Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slunce a sluneční soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slunce a sluneční soustava"— Transkript prezentace:

1 Slunce a sluneční soustava
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

2 Obsah Slunce Slunce - fotografie Sluneční soustava
Sluneční soustava – planety Planety Planety sluneční soustavy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

3 Slunce Slunce je obyčejná hvězda (koule žhavých plynů).
Je zdrojem života na Zemi (teplo, světlo). Teplota na povrchu 6000°C. Teplota v jádru 15 mil.°C Uvnitř je jádro skvrny Země je asi x menší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

4 Proud elektricky nabitých částic
Slunce - fotografie Ústřední těleso sluneční soustavy. Otáčí se kolem své osy. Výtrysky plazmy (horký plyn) Sluneční skvrna (místo chladnější asi o 1000°C) Proud elektricky nabitých částic Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

5 Sluneční soustava Slunce přitahuje svou gravitační silou tělesa s menší hmotností. Jsou to například planety se svými měsíci planetky (menší i větší skaliska) komety (tělesa z hornin a zmrzlých plynů) meteorická tělesa (kameny, kamínky, kovové úlomky a prach). Souboru všech těchto těles říkáme sluneční soustava. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

6 Sluneční soustava planety
Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

7 Planety Planety sluneční soustavy dostaly jména podle řeckých bohů: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. Planety obíhají kolem Slunce různou rychlostí (nejrychleji Merkur - oběhne Slunce asi za 88 dní, nejpomaleji Neptun za 165 let). Země oběhne kolem Slunce za jeden rok. Animace přibližného oběhu vybraných tří planet kolem Slunce (Merkur, Země a Neptun) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

8 Planety sluneční soustavy
planety zemského typu planety velké (typu Jupitera) Jupiter – největší, husté ovzduší, vodíkový oceán, 16 měsíců Merkur – povrch pokryt krátery Saturn– prsteny tvořeny jemným prachem, víc než 20 měsíců Venuše – (jitřenka, večernice), husté ovzduší, povrch 500°C Uran – nevýrazné prsteny a 15 měsíců Země – modrá planeta, dýchatelné ovzduší, voda Neptun – mrazivé ovzduší, prsteny a 8 známých měsíců Mars – rudá planeta, na povrchu pouště, dříve řeky, dnes voda zmrzlá Rychle se otáčí kolem své osy, povrch kapalný, velký počet měsíců, prsteny. Obíhají blíže Slunci, pomalu se otáčí kolem své osy, jsou malé, mají pevný povrch a málo měsíců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .

9 POUŽITÉ ZDROJE Kholová H. Přírodověda pro pátý ročník – Země ve Vesmíru. Praha: Alter, s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV) .


Stáhnout ppt "Slunce a sluneční soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google