§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost
Advertisements

NAŘÍZENÍ VLÁDY 351/2002, kterým se stanoví emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a projekcí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Strategické hlukové mapování
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Eva Měráková, Lenka Jandová
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek životního prostředí, bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje,
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Požadavky na vypracování rozptylových studií
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Ing.Miroslava Rýparová
OCHRANA OVZDUŠÍ Filip Dienstbier, 2006.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Pracovní skupina pro životní prostředí Tematicky související koncepční dokumenty na krajské úrovni.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Kateřina Růžičková.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Krajský úřad Zlínského kraje
Česká inspekce životního prostředí
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Akreditace SIS referát pro seminář ÚOČO
Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší v r. 2002
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Hodnocení podílů zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci na území ČR - projekt ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice RNDr. Jiří.
Transkript prezentace:

§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.

kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší

Nařízení stanovuje: Předmět úpravy Základní pojmy Limitní hodnoty Způsob posuzování úrovně znečištění Způsob vymezení oblastí nutné ochrany Způsob měření úrovně znečištění ovzduší

Základní pojmy (§ 2) Definovány jsou pojmy, které se nacházejí jak v textové části, tak v přílohách typy limitních hodnot, názvy znečišťujících látek, metody posuzování

Limitní hodnoty (§ 3) Typy limitních hodnot - imisní limity, cílové imisní limity, dlouhodobé imisní cíle, depoziční limit, meze tolerance Výčet znečišťujících látek

Posuzování úrovně znečištění ovzduší Posuzují se koncentrace všech „uvedených látek“ + PM 2,5 a prekurzory přízemního ozonu 2 způsoby posuzování úrovně znečištění ovzduší - měření a modelování, je možná kombinace

Posuzování úrovně znečištění ovzduší - II Dále jsou stanoveny další požadavky a kritéria, týkající se měření a modelování látek, např. horní a dolní meze pro posuzování, referenční metody modelování a měření apod.

Oblasti a místa se zhoršenou a dobrou kvalitou ovzduší (§ 5) Způsob vymezování OZKO - každoroční seznam obcí ve Věstníku MŽP Podmínky ochrany ekosystémů - limity, zvláště chráněné oblasti Dobrá kvalita ovzduší - tam, kde není dosahováno limitních hodnot

Měření úrovně znečištění ovzduší (§6) Monitoring kvality ovzduší v ČR se provádí prostřednictvím sítě měřících bodů provozované státem Umísťování stanic je projednáváno s orgány krajů a obcí

Přílohy

Příloha č. 1 - Limitní hodnoty Stanovuje konkrétní imisní limity a meze tolerance pro SO 2, PM 10, NO 2, Pb, CO, benzen, Cd, NH 3, arsen, nikl a BaP Stanovuje cílové imisní limity a dlouhodobé imisní cíle pro troposférický ozon Stanovuje depoziční limit pro prašný spad

Příloha č. 2 - Požadavky na posuzování úrovně znečištění Úroveň znečištění ovzduší se posuzuje z hlediska naměřených koncentrací znečišťujících látek Stanovují se tedy horní a dolní meze pro posuzování (vyj. v % z imisního limitu)

Posuzování úrovně znečištění ovzduší Měření Měření + modelování Modelování dolní mez pro posuz. horní mez pro posuz.

Příloha č. 3 - Požadavky na umístění měřících stanic Ve velkém měřítku je zaměřen důraz na umísťování stanic do míst maximálních koncentrací Stanice by měly být umístěny tak, aby reprezentovali podobné lokality v okolí

Příloha č. 3 - Požadavky na umístění měřících stanic V malém měřítku je kladen důraz na vzdálenost měřícího zařízení od zdroje znečišťování ovzduší a na standartní zásady umísťování přístrojové techniky odebírající atmosférické vzorky v terénu

Příloha č. 3 - Požadavky na umístění měřících stanic Vybraná monitorovací místa a jejich okolí se dokumentují (fotografie, podrobné mapy) a tato dokumentace je pravidelně aktualizována

Příloha č. 4 - Minimální počet měřících míst Uveden je minimální počet bodů odběru vzorků v závislosti koncentraci látek a na počtu obyvatel žijících v oblasti Aglomerace je oblast s 250 tis. obyvateli a více V České republice jsou 4 aglomerace - Praha, Brno, Podkrušnohoří a Ostravsko

Další přílohy Příloha č. 5 - Cíle kvality údajů - požadavky na rozsah a kvalitu dat z hlediska posuzování koncentrací zn.l. Příloha č. 6 - Referenční metody odběru vzorků a jejich analýzy - doporučené metody vzorkování a analýz znečišťujících látek Příloha č. 7 - Měření prekurzorů ozonu - výčet těkavých organických látek - předpokládaných prekurzorů ozonu + pravidla pro umístění měřícího přístroje

Příloha č. 8 - Metody pro výpočet rozptylu SYMOS - venkovské oblasti ATEM - městské oblasti nad střechami AEOLIUS - městské oblasti pod střechami

Příloha č. 9 - Posuzování a hodnocení vlivu liniového zdroje Posuzování stavby liniového zdroje - odborný posudek a rozptylová studie Opatření ke snižování emisí z liniových zdrojů - součástí krajských a místních programů snižování emisí, také součástí národního plánu snižování emisí.

Příloha č Zóny pro ochranu ekosystémů a vegetace NP a CHKO území v nadmořské výšce 800 m a výše vybrané přírodní lesní oblasti