Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor"— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková Ročník 5. Datum Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_56 Vzdělávací oblast Člověk a jeho svět Předmět Přírodověda Způsob využití SLUNEČNÍ SOUSTAVA Prezentace žáky seznamuje s naší sluneční soustavou, přehledně uvádí základní informace a přidává zajímavosti o kometách a meteorech. Navazuje na ni VY_52_INOVACE_57 Planety sluneční soustavy. Může sloužit i k samostatnému zápisu učiva. Druh materiálu Prezentace – výklad učiva

2 Sluneční soustava Sluneční soustavu tvoří: Slunce
planety se svými měsíci planetky(asteroidy) komety meteoroidy, prach a plyn

3 Sluneční soustava Kolem Slunce obíhá 8 planet: Merkur Venuše Země Mars
Jupiter Saturn Uran Neptun

4 Sluneční soustava Ohromné Slunce představuje 99,9% hmoty celé sluneční soustavy. Všechny planety obíhají kolem Slunce ve stejném směru a téměř v jedné rovině.

5 Sluneční soustava K Slunci nejbližší 4 planety jsou malé a jsou skalnatými tělesy. Od zbylých planet je odděluje široké pásmo drobných planetek. Vzdálenější 4 planety jsou mnohem větší a jsou složeny z kapalin a plynů.

6 Komety Za oběžnou drahou Neptuna se nachází mnoho komet.
KOMETY jsou řídké hroudy zmrzlé vody a prachu mohou být velké jako dům ale i 20km a více obíhají kolem Slunce po protáhlé elipsovité dráze

7 Komety Když se kometa blíží k Slunci, začne roztávat a oblak prachu a plynu vytvoří prachový ohon dlouhý až desítky tisíc km, má žlutou nebo bílou barvu. Dříve lidé věřily, že kometa zvěstuje příchod mimořádné události.

8 Komety Nejznámější je Halleyova kometa, pojmenovaná po muži, který jako první spočítal její návraty k Zemi (vrací se k nám každých 76let). Jádro této komety je černé jako saze a velké 15km. Snímky komety pořídila sonda Giotto v roce 1986.

9 Meteory, meteority Zajímavost:
Malé těleso letící meziplanetárním prostorem se nazývá meteoroid. Při průletu atmosférou se rozzáří a vzplane – vidíme jasnou stopu na obloze jako “padající hvězdu“ – meteor. Pokud celý neshoří, část ho dopadne na zem jako meteorit.

10 Použité zdroje informací:
Učivo vychází z učebnice J. Matyášek, V. Štiková, J. Trna, PŘÍRODOVĚDA 5,učebnice pro 5.ročník, ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola 2004, ISBN , str. 25-6 Robert Burnham, Dětský atlas vesmíru, nakladatelství Svojtka α Co., Praha 2001, ISBN , str.62-63 Obrázky: Microsoft Office Klipart /office.microsoft.com/


Stáhnout ppt "EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google