AU UK - školení zaměstnanců z BOZP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
3. Povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP
Digitální učební materiál
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Dokumentace k zajištění BOZP
Jednotky požární ochrany
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Školení zaměstnanců v oblasti BOZP
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Zpracoval : Martin Hašek.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Závodní preventivní péče Kyasová Miroslava Katedra ošetřovatelství LF MU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP při práci ve výškách
Název projektu: Moderní škola
Interní předpisy hotelu
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Liberecký inspektorát ČŠI
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Závodní preventivní péče
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
VY_32_INOVACE_Sikorová_
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

AU UK - školení zaměstnanců z BOZP Důležité právní předpisy Povinnosti zaměstnavatele Práva zaměstnanců Povinnosti zaměstnanců Vnitřní předpis BOZP na MFF AU UK - Vyhodnocená rizika Vyhodnocená rizika - prevence

Důležité právní předpisy zákoník práce: § 35, § 133, § 135 nový zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb.: § 37, § 103, § 106 zákon č. 247/2000 Sb., o odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů: § 48 odst. 1 písm. a) až d) Základní metodou zajištění BOZP je prevence rizik: vyhledávání rizik zjišťování jejich příčiny a zdrojů přijímání opatření k jejich odstranění K tomu je zaměstnavatel povinen pravidelně kontrolovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, zejména stav technické prevence a úroveň rizikových faktorů pracovních podmínek.

Povinnosti zaměstnavatele ZP, §133 zajistit BOZP s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví vytvářet podmínky pro bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí vhodnou organizací bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a přijímáním opatření k prevenci rizik vyhledávat rizika, zjišťovat jejich příčiny a zdroje a přijímat opatření k jejich odstranění přijímá opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí, jako jsou havárie, požáry a povodně, jiné vážné nebezpečí a evakuace zaměstnanců zajistit zaměstnancům poskytnutí první pomoci zajistit zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci umožnit zaměstnancům účastnit se lékařských preventivních prohlídek a mimořádných preventivních prohlídek zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy Za plnění úkolů zaměstnavatele v péči o BOZP odpovídají vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. Tyto úkoly jsou rovnocennou a neoddělitelnou součástí jejich pracovních povinností. §132.

Práva zaměstnanců ZP, § 135 zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejich práce a na informace o opatřeních na ochranu před jejich působením. zaměstnanci jsou oprávněni odmítnout výkon práce, o níž mají důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jejich život nebo zdraví, popřípadě život nebo zdraví jiných osob; takové odmítnutí nelze posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance. Zaměstnanci mají právo a povinnost podílet se na vytváření zdravého a bezpečného pracovního prostředí, a to zejména uplatňováním stanovených a zaměstnavatelem přijatých opatření a svou účastí na řešení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Povinnosti zaměstnanců ZP, § 135 účastnit se školení zajišťovaných zaměstnavatelem v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a podrobit se ověření jejich znalostí podrobit se lékařským prohlídkám, očkování, vyšetření a diagnostickým zkouškám stanoveným zvláštními právními předpisy dodržovat právní a ostatní předpisy a pokyny zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci nepožívat alkoholické nápoje a jiné návykové látky oznamovat svému nadřízenému nedostatky a závady na pracovišti, které by mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví při práci, a podle svých možností se účastnit na jejich odstraňování bezodkladně oznamovat svému nadřízenému svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, a pracovní úraz jiné osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při vyšetřování jeho příčin,

Vnitřní předpis MFF o bezpečnosti práce a ochraně zdraví při práci: Školení o BOZP zaměstnanců a studentů zařazených na pracoviště Školení se vztahuje na všechny zaměstnance, kteří jsou v přímém, vedlejším nebo obdobném pracovním poměru na studenty doktorandy, studenty prezenčního studia a na osoby, které se s vědomím vedoucího zaměstnance zdržují na pracovištích. Za jejich proškolení odpovídá příslušný vedoucí zaměstnanec. Školení vedoucích zaměstnanců Školení vedoucích zaměstnanců provádí osoba odborně způsobilá. Záznam o školení vedoucích zaměstnanců vede ref. BOZP (p. Leoš Hájek). Odborná způsobilost řidičů soukromých vozidel na služební cestě Zaměstnanci kteří využívají soukromá vozidla ke služebním účelům musí pro výkon této práce absolvovat školení. které zajišťuje hromadně rektorát UK. Zaměstnanec obdrží „Potvrzení o školení a přezkoušení řidiče“ motorového vozidla.

AU UK - Vyhodnocená rizika Práce spojené se (s): zobrazovací jednotkou a PC, kopírkou, tiskárnou, varnou konvicí, kávovarem a mikrovlnkou, nepravidelnou vědeckou prací v noci, řízením soukromých motorových vozidel na služební cestě

Vyhodnocená rizika – prevence zajistit zdravotní prohlídky zaměstnanců v zařízení lékařské péče podle směrnice děkana č. 2/2002, provádět školení zaměstnanců z BOZP a PO, seznamovat zaměstnance s návody pro používání zařízení, uchovávat návody po dobu provozu zařízení, zajišťovat pravidelné revize na zařízeních a vést evidenci o těchto revizích