DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

FINANČNÍ GRAMOTNOST Když zaplatíš daně… DANĚ.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Daňová soustava, nepřímé daně
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
Účtování daní a dotací „3“
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Michal Oblouk.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-13 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_26_Daně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Podniková ekonomika.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Transkript prezentace:

DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Michal Oblouk

DAŇ zákonem stanovená povinná platba, kterou platí občané a podniky do státního rozpočtu daně jsou placené pravidelně v určitých intervalech nebo při určitých okolnostech důvodem existence daní je nutnost získat prostředky na financování veřejného sektoru – k financování funkcí státu a veřejné správy daně jsou nejčastěji určeny jako nějaký podíl (v procentech) základní hodnoty, označované jako daňový základ, kterou může být cena zboží, příjmy, velikost majetku apod. plátce daně = osoba, která pod vlastní majetkovou odpovědností odvádí správci daně daň vybranou od poplatníků nebo sraženou poplatníkům

POPLATEK jednorázová peněžní částka, která je vybírána například za nějakou službu dálniční koncesionářský soudní místní clo mýtné bankovní

daně z příjmů – fyzických osob a právnických osob DAŇOVÁ SOUSTAVA 1) přímé daně – závislé na výši dosahovaného příjmu nebo jiného majetkového prospěchu daně z příjmů – fyzických osob a právnických osob daně majetkové – z nemovitostí, silniční, dědická, darovací, z převodu nemovitosti 2) nepřímé daně – zahrnuty v ceně služeb a zboží a jejich výše se odvíjí od ceny zboží nebo poskytované služby, je placena jednotlivcem v okamžiku koupě tohoto zdaněného výrobku daň z přidané hodnoty spotřební daň ekologické daně

DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB poplatníkem této daně je fyzická osoba, která má na území České republiky bydliště daňová povinnost se vztahuje na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí jednotná sazba 15%

DAŇ Z PŘÍJMŮ PRÁVNICKÝCH OSOB daní příjmy subjektů založených za účelem podnikání, vztahuje se i na ostatní subjekty jako různé nadace a občanská sdružení poplatníky jsou osoby, které nejsou fyzickými osobami, pokud mají sídlo nebo místo vedení společnosti v České republice, musí zdanit i příjmy plynoucí ze zahraničí předmětem daně jsou příjmy (výnosy) z veškeré činnosti a z nakládání s veškerým majetkem jednotná sazba 19%

DAŇ Z NEMOVITOSTÍ zahrnuje dvě části: daň z pozemků a daň ze staveb předmětem daně jsou pozemky a stavby, které se nacházejí na českém území a které jsou evidované v katastru nemovitostí dani z pozemků podléhají všechny pozemky vedené v katastru nemovitostí (orná půda, vinice, chmelnice, sady, pastviny, stavební pozemky, některé lesní pozemky a vodní plochy) - poplatníkem daně se stává vlastník pozemku - osvobozeny od daně jsou ty, které vlastní stát, obce; hřbitovy; veřejné přístupné parky, sportoviště

DAŇ Z NEMOVITOSTÍ předmětem daně ze staveb jsou stavby na území ČR, pro které byl vydán kolaudační souhlas nebo stavby užívané před vydáním kolaudačního souhlasu, způsobilé k užívání na základě oznámení stavebnímu úřadu, byty a nebytové prostory evidované v katastru nemovitostí poplatníkem daně je vlastník stavby, bytu nebo samostatného nebytového prostoru od daně jsou osvobozeny stavby, které jsou ve vlastnictví státu; obce; církve; stavby ve vlastnictví sdružení občanů a obecně prospěšných společností; stavby, které slouží k zlepšení životního prostředí, přehrady, čističky, elektrické rozvodny

SILNIČNÍ DAŇ předmětem této daně jsou všechna motorová vozidla, která jsou používána k podnikání, a to i když jsou vlastněna soukromými osobami poplatníkem i plátcem této daně je provozovatel vozidla, který je zapsán v jeho technickém průkazu sazba daně je stanovena podle obsahu motoru a objemu válců v motoru u osobních automobilů, u nákladních pak závisí na hmotnosti celého vozidla a počtu náprav předmětem daně nejsou speciální pásové automobily, vozidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako kategorie L1, vozidla diplomatických misí a konzulárních úřadů, vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní přepravu, vozidla provozovaná ozbrojenými silami, vozidla pro dopravu osob

DĚDICKÁ DAŇ platba, kterou platí dědici státu, na základě dědictví ze zákona nebo ze závěti jejím předmětem je nabytí nemovitého, movitého i nehmotného majetku děděním sazba závisí na příbuzenském vztahu mezi jednotlivými osobami a na hodnotě děděného majetku – 7% až 40% základem daně je cena majetku nabytého jednotlivým dědicem, snížená o mnohé výlohy, které jsou spojené s pohřbem, a odměnu notáře od daně jsou osvobozeny příbuzní v řadě přímé, manželé, příbuzní v řadě pobočné, manželé dětí, děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které se zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před smrtí zůstavitele ve společné domácnosti, Česká republika nebo územní samosprávný celek

DAROVACÍ DAŇ platí se tehdy, je-li darováním bezúplatně převeden majetek mezi několika osobami jinak než smrtí zůstavitele - existují výjimky, kterými jsou například darování nemovitosti, která je kulturní památkou či darování peněz a majetku, který bude prokazatelně využit na studium, léčení, úhradu sociálních služeb, nákup zdravotních pomůcek nebo na charitativní účely základem daně je cena majetku, snížená o prokázané dluhy platí ji většinou obdarovaný, v případě daru do ciziny platí daň dárce sazba 7% až 40% - osvobozeno je bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině

DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTI předmětem daně je úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem základem daně je buď cena podle znaleckého posudku nebo kupní cena; je jím vyšší z těchto dvou cen sazba daně je 3 % poplatníkem daně je prodávající, avšak jejím ručitelem je kupující

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY (DPH) státem nařízená přirážka k ceně, platíme ji všichni ve většině nakupovaného zboží, odvádět ji musí ale prodejci plátcem daně z přidané hodnoty je každý subjekt se sídlem, provozovnou či místem podnikání registrovaný jako plátce DPH - v Česku se plátcem musí povinně stát subjekt, jehož obrat přesáhl za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců částku 1 000 000 Kč předmětem daně je dodání zboží za úplatu, poskytnutí služby za úplatu, pořízení zboží z jiného členského státu Evropské unie za úplatu, pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu za úplatu, dovoz zboží s místem plnění v tuzemsku

DPH základem daně je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění 2 sazby: základní ve výši 21 % nebo snížená ve výši 15 % (např. potraviny, knihy, noviny a časopisy, léky, sběr komunálního odpadu, hromadná pravidelná doprava, ubytovací služby, kulturní a sportovní akce) osvobozeno od daně - poštovní služby, rozhlasové a televizní vysílání, finanční činnosti, pojišťovací činnosti, převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, výchova a vzdělávání, zdravotnické služby a zboží, sociální pomoc, provozování loterií

SPOTŘEBNÍ DAŇ nepřímá daň, kterou zavádí stát za účelem regulovat cenu určitého zboží na trhu účelem může být buď zvýšit příjmy státního rozpočtu nebo snížit prodávané množství škodlivého zboží předmětem daně jsou tabák, alkohol a pohonné hmoty plátci daně jsou výrobci a provozovatelé tzv. daňových skladů, poplatníky jsou pak kupující výrobku, daň je obsažena v ceně výrobku

EKOLOGICKÉ DANĚ předmětem daně je zemní plyn, pevná paliva a elektřina - plátcem daně jsou především dodavatelé poplatek, který se platí při registraci (přeregistraci) motorového vozidla, hradí ji vždy osoba, na kterou se vozidlo registruje - příjmy mají posloužit na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků poplatek platí pro “dvoustopá” osobní a užitková vozidla, jejichž max. hmotnost nepřekračuje 3,5 tuny - platí se pouze jednou u každého registrovaného vozidla od poplatku jsou osvobozeni držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, žadatelé o registraci v rámci majetkového vypořádání

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88 http://cs.wikipedia.org/wiki/Poplatek http://www.mesec.cz/dane/ http://www.finance.cz/dane-a-mzda/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A1tce_dan%C4%9B http://ekodan.eu/