Principy sociálního podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Motivační seminář Opava Východiska a zkušenosti pro vzdělávání pro sociální podnikání Karel Rychtář SČMVD Praha Tato prezentace je spolufinancována.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
4. Sociální podnikání v Evropě Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Radmila Herzánová „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“,
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Základní principy sociálního podnikání
Jak se pozná sociální podnik
Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
2016 Ing. Milan Venclík, MBA předseda představenstva Sociální podnikání v praxi.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Podané ruce, družstvo Zubří 2016.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Společensky odpovědné podnikání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Festival lokální ekonomiky 2016
Terezie Mertlíková, ředitelka
zpracovaný v rámci projektu
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Zákon o sociálním podniku Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel odboru podnikatelského.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Principy sociálního podnikání Radmila Herzánová

Motivace – jde to

CÍLE SOCIÁLNÍ FIRMY ANO NE Dosažení zisku Sociální nebo enviromentální cíle Zaměstnání znevýhodněné cílové skupiny Rozvoj firmy konkurenceschopné díky kvalitě produkce a ne díky dotacím Doplňkové financování neziskové organizace Přístup k dotacím Využití občanů ze znevýhodněné cílové skupiny pouze k možnosti daňových výhod a čerpání dotací na pracovní místo Alternativa chráněné dílny Doplňkové financování neziskové organizace

Opodstatnění podpory sociálních firem Podnikání neziskových organizací a rozvoj sociálních firem představuje jedno z řešení problémů jak v oblasti financování neziskových organizací, tak například v otázce nezaměstnanosti, environmentálních problémů a rovnoměrného rozvoje regionů, kultivuje běžné podnikatelské prostředí zvyšuje pracovní a společenský potenciál osob ze znevýhodněného prostředí

Charta sociální ekonomiky ve Francii (1987) Organizace, které nepatří k veřejnému sektoru, mají demokratický způsob řízení a svůj zisk rozdělují ve prospěch řešení celospolečenských problémů. Sociální firmy tak byly rozděleny do dvou skupin: Podnikání neziskových organizací za účelem získání dalších zdrojů Podnikatelské aktivity komerčních firem se sociálním nebo environmentálním obsahem

Znaky sociální firmy Zřizovací listina obsahuje prohlášení o prosazování zásad sociálního podnikání a uvádí konkrétní opatření a návaznost na vnitřní předpisy Podstatná část zisku je reinvestována do sociální oblasti a rozvoje vybrané znevýhodněné cílové skupiny Nejméně 30% zaměstnanců tvoří zaměstnanci znevýhodnění na trhu práce Sociální podnik je orientován lokálně, využívá místních zdrojů a podporuje rozvoj regionu Zaměstnanci firmy mají možnost se podílet na dalším rozvoji firmy Sociální firma je zisková, nejedná se o neziskovou organizaci závislou na dotacích (chráněné dílny)

Oprávnění žadatelé o podporu rozvoje sociálního podnikání ve výzvách MPSV Podnikatelé fyzické osoby patřící ke znevýhodněné cílové skupině Podnikatelé fyzické osoby, které zaměstnávají osoby z uvedených cílových skupin Obchodní společnosti a družstva Obecně prospěšné společnosti

Podpora sociálního podnikání na MVSO Oblast výuky: Do výuky jsou zařazeny kapitoly o sociálním podnikání v rámci připravovaného předmětu „Ekonomika neziskových organizací“ Zpracování bakalářských prací s tematikou sociálního podnikání Zprostředkování praxe studentů v sociálních firmách

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Radmila Herzánová, Ph.D. Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. Jeremenkova 42, 772 00 Olomouc tel.: (+420)587 332 343 e-mail: radmila.herzanova@mvso.cz