Skladba – příslovečné určení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Rozvíjející větné členy
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
Skladba – příslovečné určení II
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT Český jazyk - 7. ročník.
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Věta vedlejší příslovečná podmínková
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Rozvíjející větné členy - opakování -
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Skladba souvětí.
PŘÍSLOVCE a jejich stupňování 7. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
holé, rozvité, několikanásobné
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ příslovečné určení 1 Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
PODMĚT.
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Rozvíjející větné členy
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Transkript prezentace:

Skladba – příslovečné určení adverbiale

Anotace materiál tvoří 26 slidů, v nichž je zopakována a prohloubena látka předchozích ročníků z oblasti syntaxe a toto procvičeno; seznámení vedlejší větou příslovečnou, některými jejími druhy a jejím využitím v praxi cílová skupina: 7. ročník autor: Mgr. Tomáš Kozák očekáváný výstup: žák rozezná ve větě příslovečné určení a vv-příslovečné, umí je zaměňovat a správně používat použitá literatura: učebnice SPN pro 7. ročník, Český jazyk – Přehled učiva pro základní školu průběh: za pomoci prezentace provedeme výklad a pracujeme se žáky na cvičeních

Základní pojmy: vedlejší věty přimykání příslovečné určení místa způsobu míry prostředku původce děje zřetele příčiny účinku podmínky přípustky účelu vedlejší věty místní časové způsobové měrové zřetelové příčinné účelové podmínkové přípustkové

Příslovečné určení Příslovečné určení je větný člen, který rozvíjí sloveso (ukvapeně jednat, přechází po místnosti), přídavné jméno (lidé žijící na venkově, velmi mírný pes), někdy také příslovce (dost často, hodně hlasitě). Vyjadřuje okolnosti, za kterých děj probíhá, a různé vztahy (místo, čas, způsob, míru, prostředek, původce děje, zřetel, příčinu, účel, podmínku a přípustku. Na příslovečné určení se ptáme řídícím výrazem a různými příslovci (někdy vedle pádových otázek): Včera jsem se chvilku zdržela u kamarádky. Kdy jsem se zdržela u kamarádky? Jak dlouho jsem se včera zdržela u kamarádky? Kde jsem se včera chvilku zdržela? příslovečné určení může být rozvito dalšími členy (v okamžiku – v témž okamžiku) Příslovečná určení mohou být i v jiném tvaru nebo vyjádřena jiným slovem: vynořil se na hladině = nad hladinou; jednou = kdysi, jednoho dne Tvar příslovečného určení není řídícím členem určen; tento vztah označujeme termínem přimykání

Příslovečné určení místa a času Příslovečné určení místa označuje místní okolnosti děje Ptáme se na ně otázkami: kde?, kam?, odkud?, kudy? Příslovečné určení času označuje časové okolnosti děje. Ptáme se na ně otázkami: kdy?, odkdy?, dokdy?, jak dlouho?, jak často?, na jak dlouho?

Vyberte PUM a PUČ Můj otec byl až do pozdního stáří zdráv jako ryba. Opatrně jsme stoupali po příkré stezce. Ve středu odjela moje sestra do Karlových Varů na léčení. S potěšením jsme přijali vaši zprávu. Přes nepříznivé povětrnostní podmínky letci odvážně vzlétli na pomoc výpravě. Pro krajně nepříznivé počasí byl fotbalový zápas odložen na pozdější dobu. Vytrvalostí dosáhli svého cíle. Oči jim zářily radostí. Doprava byla přerušena pro poruchu v dodávce elektrického proudu. S napětím jsme sledovali celou hru až do konce. Všichni si jej velice oblíbili pro jeho milou povahu. Jeho obličej byl zsinalý hrůzou. Tryskové letadlo letělo nadzvukovou rychlostí v ohromné výši.

Vyberte PUM a PUČ PUČ Můj otec byl až do pozdního stáří zdráv jako ryba. Opatrně jsme stoupali po příkré stezce. Ve středu odjela moje sestra do Karlových Varů na léčení. S potěšením jsme přijali vaši zprávu. Přes nepříznivé povětrnostní podmínky letci odvážně vzlétli na pomoc výpravě. Pro krajně nepříznivé počasí byl fotbalový zápas odložen na pozdější dobu. Vytrvalostí dosáhli svého cíle. Oči jim zářily radostí. Doprava byla přerušena pro poruchu v dodávce elektrického proudu. S napětím jsme sledovali celou hru až do konce. Všichni si jej velice oblíbili pro jeho milou povahu. Jeho obličej byl zsinalý hrůzou. Tryskové letadlo letělo nadzvukovou rychlostí v ohromné výši. PUM PUČ PUM PUM PUČ PUČ PUM

vv-příslovečné místní a časové vv-příslovečné místní bývají uvozeny vztažnými příslovci

vv-příslovečné místní Odbočil na lepší cestu. Odbočil tam, kde byla lepší cesta.

vv-příslovečné místní Všude jsem vzpomínal. Kudy jsem chodil, tudy jsem vzpomínal.

vv-příslovečné místní Běžela za hlasy. Běžela tam, odkud se ozývaly hlasy.

vv-příslovečné místní Šel neznámo kam. Šel, kam ho nohy nesly.

vv-příslovečné časové Vedlejší věty příslovečné časové bývají uvozeny různými významově odstíněnými časovými spojkami. Na vedlejší věty časové a místní často odkazujeme příslovci (To se stalo tehdy, když jsem byl ještě malý. Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.) nebo zájmeny (Utíkal k tomu, kdo mu přislíbil pomoc.). Tato příslovce a zájmena neurčujeme jako větné členy.

Určete druh vv. podmětná časová Vůbec nevím, kam zmizel. Když jsme se přiblížili k houští, najednou před námi vyrazil zajíc. Budu čekat, dokud se nevrátíš. Až ho uvidíš, pozdravuj ho ode mne. Kdykoliv se zamyslí, svraští čelo. Není známo, kdy odešel. Chtěla bych jet tam, kde to ještě neznám. Celí utrmácení jsme přišli zase tam, odkud jsme vyšli. Kdekoli se objevím, určitě se mi budou posmívat. časová časová časová podmětná místní místní místní

Vyznačené výrazy nahraď větami a urči je. Došli až na kraj lesa. … kde začínal les. Při narození měří mládě koaly pouhé 2 cm. Když se narodí,… Za bouřky jsme se schovali v seníku. Když byla bouřka,… Po hodině zadrnčel telefon. Když uběhla hodina,… Námořní přístavy bývaly často zakládány u ústí velkých řek. … tam, kde ústí velké řeky. Na místě starých chaloupek vyrostly nové rodinné domky. Tam, kde dřív stály staré chaloupky,… Za chvíli dojedeme do rodiště Aloise Jiráska. Za chvíli dojedeme tam, kde se narodil Alois Jirásek.

Příslovečné určení způsobu a míry Příslovečné určení způsobu označuje kvalitu (vlastnost) slovesného děje (způsob jeho provedení. Může být vyjádřeno přímo (tvářil se vesele, odpověděl s rozhořčením) nebo přirovnáním (hezká jako obrázek, choval se jako chlap) Ptáme se na ně otázkou: jak?, jakým způsobem? Příslovečné určení míry množství, měřítko nebo intenzitu (vlak se zpozdil o hodinu, měří metr, velmi mladý, docela dobře). Ptáme se na ně otázkami: kolik?, jak mnoho?, o kolik?, do jaké míry?

Rozlište PUZ a PU míry míry PUZ Projednali to ve spěchu. Zatvářil se velmi rozhořčeně. To se mi ani za mák nelíbí. Zčervenala jako růže. Hodně jsem o tom přemýšlel. Na nedalekých lukách silně vonělo seno. Pes, tiše vrčící, ostražitě pozoroval svého pána. Jeho zaměstnavatel je s ním zcela spokojen. Černý hvozd se před nimi chmurně tyčil. Mám ruce zmrzlé na kost. Jsem dnes totálně vyčerpaný. PUZ míry míry míry míry míry PUZ míry PUZ míry míry

vv-příslovečné způsobové a měrové Na věty způsobové a měrové často odkazujeme: příslovci (Udělej to tak, jak ti říkám.) zájmeny (Čím déle o tom přemýšlím, tím méně si s tím vím rady.) číslovkami (Dostal tolik, kolik si zasloužil.) Tyto odkazovací výrazy neurčujeme jako větné členy.

vv-příslovečné způsobové Model jsem sestrojil přesně podle návodu. Model jsem sestrojil přesně tak, jak to bylo v návodu.

vv-příslovečné způsobové Najednou beze stopy zmizel. Najednou zmizel, jako by se po něm země slehla.

vv-příslovečné způsobové Do zatáček jel obloukem. Do zatáček jel tak, že si vždycky nadjížděl obloukem.

vv-příslovečné měrové Loudal se pomalu po chodníku. Loudal se po chodníku, jen co noha nohu mine.

vv-příslovečné měrové Zlata mu dal král plnou náruč. Zlata mu dal král, kolik jen mohl unést.

vv-příslovečné měrové S přibývajícím věkem je stále moudřejší. Čím je starší, tím je moudřejší.

vv-příslovečné měrové Je stejně starý jako Pavel. Je stejně starý, jako je Pavel.

Urči druhy vv a vysvětli význam rčení. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Stál, jako by ho polili studenou vodou. Jak si usteleš, tak si také lehneš. Mluvil, jako když másla ukrajuje. Je hloupý, až to bučí. Bylo tam lidí, že by jablko nepropadlo. Lže, jako když tiskne. Kouká, jako by chtěl vypálit rybník. Mluví, jak mu zobák narost. Na představení přišlo jenom tolik diváků, že bys je spočítal na prstech jedné ruky. Vypadá, jako by se mu zhroutil celý svět. způsobová způsobová způsobová způsobová měrová měrová měrová způsobová způsobová měrová způsobová