Ekonomika životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
Výkazy pro měření a řízení zisku
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
HDP= hrubý domácí produkt
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Marketingové prostředí
Dopady změn směnných kurzů
Úvod do účetnictví.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
MARKETING.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Makroekonomické výstupy
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Reporting.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
Úvod do podnikových financí
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Manažerské účetnictví
Finanční výkazy obchodních společností
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Ekonomika – základní pojmy.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Dopady změn směnných kurzů
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Podnikohospodářské techniky postupu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Ekonomika životního prostředí http://fzp.ujep.cz/~vosatka/

Environmentální účetnictví Jak na mikro tak na makroúrovni jde v podstatě o způsob jak sledovat vlivy, jimiž na daný systém působí finanční toky, jež jsou spojeny s činnostmi ovlivňujícími životní prostředí. Podnětem ke vzniku environmentálního účetnictví byla v obou případech rostoucí kritika neschopnosti příslušného účetního systému tyto vlivy kompletně zachycovat a hodnotit

Environmentální účetnictví na podnikové úrovni Všechny subjekty (domácnosti i firmy) poškozující životní prostředí by měly být zatíženy náklady, které je budou směrovat k ekologicky šetrnému chování. K tomu nutná znalost environmentálních nákladů Na podnikové úrovni jde o to, aby ekonomický užitek (zisk) byl při promítnutí „spotřeby“ ŽP za jinak srovnatelných podmínek vyšší u podniků, které jsou ekologicky šetrnější

Podnik je ovlivňován a uvažuje pouze tu část nákladů, kterou skutečně nese. Zisk = Výnosy – (náklady interní + náklady externí) Přičlenění externích nákladů producentovi závisí na zájmu podniku o ochranu ŽP a schopnosti státu internalizovat externality

Podnikové environmentální účetnictví Podnikové environmentální účetnictví je součástí podnikového informačního systému Účetnictví chápáno jako jednota vnitropodnikového (VPÚ – slouží pro vnitřní potřeby řízení) a finančního účetnictví (FÚ – převážně slouží externím uživatelům), plní různé funkce Do environmentálního účetnictví se zahrnuje: Nákladové účetnictví – užší pojetí, zaměřeno na náklady Manažerské účetnictví – širší pojetí, nástroj řízení Finanční účetnictví Environmentální náklady – spotřeba vstupů použitých na preventivní nebo dodatečná environmentální opatření

Důvody pro sledování environmentálních nákladů (EN) Mnoho EN může být sníženo správným podnikatelským rozhodnutím (nové technologie) V praxi často zůstávají EN skryty v režijních nákladech EN mohou být někdy kompenzovány výnosy (např. prodej vedlejších výrobků) Porozumění EN přináší přesnější kalkulace a oceňování Ekologicky šetrné výrobky představují u zákazníků konkurenční výhodu Lepší řízení EN zlepšuje environmentální profil podniku

Environmentální účetnictví na NH úrovni Hlavním úkolem environmentálního účetnictví na makroúrovni je vytvoření tzv. zelených národních účtů, tj. účtů, na jejichž podkladě bude možné z národohospodářského hlediska posoudit finanční dopady spojené s problematikou životního prostředí, především s čerpáním přírodních zdrojů, vznikem odpadů a dalšími činnostmi ovlivňujícími kvalitu složek životního prostředí.

SNA Systém národních účtů (SNA), soustava pěti účtů, zachycující celou ekonomiku země v rozdělení na několik částí s jejich vzájemnými vazbami. Pro každou část je založen účet, na kterém se sledují vstupy a výstupy, a to jednak hmotných výkonů, jednak příjmů a výdajů. 1) Podnikový, tj. vlastně účet tvorby a užití hrubého domácího produktu. 2) Domácností, který dává do rovnováhy na jedné straně mzdy a na druhé straně spotřebu, úspory a zaplacené daně. 3) Vlády, porovnávající daně odvedené vládě domácnostmi a podniky s veřejnou spotřebou s vládními výdaji. Rozdíl je deficit nebo přebytek státního rozpočtu. 4) Kapitálový - porovnává zdroje a výdaje na investice. 5) Zahraniční transakce, zachycující dovoz a vývoz zboží a čisté investice jako rozdíl mezi nimi.

SNA SNA je pod stálou kritikou zejména pro omezení v zachycování a vysvětlování řady jevů v sociální oblasti i vztahu společnosti a ŽP V roce 1993 byly proto představeny satelitní analýzy a satelitní účty Satelitní analýzy – slouží k upřesnění informací, jež poskytuje SNA, mohou ovlivnit nebo změnit stávající agregáty (např. zahrnutím přírodních statků a služeb) Satelitní účty – rozšiřují analytické možnosti a kapacity SNA; jsou propojeny s SNA, integrují ukazatele v monetárních i fyzických jednotkách. Jsou vytvářeny např. pro oblast vědy, kultury, sociální péče a ŽP

Integrovaný systém environmentálního a ekonomického účetnictví (SEEA) Již dlouhou dobu lze vypozorovat snahu vytvořit účetní aparát zachycující vzájemné vztahy mezi společenskými aktivitami a stavem ŽP. Cílem takového environmentálně orientovaného účetního systému je tvorba informační základny pro environmentálně orientovaný rozhodovací proces na všech úrovních. Výstupy lze využít pro zachycení interakcí mezi aktivitami společnosti a ŽP, jako podklady pro tvorbu hosp. politiky a politiky ŽP, pro hodnocení udržitelnosti rozvoje společnosti, k modelování vlivu ekonomických a politických rozhodnutí na stav a vývoj ŽP, atd.

Alternativní přístupy k environmentálnímu účetnictví 1. Účty přírodních zdrojů jsou vyjádřené ve fyzických jednotkách – zaměřeno na sledování počátečních a konečných zásob materiálů, energie a přírodních zdrojů, sledování kvality přírodních aktiv. Nejstarší a nejrozpracovanější přístup. 2. Environmentální účetnictví vyjádřené v pěněžních jednotkách – těsněji spjat s národními účty, snahou je kvantifikovat výdaje na ochranu ŽP a spolu s náklady na čerpání a degradaci ŽP je zohlednit v produktu společnosti

3. Environmentální účetnictví orientované na vyjádření blahobytu společnosti – snaha o zachycení blahobytu společnosti jako celku i jednotlivých subjektů. Zabývá se environmentálními náklady producentů a jednotlivců vyvolanými činností jiných subjektů. Snahou o integraci těchto přístupů do uceleného účetního rámce vznikl SEEA – je složený z několika části (verzí)

Verze SEEA Verze I – vychází plně z SNA Verze II – environmentální desagregace klasického SNA, použita nová klasifikace aktivit Verze III – zachycuje fyzické údaje o interakci mezi společností a ŽP (včetně propojení s monetárně vyjádřenými účty) Verze IV – s využitím imputovaných nákladů (popisují vliv ek. činnosti na ŽP a naopak) počítá nový agregát: environmentálně upravený NDP Verze V – zaměřena na rozšířené pojetí produkční hranice SNA

Úpravy SNA pro přechod k SEEA Největším rozdílem je odlišné pojetí aktiv SNA zahrnuje aktiva, pokud poskytují vlastníkům zisk, jsou kontrolována a řízena institucionální jednotkou SEEA zahrnuje veškerá přírodní aktiva (produkující, ale i produkcí ovlivňovaná)

Využití výstupů SEEA 1. Hodnocení účinnosti a usměrňování NH politiky – využívá nový indikátor: environmentálně upravený NDP 2. Hodnocení a usměrňování environmentální politiky – identifikace priorit v oblasti ŽP, oblastí největšího ekologického zatížení, formulace EP a její hodnocení 3. Modelování vlivu spol. aktivit na NH politiku a politiku ŽP 4. Indikace trvalé udržitelnosti rozvoje společnosti