Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 05 TEMA: Planety naší sluneční soustavy – 1. část ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Cíl prezentace: Žáci jsou v průběhu prezentace seznámeni s charakteristikou planet naší sluneční soustavy a jejich oběžnými drahami. Prezentace je doplněna komentářem a dalšími audiovizuálními programy.

3 Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet, přes 150 měsíců planet (především u Jupitera, Saturnu, Uranu a Neptuna) a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy apod. Planety ve sluneční soustavě obíhají po eliptických drahách kolem Slunce, které je ve společném ohnisku oběžných elips. Měsíce obíhají kolem planet také po eliptických drahách. Sluneční soustava je součástí Galaxie nazývané Mléčná dráha. Ta je dále částí tzv. Supergalaxie, kam patří mj. i galaxie M 31 v Andromedě. Planety jsou v pořadí od Slunce, Merkur (☿), Venuše (♀), Země (♁), Mars (♂), Jupiter , Saturn (♄), Uran (♅/) a Neptun (♆).

4 Planety naší sluneční soustavy

5 Planety ve sluneční soustavě obíhají po eliptických drahách kolem Slunce, které je ve společném ohnisku oběžných elips. Měsíce obíhají kolem planet také po eliptických drahách.

6 Slunce Slunce je pomyslným centrálním bodem sluneční soustavy. Je výrazně nejhmotnějším tělesem celé soustavy, což mj. způsobuje, že obíhá v těsné blízkosti jejího těžiště. I tak se toto povětšinou nachází mimo samotné Slunce. Vlivem gravitačních sil úměrných sluneční hmotnosti je k němu celá soustava vázána. Tato hvězda září přibližně 4,5 miliardy let a předpokládá se, že bude zářit cca dalších 7 miliard let.

7 Merkur Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy, která dosahuje pouze o 40 % větší velikosti než pozemský Měsíc a je tak menší než Jupiterův měsíc Ganymed a Saturnův Titan. Jeho oběžná dráha je ze všech planet nejblíže ke Slunci a jeden oběh kolem Slunce trvá pouze 87,969 dne. Dráha Merkuru má největší výstřednost dráhy ze všech planet sluneční soustavy a nejmenší sklon rotační osy. Během dvou oběhů kolem Slunce dojde ke třem otočením kolem rotační osy. Složení atmosféry tlak atmosféry téměř nulový draslík 31.7% sodík 24.9% atomární kyslík 9.5% argon 7.0% helium 5.9% molekulární kyslík 5.6% dusík 5.2% oxid uhličitý 3.6% voda 3.4% vodík 3.2%

8 Venuše Venuše je druhá planeta od Slunce ve sluneční soustavě. Je pojmenovaná po římské bohyni lásky a krásy Venuši. Jedná se o jedinou planetu sluneční soustavy, která je pojmenována po ženě. Venuše je terestrická planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá „sesterskou planetou“ Země. Složení atmosféry Atmosferický tlak 9.3 MPa Oxid uhličitý 96.5 % Dusík 3.5 % Oxid siřičitý 0.015 % Oxid uhelnatý 0.007 % Argon Vodní pára 0.002 % % Hélium % Neon %

9 Země Planeta Země je třetí planetou sluneční soustavy a doposud jedinou známou planetou, na které se vyvinul komplexní život.  Slunce obíhá v průměrné vzdálenosti 150 milionů kilometrů po eliptické dráze.  Země se řadí spolu s Merkurem, Venuší a Marsem do tzv. planet zemského typu. Jako první z této skupiny planet má Země přirozenou družici – Měsíc.  Země je nazývána modrou planetou díky tomu, že více než 70% jejího povrchu pokrývají oceány.  Zemi tvoří jednotlivé zemské sféry, litosféra, hydrosféra, atmosféra a biosféra. průměr (rovníkový) 12 756,270 km hmotnost 5,9736×1024 kg průměrná hustota 5 515 kg/m3 úniková rychlost 11,186 km/s doba rotace kolem osy 23,934 h rychlost rotace 465,11 m/s sklon osy 23, ° střední vzdálenost od Slunce km teplota povrchu (max) 331 K teplota povrchu (min) 185 K 

10 Test: Jaké je odhadované stáří Slunce ?
Která z planet naší sluneční soustavy se nejvíce podobá svojí skladbou a velikostí Zemi ? Které planety se řadí k planetám tzv. zemského typu ? Která z planet je nebližší Slunci a také nejmenší ? Jaký tvar mají oběžné dráhy planet naší sluneční soustavy ?

11 Použité materiály: Sluneční soustava. [online] [cit ]. Dostupné z: Neřízená sluneční soustava planet. [online] [cit ]. Dostupné z: planet Planety. [online]. 2009, 2012 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google