Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Saturn Planeta s prstenci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Saturn Planeta s prstenci."— Transkript prezentace:

1 Saturn Planeta s prstenci

2 Historie Tato druhá největší planeta Sluneční soustavy patří k planetám nezaměnitelným. Jeho prstence poprvé pozoroval Galileo Galilei v roce 1610. Jejich správný popis však podal až Ch. Huygens v roce 1655.

3 Historické znalosti, galileovy teorie
Jméno Saturn bylo spojováno se smrtkou s kosou. Galileova skica Saturnu z roku 1623 Planeta měla vzhled osamělé planety, ale stále zůstala pozorována - Ze spisu Asayer Galileova skica Saturnu z roku 1616 “Hvězda Saturn není samostatná hvězda, ale skládá se ze tří, které se téměř dotýkají” - Ze spisu Medici

4 Charakteristika Saturn je druhá největší planeta sluneční soustavy.
Strukturou je velmi podobný Jupiteru. Ale jeho hustota je daleko menší. Planetu tvoří hlavně vodík, přes 93%, a helium, přes 5%.

5 Popis tělesa - zploštění na pólech - rovníkový průměr je 120 660 km
- polární průměr činí jen km

6 Povrch saturnu - Proudění vzduchu dosahuje až 1800 km/h.
- Vznikají velmi silné a velké bouře - Nemá pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru, která postupně přechází do pláště. digitální snímek povrchu

7 Roční období na saturnu
Na Saturnu nastává léto, když je nakloněn ke Slunci tak, že je Slunce v rovině s prstenci Saturnu. Dvě roční období se na Saturnu střídají asi jednou za 15 let.

8 Možnost života Teoreticky pouze v atmosféře.
Oblasti, kde se nacházejí kapičky vody a dostatek slunečního záření. Podmínky, které by dovolovaly život více buněčným organismům se nacházejí na některých Saturnových měsících.

9 Měsíce Saturnu V současnosti je známo 61 měsíců planety Saturn, 52 z nich je pojmenováno. Další 3 měsíce jsou nejisté. Nejznámější: Titan je největší z 62 dosud známých měsíců planety Saturn a druhý největší měsíc v celé planetární soustavě. Dione je od Saturnu je vzdálen kilometrů. Jeho poloměr je 560 kilometrů. Objevil jej holandský fyzik a astronom Christiaan Huygens v roce 1655. Objevil jej Giovanni Domenio Cassini v roce 1684.

10 Prstence saturnu Saturnovy prstence jsou prstence z ohromného množství úlomků ledu a prachu obepínající planetu Saturn v rovině jeho rovníku. Prstence mají průměr přes 300 000 km, jejich tloušťka však obvykle nepřesahuje několik stovek metrů.

11 Viditelnost na obloze Na noční obloze lze planetu spatřit pouhýma očima. V dalekohledu se planeta jeví jako nažloutlý zploštělý kotouček s tmavšími pruhy rovnoběžnými s rovníkem. 

12 Záver a zdroje Děkuji za pozornost. Zdroje text + obrázky:
Prezentaci vytvořil Tomáš Zvoníček Skupina: Zvoníček, Calábek, Vrána 1a 2011/2012


Stáhnout ppt "Saturn Planeta s prstenci."

Podobné prezentace


Reklamy Google