Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Pohyb tělesa opakování
Mechanická práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Pohyb tělesa.
Rychlost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPohyb tělesa.
Co je pohyb?.
Posuvný a otáčivý pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Světlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Těleso nebo látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
MECHANIKA.
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
P O H Y B Y Michal Kahoun Lucie Krtková Filip Balík Linda Rejnová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Jak můžeme popsat pohyb.
PaedDr. Jozef Beňuška
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Fyzikální veličiny - opakování
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle ŠVP na ZŠ Slavkov u Brna, Tyršova 977.

Pohyb a klid Těleso se může nacházet v klidu nebo v pohybu. Abychom mohli rozhodnout zda se těleso pohybuje nebo ne, potřebujeme nějaké další těleso. Pohyb chápeme jako změnu polohy určitého tělesa vzhledem k jinému tělesu v závislosti na čase. Říkáme, že pohyb je relativní.

Sedící cestující v jedoucím vlaku. Relativnost pohybu Relativnost pohybu si můžeme ukázat na následujícím příkladu: Sedící cestující v jedoucím vlaku. Vlak je vzhledem k povrchu Země v pohybu. Vlak je vzhledem k cestujícímu v klidu. Cestující je vzhledem k povrchu Země v pohybu. Cestující je vzhledem k vlaku v klidu.

Rozdělení pohybů Abychom mohli o pohybu přesně mluvit, musíme si stanovit základní vlastnosti pohybu. Trajektorie, je to soubor všech poloh, které těleso během pohybu zaujímalo. Délku trajektorie budeme nazývat dráha. Onačení dráhy je s a základní jednotou dráhy je metr.

Základní rozdělení pohybů Pohyb posuvný – všechny body tělesa se pohybují po stejné trajektorii a za stejný čas urazí stejnou dráhu. (vlak jedoucí po kolejích) Pohyb otáčivý – každý bod tělesa opisuje kružnici nebo její část. (otevírání dveří s panty) Složený pohyb – těleso se otáčí i posunuje současně. (jedoucí kolo)

Rozdělení podle rychlosti Rovnoměrný pohyb – těleso urazí za stejné, libovolně krátké doby vždy stejné dráhy. (rychlost se nemění) Nerovnoměrný pohyb – těleso urazí za stejné, libovolně krátké doby různé dráhy. (rychlost se mění)

Rozdělení podle tvaru trajektorie Pohyb přímočarý – těleso se pohybuje po přímce. (rychle se pohybující projektil) Pohyb křivočarý – těleso se po přímce nepohybuje. (motýl poletující po louce)

Příklady Volný pád – těleso se pohybuje po přímce a zrychluje svůj pád. Jedná se o pohyb posuvný, nerovnoměrný a přímočarý. Let dopravního letadla – jedná se o pohyb posuvný, přímočarý a rovnoměrný, pokud zanedbáme drobné změny kurzu a turbulence. Vykopnutý míč – jedná se o pohyb složený, nerovnoměrný a křivočarý.

Zdroj Fyzika pro 7. ročník základní školy, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., Praha 2000. ( Str. 10 – 15 )