Právní odpovědnost studenta medicíny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Obecné požadavky na výstavbu
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Bezpečná elektronická transportace zdravotní dokumentace (ZD)
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní problematika pitvy
Dokumentace k zajištění BOZP
Jak si počínat při soudním jednání
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
10. Právní odpovědnost a její druhy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Vztah lékař - pacient Mgr. Ondřej Dostál.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE
ABC začátků v lékařské praxi
1 Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb © Radek Policar.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Specializační vzdělávání Absolvent a právo
Právo na informace Tereza Danielisová,
Legislativa.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Postgraduální vzdělávání Absolvent a právo
Životní prostředí jako veřejný statek
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Odpovědnost v právu životního prostředí
Dokumentace k zajištění BOZP
2. Správní trestání a správní delikty
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Nezbytnost integrace psychosomatiky do současné medicíny? Očima pacienta. Mgr. Michala Filipová Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Občanské sdružení.
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
60. výroční sjezd českých a slovenských revmatologů www. iadvokat.eu JUDr. Zdeněk Hromádka, advokát Rašínova 522, Zlín
Správní trestání I..
Právní aspekty v medicíně
Právní aspekty JUDr. Ing. Lukáš Prudil, Ph.D.
Základy pracovněprávních vztahů
Název vzdělávacího materiálu
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Základy pracovněprávních vztahů
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Právní problematika břehových porostů
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
GDPR a budoucí redakční praxe
Transkript prezentace:

Právní odpovědnost studenta medicíny JUDr. Helena Peterková Centrum zdravotnického práva, PF UK v Praze

Právní předpisy Listina základních práv a svobod Úmluva o biomedicíně Zákon o péči o zdraví lidu Zákon o zdravotních službách Zákon o spec. zdrav. službách Zákon o ochraně veřejného zdraví Zákon o veřejném zdravotním pojištění Zákon o veřejných neziskových ústavních zařízeních Zákon o zdrav. péči v nestátních zdrav. zařízeních Zákon o nelékařských zdrav. Povoláních Zákon o ČLK, ČStomatK, ČLékárK Občanský zákoník Trestní zákoník Zákoník práce Vyhláška o činnosti zdrav. a jiných odborných pracovníků Etický kodex ČLK, Disciplinární řád ČLK ... x Etický kodex práv pacientů x Stanovy ČAS, Etický kodex pro zdravotní sestry...

Právní postavení studenta medicíny ZoVŠ 111/1998 Sb. § 62 práva studenta VŠ při praktické výuce a praxi: obecné předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (ZP 262/2006 Sb.)‏ ZVŠ § 63 povinnosti studenta VŠ zaviněným nesplněním povinnosti (studijní řád, statut, pravidla pro org. studia ...) vzniká povinnost nahradit VŠ náklady, které ji tím způsobil ZP §§ 132 a násl.: bezpečnost a ochr. zdraví při práci ZP § 391 odpovědnost studentů VŠ za škodu, kterou způsobili VŠ (jiné PO nebo FO) při studiu nebo praxi nebo v přímé souvislosti s nimi odpovědnost VŠ (PO, FO) za škodu, úraz

Informovaný souhlas čl.5 ÚoB: základní pravidlo: Jakýkoli zákrok v oblasti péče o zdraví je možno provést pouze za podmínky, že k němu dotčená osoba poskytla svobodný a informovaný souhlas.“ dostatečné poučení lze kdykoliv odvolat srov. § 23 ZPZL přítomnost medika či zákrok provedený nejsou kryty tzv. generálním souhlasem důstojnost, soukromí čl. 10 LZPS, § 11 a násl. ObčZ problematika vizit

Povinná mlčenlivost ÚoB čl. 10 (1) : ochrana soukromí a právo na informace Každý má právo na ochranu soukromí ve vztahu k informacím o svém zdraví. čl. 13 studijního a zkušebního řádu 3LF : povinnost zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, týkajících se individuálních pacientů, jakož i o těch zjištěných ze zd § 55 (2) (d) ZPZL povinnost zdravotnických pracovníků zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděl při výkonu svého povolání

Povinná mlčenlivost informace po telefonu § 55 (2) (d) ZPZL s výjimkou případů, kdy skutečnost sděluje se souhlasem ošetřované osoby; oznamovací povinnost dle TZíku není dotčena! povinná mlčenlivosti prolomena: obhajoba v trestním řízení, řízení před soudem nebo jiným orgánem (spor mezi zdravotníkem, popř. jeho zaměstnavatelem a pacientem) v souvislosti s poskytováním zdravotní péče – škoda na zdraví, ochrana osobnosti je-li zdravotník zproštěn trestním soudcem oprávnění legitimovat § 67bb ZPZL informace po telefonu

Právo pacienta na informace ÚoB: Článek 10 (2,3) Právo na informace Každý je oprávněn znát veškeré informace shromažďované o jeho zdravotním stavu. Nicméně přání každého nebýt takto informován je nutno respektovat. Pokud je to v zájmu pacienta, může ve výjimečných případech zákon omezit uplatnění práv podle odstavce 2. x ZPZL: “informovat vhodným způsobem pravdivě” … terapeuticke privilegium v návrhu ZZS

Právo pacienta na informace Informace nutné pro souhlas se zákrokem/léčbou poskytuje vždy zdravotník způsobilý k výkonu příslušného zdravot. povolání § 23 (1) ZPZL negativní revers si vždy vyžádá lékař po té, co pacienta řádně poučil § 23 (2) ZPZL poučení (informovaný souhlas)‏ - účel, povaha, důsledky, alternativy, rizika § 67b (12) ZPZL : právo na veškeré informace shromážděných v pacientově zd nebo v jiných zápisech vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu‏ nahlížet v přítomnosti zdrav. pracovníka do ZD výpisy, opisy, kopie určit osoby, popř. zakázat podávání informací určitým osobám ( x aktuálně osoby blízké, zákonný zástupce)‏

Ochrana osobnosti §11 a násl. občanského zákoníku zásah do osobnostních práv (nerespektování soukromí, důstojnosti, prolomení povinné mlčenlivosti)‏ § 11 ObčZ „ Každý má právo na ochranu své osobnosti, zejména svého života a zdraví, občanské cti a lidské důstojnosti, jakož i soukromí, svého jména a projevů osobní povahy.“ § 13 ObčZ právo „zejména domáhat se toho, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů“, „aby byly odstraněny následky zásahu“, právo „požadovat přiměřené zadostiučinění“ (možná i „náhrada nemajetkové újmy v penězích“)

Trestněprávní konsekvence prolomení povinné mlčenlivost § 180 (2) Tzíku TČ neoprávněné nakládání s osobními údaji Odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti kdo, byť i z nedbalosti, poruší státem uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti tím, že neoprávněně zveřejní, sdělí nebo zpřístupní třetí osobě osobní údaje získané v souvislosti s výkonem svého povolání, zaměstnání nebo funkce, a způsobí tím vážnou újmu na právech nebo oprávněných zájmech osoby, jíž se osobní údaje týkají. př. vykradeného bytu citlivé údaje dle ZOOÚ

Přístup ke zdravotnické dokumentaci §67b ZPZL(10) nahlížet v rozsahu nezbytně nutném pro splnění konkrétního úkolu v rozsahu své kompetence zdravotníci v souvislosti s poskytováním zdrav.péče! případ zoperované zdrav. sestry, ředitele nemocnice pověření členové komor při šetření provinění revizní lékaři členové územní, ústřední znalecké komise lékaři pověření vyšetřováním stížností soudem pověření znalci .. osoby získávající způsobilost k výkonu povolání

Zákrok v oblasti péče o zdraví § 12 (2) ZPZL praktická výuka spočívající v provádění výkonů zdravotní péče pod přímým vedením zdravotnického pracovníka odborně způsobilého k výkonu činností bez odborného dohledu musí být zachována taková míru objektivní i subjektivní opatrnosti, aby bylo vyloučena nedbalost souhlas pacienta

Základy právní odpovědnosti správněprávní odpovědnost FO i PO disciplinární řízení se studentem (disc.řád 3LF)‏ fce zřizovatelů fce zdravotních pojišťoven disciplinární řízení před orgány ČLK občanskoprávní odpovědnost FO i PO odpovědnost za škodu na majetku, zdraví a životním prostředí § 415 a násl. ObčZ ochrana osobnosti § 11 a násl. ObčZ. trestní odpovědnost jen FO subjektivní zavinění konkrétního zdravotníka TČ ublížení na zdraví, podvod (Popelář), poškození cizích práv (sanitář), neoznámení trestného činu (praktická lékařka v Kuřimi)‏

Obecné předpoklady subjektivní právní odpovědnosti porušení právní povinnosti /protiprávní jednání následek : škoda, škoda na zdraví/ublížení na zdraví příčinná souvislost zavinění § 420 (2) ObčZ: “Škoda je způsobena právnickou osobou, anebo fyzickou osobou, když byla způsobena při jejich činnosti těmi, které k této činnosti použili. Tyto osoby samy za škodu takto způsobenou podle tohoto zákona neodpovídají; jejich odpovědnost podle pracovněprávních předpisů není tím dotčena.“