Planety sluneční soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

VY_32_INOVACE_12_32_SLUNCE – PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve které se nachází naše domovská planeta Země.
David Hnátek A Radka Střihavková
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Vesmír.
Planety.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sluneční soustava.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Saturn Planeta s prstenci.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
URAN A NEPTUN.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Planety sluneční soustavy Mgr. Milena Široká DUM č.39

Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Anotace: nové učivo - planety , zajímavosti Prezentace žákům přiblíží planety sluneční soustavy. Věková skupina: 10 až 11 let Vytvořeno a ověřeno: listopad 2011 Autor: Mgr. Milena Široká Zdroje: www.astronomie.cz, Galerie Smart notebook

Kolem Slunce obíhá osm planet a planetky.

Merkur jeho průměr asi 38 % průměru Země Patří mezi kamenné planety – obsahuje železné jádro Je nejblíže Slunci, proto nebyl povrch zcela zmapován Má největší výkyvy teplot 2011 -Navedení sondy MESSENGER na oběžnou dráhu Merkuru. detailní snímek povrchu ze vzdálenosti 5800 km

Venuše nejjasnější objekt na noční obloze, protože je Zemi nejblíže zvaná též jitřenka nebo večernice 85 % povrchu Venuše je pokryto vulkanickou horninou povrch Venuše dosahuje teplot téměř 500 °C 1990-1994 - sonda Magellan /USA/pomocí radaru zmapoval 98 % povrchu Venuše Sonda Mariner 10- rok 1974

Země modrá planeta s tenkou atmosférou, s hnědými kontinenty a bílou oblačností jediná planeta, kde je znám život atmosféra obsahuje přibližně 78 % dusíku, 21 % kyslíku a 1 % ostatních plynů zemský povrch pokrývá asi 71 % vody dnes tvoří zemský povrch sedm hlavních litosférických desek, jejichž hranice jsou na dně oceánů

Mars je často označován za Rudou planetu červená barva je prach a písek bohatý na oxid železitý; tmavší plochy jsou zpravidla více kamenité a skalnaté oblasti. Mars měl kdysi obrovské zásoby vody,nyní je vázána ve věčně zmrzlém povrchu a v polárních čepičkách má severní nížinatou a jižní hornatou polokouli Start kosmické sondy 2001 Mars Odyssey

Jupiter hvězdář Galileo Galilei je největší planetou ve sluneční soustavě je plynná planeta, má nejasné prstence Prstence jsou velmi tenké a jsou složeny z částeček prachu, svou přitažlivostí ovládá velké množství měsíců, jejich počet neustále narůstá Jádro je pevné, nad jádrem se nachází tlustá vrstva kapalného vodíku, v atmosféře pak plynný vodík a helium hvězdář Galileo Galilei

Saturn plynné těleso, složené převážně z vodíku jádro je asi třikrát větší než Země, je tvořeno těžkými kovy a ledem povrch planety nebyl kvůli husté atmosféře dosud pozorován v rovině rovníku Saturnu je soustava prstenců,které jsou převážně z ledu prstence Saturnu

Uran je třetí největší planeta ve sluneční soustavě William Herschell objevil Uran v roce 1781 Uran má 27 pojmenovaných měsíců průměrná teplota mraků na povrchu je -193 °C měsíce Uranu

Neptun byla objevena 23. září 1846 astronomem Johannem Gottfridem Gallem planeta zvaná plynný obr, jeho průměr je 49 500 km oběžná doba kolem Slunce činí 165 roků má 4 slabě znatelné prstence na Neptunu probíhají změny způsobené slunečním světlem, obdobné ročním obdobím na Zemi jaro na Neptunu