Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Mechanika tuhého tělesa
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Posuvný a rotační pohyb tělesa.
MECHANIKA.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Pohybová energie tuhého tělesa
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Posuvný a rotační pohyb tělesa.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
pohyb tělesa, posuvný a rotační pohyb
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Digitální učební materiál
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
6. Přednáška – BOFYZ soustavy částic a Tuhá tělesa
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
16. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI I.- Oblouková míra
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Kmitavý pohyb
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Moment síly, momentová věta
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Polární soustava souřadnic
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Kinetická energie tuhého tělesa
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
MECHANIKA.
Pohyb po kružnici – příklady
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky Skok do dálky Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky

Posuvný a otáčivý pohyb Posuvný (translační) pohyb Rotační pohyb – rotace tuhého tělesa kolem pevné osy. V daném časovém intervalu opíší všechny body stejný úhel. všechny obrázky z D. Halliday et al. Fyzika

Úhlová poloha Úhlová poloha je úhel, který vztažná přímka svírá s pevně zvoleným směrem (osa x na obr.) ležícím v rovině kolmé k ose otáčení. q = s/r (v radiánech) s – délka oblouku kružnice ohraničeného osou x a vztažnou přímkou r – poloměr kružnice 1 ot = 360° = 2 p rad 1 rad = 57,3°= 0,159 ot. Po ukončení otáčky se hodnota úhlové polohy nevynuluje.

Otočení dq = q2 – q1 Platí jak pro tuhé těleso tak pro každou jeho částici. Otočení je kladné, otáčí-li se těleso ve směru rostoucího úhlu q (proti směru otáčení hodinových ručiček) Otočení není vektorová veličina.

Úhlová rychlost Průměrná úhlová rychlost tělesa v časovém intervalu Dt definujeme vztahem: q2 – q1 Dq w = = t2 – t1 Dt Okamžitá úhlová rychlost Dq dq w = lim = Dt 0 Dt dt

Úhlové zrychlení Průměrné úhlové zrychlení tělesa v časovém intervalu Dt definujeme vztahem: w2 – w1 Dw e = = t2 – t1 Dt Okamžitá úhlová rychlost Dw dw e = lim = Dt 0 Dt dt

Obvodové a úhlové veličiny Obvodová rychlost v zvyšuje se se vzdáleností od středu w je stejná s = q r (q je v rad) derivace podle t v = w r (w je v rad/s) Doba oběhu T je stejná pro všechny částice T = 2pr/v = 2p/w

Obvodové zrychlení dv/dt = dw/dt * r Časová změna velikosti vektoru obvodové rychlosti. Charakterizuje nerovnoměrnost pohybu. V případě rovnoměrného pohybu pouze dostředivé zrychlení. Platí: at = e r Tečná složka zrychlení částice. ar = v2/r = w2*r Normálová složka zrychlení částice, udává změnu směru.

Př. Moucha se veze na okraji kolotoče, jehož úhlová rychlost je konstantní. Rozhodněte, zda je (a) nomálová resp. (b) tečná složka zrychlení mouchy nenulová. Jak se situace změní v případě, že úhlová rychlost kolotoče klesá?

Kinetická energie tělesa při otáčivém pohybu Ek = ½ mv2 Jak vyjádřit v, když se částice pohybují různými rychlostmi. Ek = ½ mivi2 = S ½ mi (wri)2 = ½ (Smiri2)w2 Moment setrvačnosti tělesa I vzhledem k dané ose otáčení: I = Smiri2 Ek = ½ Iw2

Výpočet momentu setrvačnosti Jestliže máme těleso složené z částic určíme moment pomocí součtu z definice. Je-li hmota spojitá – integrujeme. I = ∫r2dm Moment setrvačnosti vzhledem k ose otáčení závisí: na tvaru na vzdálenosti těžiště od osy otáčení na jeho orientaci vzhledem k ose otáčení

Steinerova věta Moment setrvačnosti tělesa vzhledem k libovolně zvolené ose o je součtem jeho momentu setrvačnosti IT vzhledem k rovnoběžné ose o´ (o´ װ o), vedené jeho těžištěm, a momentu setrvačnosti mh2 veškeré hmoty soustředěné v těžišti vzhledem k ose o, kde h je vzdálenost os o, o´. I = IT + mh2

Moment síly M = Ftr = matr Přepíšeme do tvaru: M = m(er)r = (mr2)e Jelikož mr2 je moment setrvačnosti částice vzhledem k ose otáčení, lze psát: Ie = M, pokud působí více sil, pak: Ie = SM Analogie 2. NZ při použití úhlových veličin.

Práce a kinetická energie při otáčivém pohybu F roztáčí tuhé těleso tvořené jednou částicí o hmotnosti m na konci tyče, jejíž hmotnost je zanedbatelná. Jen změna kinetické energie DEk = Ek,f – Ek,i = W, přepíšeme s v=wr DEk = ½ mr2wf2 - ½ mr2wi2 = W, moment setr. DEk = ½ Iwf2 - ½ Iwi2 = W odvozeno pro částici, ale platí i pro rotující tuhé těleso kolem pevné osy.

Práce: dW = Fds = Ftds = Ftrdq, moment síly dW = Mdq Celková práce pak W = q1∫q2 M dq Tento vztah je rotační obdobou: W = x1∫x2 F dx Výkon: P = dW/dt = Mdq/dt = Mw, obdoba P = Fv

Valení s = Rq, derivujeme dle t vT = w R Plati, pouze pokud kolo neprokluzuje.

Zadní kolo klaunova jízdního kola má dvakrát větší poloměr než kolo přední. (a) Rozhodněte zda je rychlost bodu na vrcholu zadního kola větší, menší nebo stejná jako rychlost odpovídajícího bodu předního kola. (b) Rozhodněte, zda je úhlová rychlost zadního kola větší, menší nebo stejná jako úhlová rychlost předního kola.

Kinetická energie Pro kolo je DEk = ½ Ipw2 Dle Steinerovy věty je IP = IT + mR2 DEk = ½ IT w2 + ½ mR2w2 s využitím vT = wR: DEk = ½ IT w2 + ½ m vT2 První člen představuje otáčivý pohyb kola kolem osy v těžišti a druhý člen posuvný pohyb.