Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daň z přidané hodnoty – Value added tax

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daň z přidané hodnoty – Value added tax"— Transkript prezentace:

1 Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Nepřímá daň

2 Nepřímé daně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji.
EU harmonizuje sazby DPH, stejně tak spotřební daně hlavně z důvodu, aby se nevytvářely bariéry při obchodování se zbožím na jednotném trhu EU. Směrnice omezují základní sazbu DPH, která nesmí být nižší než 15 %.

3 Sazby daně z přidané hodnoty
R. 2016

4 Výnos z nepřímých daní v % z HDP r. 2017

5

6 Princip výběru daně Daň je zakalkulována v ceně výrobků. Platí ji kupující, spotřebitel/poplatník, odvádí ji plátce DPH – podnik. Plnění, která jsou předmětem DPH A) Dodání zboží nebo převod nemovitosti za úplatu B) Poskytnutí služby C)……. Podnikatel, který překročí obrat 1 milion Kč za posledních 12 kalendářních měsíců, je povinen podat přihlášku k registraci k dani do 15 dnů po skončení měsíce, v němž byl překročen stanovený limit. Stává se tak plátcem DPH.

7 U zdanitelného plnění se uplatňuje:
základní sazba daně ve výši 21 % první snížená sazba daně 15 % (potraviny, tiskoviny, knihy, teplo, vyjmenované služby ….. druhá snížená sazba DPH je 10% kojenecká výživa a potraviny pro malé děti, očkovací látky, léky, bezlepkové potraviny

8 Služby podléhajících snížené sazbě:
Opravy zdravotnických prostředků, Opravy invalidních vozíků. Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí. Odvádění a čištění odpadních vod Sběr a přeprava komunálního odpadu. Pozemní hromadná pravidelná doprava, lanová, vodní, letecká. Ubytovací služby. Poskytnutí oprávnění vstupu na filmová představení. Kultura - vstupy Poskytnutí oprávnění vstupu na sportovní události; Služby posiloven a fitcenter. Pohřební a související služby Služby tureckých lázní, saun, parních lázní a solných jeskyní. …………………

9 Osvobození od DPH 1. poštovní služby,
2. rozhlasové a televizní vysílání, 3. finanční činnosti, 4. pojišťovací činnosti, 5. převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor (pozemku, stavby, podzemní stavby, inženýrské sítě ….). Dodání nemovité věci je osvobozeno od DPH po uplynutí 5 let od vydání kolaudačního souhlasu ( § 56) (Dodání stavebního pozemku je vždy zdanitelným plněním), 6. výchova a vzdělávání, 7. zdravotnické služby a zboží, 8. sociální pomoc, 9. provozování loterií a jiných podobných her.

10

11 Daň na vstupu Daň na výstupu Podnikatel plátce DPH odvádí rozdíl mezí obdrženou Daní na výstupu a zaplacenou daní na vstupu

12 Reverse charge Je od ledna 2012 uplatněn na stavební a montážní práce.
Firmy ve stavebnictví si vystavují doklady bez DPH. Dodavatel, který dodává koncovému spotřebiteli (občan) pak vystaví fakturu vč. DPH. 4) Plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, je povinen vést za každé zdaňovací období evidenci pro daňové účely, ve které je povinen uvést daňové identifikační číslo plátce, pro kterého se zdanitelné plnění uskutečnilo, datum uskutečnění zdanitelného plnění, základ daně, rozsah a předmět plnění. 5) Plátce, pro kterého bylo uskutečněno zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, je povinen vést za každé zdaňovací období evidenci pro daňové účely, ve které je povinen uvést daňové identifikační číslo plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění, datum uskutečnění zdanitelného plnění, základ daně, rozsah a předmět plnění.

13 Zavedení ručení odběratelem za neodvedení DPH dodavatelem:
Dodavatel dodal a má tržby vč. DPH a tuto daň na výstupu by měl odvést státu. Pokud Odběratel věděl nebo měl a mohl vědět, že daň uvedená na faktuře nebude úmyslně dodavatelem odvedena, ručí za ní sám a může být po něm vymáhána. Pokud je oprávněná obava odběratele, že dodavatel daň neuhradí, může dodavateli uhradit pouze základ daně a daň odvést finančnímu úřadu a o této skutečnosti informuje dodavatele i správce daně. Ke zveřejnění bankovních účtů na webu daňové správy došlo 1. dubna Od tohoto data si tedy již plátci mohou kontrolovat, zda účet jejich obchodního partnera finanční úřad zná. Účty jsou zveřejněny na internetové adrese ve složce „Registr plátců DPH“. Pro získání informace o zveřejněných účtech je třeba zadat daňové identifikační číslo dodavatele.


Stáhnout ppt "Daň z přidané hodnoty – Value added tax"

Podobné prezentace


Reklamy Google