Demo-sociální a ekonomický pilíř udržitelného rozvoje regionu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Případové studie inovativních metod a přístupů v rozvoji územních jednotek Ing. Lubor Tvrdý a další Katedra regionální ekonomiky Ekonomická fakulta VŠB-TU.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Projekt Demografické modely ve venkovském prostoru
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Demo-sociální a ekonomický pilíř udržitelného rozvoje regionu Ing. Lubor Tvrdý Katedra regionální a evironmentální ekonomiky, Ekonomická fakulta, VŠB – TU Ostrava

Pojem udržitelného rozvoje a jeho aspekty Dle stavebního zákona: Udržitelný rozvoj uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života budoucích generací. Udržitelný rozvoj území „spočívá ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé přírodní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území“ (§ 18 odst. 1 SZ).

Ekonomický pilíř ekonomický růst konkurenceschopnost (specializace) extenzivní – např. exploatací přírodních zdrojů intenzivní – technologickou či organizační inovací a vyšší kvalitou a produktivitou lidské práce konkurenceschopnost (specializace) udržitelnost diversita, soběstačnost, samoregulace.

Sociální pilíř K trvalé sociální udržitelnosti musí být kombinace populace, kapitálu a technologie ve společnosti konfigurována tak, aby životní úroveň každého jednotlivce byla adekvátní a bezpečná. Sociální rozměr udržitelnosti lze vyjádřit jako sociální soudržnost (kohezi) viz Maier, K. Principy udržitelného rozvoje území. Brno:UUR 2006

Ukazatele udržitelného rozvoje regionu Demo-sociální obyvatelstvo – střední délka života; věková struktura obyvatelstva; migrace; ekonomická, aktivita obyvatel; vzdělání; hustota zalidnění, sociální kvalita prostředí – dostupnost vyššího vybavení, sociální infrastruktura – sociální vybavení (regionální komplexita); bydlení, instituce – institucionální kapacita; důvěra v instituce, jejich autorita. Ekonomické hospodářská charakteristika – příjmy obyvatel; daňová výtěžnost, pracovní trh – pracovní místa a pracovní síla; nezaměstnanost, lidský potenciál – „pracovní síla“ – vzdělanost; podnikavost; mobilita (prostorová, sociální), investice – výdaje na ochranu životního prostředí; výdaje na sociální a dopravní infrastrukturu viz Maier, K. Principy udržitelného rozvoje území. Brno:UUR 2006

Výběr indikátoru dostupnost prostorová validita aktuálnost Data UAP – rozdílná kvalita a aktuálnost podkladu nedostatek aktuálních indikátoru musí být řešen vlastním průzkumem využití strategických plánu rozvoje příp. programů rozvoje měst a mikroregionu využití koncepce sociálních služeb

Hospodářské podmínky Daňová výtěžnost Nezaměstnanost Zaměstnanost Podnikatelská struktura Pracovní uzavřenost a otevřenost obcí Funkční velikost sídel DV/obyv. MF ČR 2007 Průměrná míra nezaměstnanosti MPSV 2007 Míra zaměstnanosti SLDB 2001 Míra podnikatelské aktivity RES 2007 Redukovaný index funkční velikosti MF ČR 2007

Sociodemografické podmínky Demografický vývoj Věková struktura Vzdělanostní struktura Vzdělávací uzavřenost a otevřenost obcí Školy a školská zařízení Zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče Veřejný a kulturní život obcí Změna počtu obyvatel během 10 let (%) BEO Index stáří BEO Podíl obyvatel s VŠ a VOŠ (%) SLDB 2001 BEO - Běžná evidence obyvatelstva

Sociální infrastruktura Sociální poradenství Sociálně zdravotní služby Sociální rehabilitace Osobní asistence Pečovatelská služba Průvodcovská, předčitatelská a tlumočnická služba Služby rané péče Podporované bydlení Odlehčovací služby Centra denních služeb Stacionáře denní a týdenní Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory

Sociální infrastruktura Azylové domy Domy na půl cesty Chráněné bydlení Kontaktní centra Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Služby následné péče a doléčovací Telefonická krizová intervence Krizová pomoc Nízkoprahová denní centra Noclehárny Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Terapeutické komunity Terénní programy Dům s pečovatelskou službou Penzion domov pro seniory

Kdo sociální služby poskytuje Obce a kraje dbají na vytváření vhodných podmínek pro rozvoj sociálních služeb, zejména zjišťováním skutečných potřeb lidí a zdrojů k jejich uspokojení; kromě toho sami zřizují organizace poskytující sociální služby. Nestátní neziskové organizace a fyzické osoby, které nabízejí široké spektrum služeb, jsou rovněž významnými poskytovateli sociálních služeb. Ministerstvo práce a sociálních věcí je nyní zřizovatelem pěti specializovaných ústavů sociální péče.

Hodnocení dostatečnosti služeb v ORP Dostatečnost kapacity Domovů pro seniory, služby Chráněného bydlení, DPS a dalších služeb se nedá hodnotit na jednotlivé obce, ale v rámci celého ORP. Někdy dochází k centralizaci zařízení do 1 či 2 měst a v ostatních obcích ORP nejsou žádná zařízení a jejich občané mají problém s umístěním, jelikož dochází k upřednostňování občanů těchto měst.

Hodnocení dostatečnosti soc. služeb v ORP Pokud je zřizovatelem zařízení obec, upřednostňuje občany své vlastní obce, čímž toto zařízení přispívá ke zkrácení čekací doby občanů z jiných obcí velmi málo, vlastně jen v případě, že je volná kapacita a obec nemá vlastní občany v pořadníku. Počty čekatelů v pořadnících jsou zavádějící, zařízení si vedou 2 pořadníky. Jeden oficiální (povinný ze zákona), kde jsou evidováni všichni žadatelé o umístění, ale někteří si o ně žádají s výhledem několika let dopředu (př. 1100 žádostí). Druhý je se skutečným počtem žadatelů, kteří skutečně čekají na umístění ihned a po výzvě nastupují do zařízení (př. 150 žádostí). Často je tam rozdíl až několik stovek žadatelů.

Hodnocení dostatečnosti soc. služeb v ORP Občané v některých ORP upřednostňují určitá zařízení (zrekonstruovaná, nově postavená, blízko centra města, jelikož zde nejsou odříznuti od společenského dění) a raději čekají déle a odmítají umístění v zařízeních, která nesplňují výše uvedené podmínky. Proto některá zařízení mají problém s naplněním kapacity. Někdy občané využívají k umístění zařízení mimo ORP, protože kilometricky je jim nejblíže a nemají tam problém s umístěním.

Další možnosti pro RURU využití simulačních modelů dotazníkové šetření využití existujících datových zdrojů Správa služeb sociálního zabezpečení, Ministerstvo financí, Ředitelství cel apod. propojení datových zdrojů

Struktura simulačního model v programovém prostředí Vensim.

Výsledky simulace pro jednotlivé rozvojové scénáře

Koncepce bydlení města Havířova ZADAVATEL Magistrát města Havířov se souhlasem Rady města Havířova ZPRACOVATEL Ekonomická fakulta, VŠB – TU Ostrava

Hlavní záměry koncepce Hlavním záměrem koncepce je hospodaření s bytovým fondem, který bude svou strukturou odpovídat potřebám nabídky a poptávky po bytech s tím, že také bude odpovídat potřebám pro vyrovnávání situace na trhu s byty v okrajovém pásmu sociálních skupin s nízkými příjmy a seniorů.

Struktura koncepce ANALÝZA NÁVRH OPATŘENÍ Analýza stávající situace bydlení a její komparace s ostatními městy Dotazníková šetření Efektivnost nakládání s bytovým fondem města Analýza bytového fondu ostatních vlastníků NÁVRH OPATŘENÍ Východiska návrhů opatření (varianty, scénáře vývoje) Externí finanční zdroje na rozvoj bytového fondu

Datové zdroje Data z dotazníkových šetření Dotazník pro žadatele o obecní byt Dotazník pro občany Data ze SLDB týkající konkrétních bytů a domů Domovní fond; Trvale obydlené byty podle období výstavby a podle druhu domu a kategorie bytu; Trvale obydlené byty podle počtu osob v bytě a podle druhu domu, kategorie bytu a počtu místností a další. Data z městské realitní kanceláře plochy jednotlivých bytů a jejich vybavenost; databáze trvale obydlených domů Mapové podklady Digitální katastrální mapa (*.dgn) Data města ve výměnném formátu ISKN pro další části města

DKM celého města Mapa Havířova, která vznikla spojením DKM a HRANIC_PARCEL

Výsledek Spojením existující databáze, dat ze SLDB 2001 a dat z městské realitní kanceláře vznikla databáze, která umožňuje lokalizovat každý byt v Havířově, zjistit jeho vybavenost, plochu, druh stavby, atd. a na základě těchto parametrů spočítat cenu bytu dle daných kriterií.

Ukázka formuláře databáze

Aktualizace databáze Databáze umožní při změně vstupních parametrů přepočítat a aktualizovat cenu a výstupy pro každý byt ve vlastnictví města Havířova

Upřesnění predikce Prostřednictvím diskrétní simulace byla provedena predikce pro rok 2015 Počtu obyvatel v jednotlivých věkových kategoriích Počtu domácností Počtu žádostí o byt Zdroje dat pro simulaci výše uvedené datových zdrojů demografické a migrační statistik ČSÚ

Prognóza metodou diskrétní simulace v počítači vytváří svět podobný reálnému buduje se populace podle údajů ze sčítání lidu pravidla pro život počítačových objektů – lidí jsou zjednodušenými pravidly života skutečných lidí lidé vytvářejí rodiny, to pak rozhodují o změně bytu

Vývoj populace v Havířově dle simulační analýzy, index úhrnné plodnosti 1,2

Dosažené výsledky Nově vytvořená databáze propojená se všemi dostupnými i vlastními datovými zdroji. Obsahuje maximum dostupných dat vztahujících se k tématu. Součástí práce bylo také vytváření mapových podkladů, k vizualizaci výsledků byly použity statistické mapy – kartogramy a kartodiagramy. Uskutečněno dotazníkové šetření mezi 764 respondenty. Zjištěn postoj veřejnosti k bydlení, jeho spokojenost se současným stavem, postoj k privatizaci a další relevantní otázky.

Data z OKpráce

Zdroj: Horák, J.; Kotlíková, O. Analýza pro úřad práce Ostrava

Zdroj: Horák, J.; Kotlíková, O. Analýza pro úřad práce Ostrava

RSCP Hrubá měsíční mzda – podnik. sféra

Distribuce mezd Hrubá měsíční mzda Zdroj dat: TREXIMA, podnikatelská sféra, výpočty vlastní.

Distribuce mezd Hrubá měsíční mzda Zdroj dat: TREXIMA, podnikatelská sféra, výpočty vlastní.

Závěr Dopady krize prověří nezávislost a zdraví lokální ekonomik a na druhou stranu i sílu sociální vazeb mezi lidmi.

Děkuji za pozornost lubor.tvrdy@vsb.cz