Daně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Prezidenti naší vlasti.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Druhy daní Daně FO.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
Příjmy a výdaje SR.
Rozpočet obce.
Základní pojmy daňové teorie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Daně.
Transkript prezentace:

Daně

Daň povinná, zákonem určená nenávratná a neúčelová platba do státního rozpočtu. Je nenávratná = nezakládá nárok na žádné konkrétní plnění ze strany státu. jsou zákonem stanovená, povinná a nenávratná platba, kterou platí občané a podniky do státního rozpočtu.

Veřejný rozpočet § státní rozpočet § krajské rozpočty § rozpočty měst a obcí

Daně základní daňové principy: § daňová universalita – v daňovém zákoně musí být co nejméně výjimek § daňová neutralita – ke všem daňovým subjektům přistupovat stejně § daňová únosnost – daňové subjekt by měl být schopen zaplatit a nezruinovat se § daňová spravedlnost – daňové subjekty se stejným příjmem mají platit zhruba sejně, subjekty s vyššími příjmy mají platit více než subjekty s nižšími příjmy § daňová spravovatelnost – stát má být schopen administrativně zajistit výběr daní § daňová efektivnost – náklady na výběr příslušné daně by neměly být vyšší než daň samotná § daňová výnosnost – vybrané daně by měly pokrýt potřeby státu (odporuje si s daňovou únosností) § daňová pružnost – daně by měly být tvořeny tak, aby reagovaly na změny v ekonomice

PŘÍMÉ DANĚ Daň z příjmu § daň z příjmu FO § daň z příjmu PO Daň majetková – platí se z majetku § dědická daň § darovací daň § daň z převodu nemovitostí § daň z nemovitostí § silniční daň Osvobození od daně bez podmínek jsou DNP, stipendium, dávky v nezaměstnanosti, starobní důchod (omezené) a rodičovský příspěvek.

NEPŘÍMÉ DANĚ jsou spojeny s prodejem zboží nebo služeb. Patří sem: daň univerzální = DPH (daň z přidané hodnoty )

NEPŘÍMÉ DANĚ spotřební daně (z uhlovodíkových paliv a maziv, z lihu a lihovin, z vína, z piva, z tabákových výrobků)

Státní rozpočet

Státní rozpočet finanční plán státu na jeden rok, kontroluje ho parlament, připravuje ho vláda.

Státní rozpočet vyrovnaný – příjmy jsou stejné jako výdaje přebytkový – větší příjmy než výdaje schodkový – větší výdaje než příjmy

Mandatorní výdaje mandatorní výdaje – jsou takové výdaje, které stát musí bezpodmínečně vydat, aby vůbec státní celek mohl fungovat ( výplaty sociálního zabezpečení, důchody, dluhová služba atp. )

Zpracoval: J.Vídeňský http://www.zdechovice.cz/data/images/kd-2.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.moviezone.cz/rubrics_images/tech/filmtech22.jpg&imgrefurl=http://blogy.moviezone.cz/imf/moviezone-filmtech/&h=307&w=400&sz=63&hl=cs&start=5&tbnid=Jy-2upsEO7owKM:&tbnh=95&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3DLCD%2Btelevize%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dcs%26sa%3DGhttp://images.google.cz/imgres?imgurl=http://i.idnes.cz/06/032/cl/VEN11a1ca_pecivot.JPG&imgrefurl= http://zdravi.idnes.cz/hubnuti.asp%3Fr%3Dhubnuti%26c%3DA060316_231045_hubnuti_ad&h=246&w=328&sz=24&hl=cs&start=1&tbnid=em8l3rJ_LUTBiM:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Drohl%25C3%25ADk%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dcs%26sa%3DG