Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Advertisements

Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Vymezení a pojetí sociální práce
Fáze dojednávání v poradenském rozhovoru, formulace cílů a tvorba plánu intervence Radka Janebová.
Ochrana práv klientů. Jak poskytovat uvážlivou pomoc.
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Problémy menšinových skupin II
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Strategický leadership
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
(komentovaný přehled)
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Ekosystémová perspektiva. Přístup orientovaný na úkoly.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Ambivalence sociální práce (Dilema mezi pomocí a kontrolou)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MARKETINGOVÝ MIX.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Teorie vzdělávání dospělých
Bezpečnostní politika
Specifické metody SP LS 2014
Mediace Specifické metody SP LS 14. Pojem, cíle, legislativa Metoda rychlého, kultivovaného mimosoudního řešení konfliktů a sporů (co je konflikt ?proč.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Vývoj sociální práce v ČR
Profesní etické kodexy
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Institut ochránce práv dětí
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Jak získat a udržet zaměstnance v sociálních službách
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Rozhodování jako manažerská funkce
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Teorie vzdělávání dospělých
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Sociální šetření a legislativa
Krizová pomoc.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociální dovednosti učitele
Výstupy pracovních skupin
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Transkript prezentace:

Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností Radka Janebová

Moc a autorita Moc Autorita Obecně: Schopnost ovlivňovat chování lidí v souladu se záměrem subjektu moci. Kontext SP: Možnost sociální pracovnice způsobit takovou změnu chování klienta, která odpovídá záměrům sociálního pracovníka (Yelaja in Musil, 2004). Kontext SP: Přesvědčení klienta, že když jej bude chtít sociální pracovnice ovlivnit, tak její snaha je oprávněná, a díky tomu může být úspěšná (Yelaja in Musil, 2004) Přidělená – plyne z postavení pracovnice v organizaci Přirozená – plyne z uznání profesních a osobních kvalit pracovnice

Dilema moci ve vztahu „sociální pracovník/pracovnice - klient“ - I 2 zdroje moci/autority: 1. Institucionálně přidělená moc/autorita 2. Moc/autorita vyplývající ze vztahu pomáhání

Pojetí moci v proudech sociální práce Konvenční modernistický – „moc k“ – moc institucionálně přidělená Kritická sociální práce modernistické proudy – „moc nad“ – kritika systému, elity postmodernistické proudy –„moc nad situací“ – kontrola normality Feministická psychologie – „moc společně“

Legitimita a legitimace Legitimita – ne/oprávněnost užité moci (stav) – užití moci bylo legitimní, či nelegitimní Legitimace – zdůvodnění rozhodnutí sociální pracovnice (proces)

Typy legitimace 1. Smluvní – předem, a priori vymezeno za jakých přesně definovaných okolností bude pracovník jakým způsobem jednat 2. Následná – u již realizovaného postupu Popis situace a zvolený postup Vymezení škály možností, které byly zvažovány Zdůvodnění volby využité varianty Zdůvodnění kontextu

Odpovědnost sociálního pracovníka Aneb za co odpovídá sociální pracovnice/pracovník a za co klient/ka? cítíme odpovědnost za to, jak situace dopadne, klademe si vinu za to, že jsme klienta neuchránili před problémem, že se nám ho nepodařilo dotlačit do určité aktivity, že jsme nezabránili určitému činu Klientská zodpovědnost se váže k volbě řešení, zatímco sociální pracovníci zodpovídají za kvalitu procesu pomoci

Odpovědnost sociální pracovnice Odpovědnost sociální pracovnice se váže k tomu, že: Přijímá a akceptuje klienta a vytváří s ním pozitivní pracovní vztah (respekt k vnitřnímu světu, ne-moralizování, pozor na diagnostické nálepky). Poskytne klientovi náhled na jeho situaci. Stabilizuje situaci klienta takovým způsobem, aby se mohl adekvátně rozhodnout. Mobilizuje zdroje klienta. Mobilizuje komunitní zdroje. Dodá klientovi informace o zdrojích, službách a institucích. Využije všechny své profesionální znalosti a dovednosti ve prospěch klienta.

Kdy je legitimní převzít odpovědnost za klienta Sociální pracovníci by neměli přejímat odpovědnost, která náleží klientovi. Mohou však nastat situace, kdy se takové převzetí odpovědnosti stává legitimním: u těch, kteří ohrožují sebe sama (nemohou se chránit sami) u těch, kteří ohrožují druhé (jsou sociálně neodpovědní) Sociální pracovníci pak musí vyvažovat dvě primární hodnoty sociální práce „právo klienta na sebeurčení” a „sociální odpovědnost za ohrožené”

Jak nakládat s mocí, pokud klient ohrožuje druhé Lze využít metodu „analýzy rizik“ - Jedná se o posouzení životní situace, jaké je ohrožení dané osoby: Riziko: vysoké, střední, nízké Riziko: aktuální, potenciální Dále by měly být pojmenovány všechny varianty řešení a zvolena adekvátní metoda k riziku.

Jak nakládat s mocí, pokud klient ohrožuje sám sebe Kompetence = schopnost se v dané situaci podle okolností s nadhledem rozhodnout 3 typy: Popsat situaci, respektive posuzovat fakta či (instrumentální kompetence). Schopnost formulovat, jak by se situace měla vyvíjet, „jak by to mělo být správně“ podle norem (sociální kompetence) Schopnost autenticity, tedy potenciálu navázat dobrý vztah s pomáhajícím (expresívní)