010