Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ CELEK:Rozmanitost přírody ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.0882

2 Sluneční soustava Přírodověda 5.ročník

3 Sluneční soustava Kolem Slunce obíhá 8 planet. Jsou to Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Kromě planet tvoří sluneční soustavu přes 150 měsíců planet a další menší tělesa jako planetky, komety a meteority.

4 Slunce Slunce je hlavním, nejtěžším a největším tělesem sluneční soustavy. Je to hvězda. Svou hmotností, a tím i gravitační silou drží naši sluneční soustavu pohromadě. Slunce je obrovským zdrojem energie – např. světla a tepla. Světlo ze Slunce doletí na naši planetu přibližně za 8 minut.

5

6 Merkur Merkur je nejblíže k Slunci a také je nejmenší planetou sluneční soustavy. Jeho povrch je pokryt množstvím kráterů, nízkých pohoří a lávových planin. Je to vlivem neustálých dopadů těles všech velikostí na povrch Merkuru, ale i působením velké blízkosti Slunce a rozdílem teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Na polokouli přivrácené ke Slunci může teplota vystoupit na téměř 430 °C. Na polokouli odvrácené panuje mráz až -180 °C.

7

8 Venuše Druhá planeta od Slunce. Má velmi hustou atmosféru, tvořenou převážně oxidem uhličitým. Je zde silná sopečná činnost. Někdy bývá označována jako jitřenka nebo večernice.

9

10 Země Vznikla postupným smršťováním z oblaku prachu a plynu. Jediná planeta, na které je podle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Je také jedinou planetou sluneční soustavy, jejíž povrch je pokryt kapalnou vodou. Má jedinou přirozenou družici – Měsíc.

11

12 Mars Při pozorování má načervenalou barvu. (Železo v půdě reaguje s kyslíkem a vytváří tak oxid železitý, rez.)

13

14 Jupiter Největší planeta sluneční soustavy. Řadí se spolu s dalšími mezi tzv. plynné obry.

15

16 Saturn Má kolem sebe mnoho prstenců, které jsou tvořeny z kamení, prachových částic a úlomků ledu. Patří mezi plynné obry. Má mnoho měsíců. (Známých je okolo 60).

17

18 Uran Nejchladnější planeta sluneční soustavy, řadí se mezi ledové obry.

19

20 Neptun Nejvzdálenější planeta od Slunce. Neptun má charakteristicky modrou barvu.

21

22 Podle následujícího textu doplň názvy planet Neptun je nejvzdálenější od Slunce Jupiter je největší planetou sluneční s. Venuše se nachází hned za Merkurem, který je nejblíže Slunci Mars je ke Slunci blíže než Jupiter, ale dále než Země Saturn je blíže než Uran

23 Najdi ukryté názvy planet Jím pouze měkké rohlíky. Čtu ranní noviny. Za červen ušetřil víc než za květen. Postavil už strýček Sámer kurník? Je to hloupý rozmar slavné osobnosti. V září škola uspořádá ples a turnaj ve stolním tenise.

24 Použité zdroje: MITTONOVÁ, Jacqueline. Ilustrovaná encyklopedie astronomie. Praha: Fragment, 2004. ISBN: 80-7200- 989-3. AULAS, Francois, BOUILLOT-JAUGEYOVÁ, Isabelle. Země. Praha: Albatros, 2004. ISBN: 80-00- 01608-7. PC DVD – ROM 320 000x Obrázky, Terasoft a. s.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ."

Podobné prezentace


Reklamy Google