Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Klimatická a energetická politika EU:
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Praha, 9. března 2011 Torsten WÖLLERT
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Vnější dimenze energetické politiky EU
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Rozvoj inovací v EU.
Transkript prezentace:

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Evropská unie jako klimatický premiant? Jan Doležal, Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, o.p.s. Změny klimatu – stručné uvedení do problematiky Aktivita EU na poli boje proti klimatickým změnám

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Změny klimatu Jedna z největších výzev 21. století Komplexní problém Dopady na konkrétní lidské populace a ekosystémy lze pozorovat již v současnosti Další stresový faktor prohlubující již existující problémy Snižování emisí, adaptační opatření – spojené nádoby

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Změny klimatu Mezivládní panel pro změny klimatu, IPCC (1988) Čtvrtá hodnotící zpráva IPCC (2007) Pátá hodnotící zpráva IPCC (2014) Kodaňská diagnóza (2009)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Mezinárodní kontext Rámcová úmluva OSN o změnách klimatu (UNFCCC, 1992) Kjótský protokol (1997) - závazky na období let Kodaňská dohoda (2009) 16. konference OSN o změnách klimatu v Mexiku, Cancún (2010) 17. konference OSN v JAR, Johannesburg (2011)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Důsledky změn klimatu Změny v distribuci srážek Tání vysokohorských ledovců Vzestup hladiny světových oceánů Častější extrémní výkyvy počasí Šíření (tropických) chorob

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Asymetrické dopady Důsledky změn klimatu pocítí zejména obyvatelé rozvojových zemí (9/10 zátěže ponesou chudé země) 50 nejméně rozvinutých zemí přispělo k současným koncentracím CO2 v atmosféře 1% Zvláště zranitelné skupiny: ženy, děti, staří lidé

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Důsledky pro lidské společnosti Ztížené možnosti obživy (zemědělství, průmysl, služby) Nedostatek pitné a užitkové vody Lidské zdraví Migrace Negativní dopady na ekonomický růst, sociální a politickou stabilitu

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Faktory vyšší zranitelnosti Obyvatelé dotčených geografických oblastí (delty asijských říčních systémů, sub-Saharská Afrika, Andy) a pásem (tropy a subtropy) s nejsilnějšími negativními dopady Větší bezprostřední závislost na přírodních zdrojích citlivých na měnící se klima (zemědělství, rybolov, lesnictví)‏ Nedostatečné kapacity na účinné přizpůsobení (instituce a infrastruktura, investice a technologie)‏ Klimatické změny zhoršují mnoho existujících problémů (zdravotní, ekologické, zemědělské, ekonomické aj.)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Regionální specifika Afrika (nejzranitelnější kontinent, do roku 2020 až o 50%‏ nižší zemědělské výnosy, milionů vystaveno nedostatku vody – pitné i užitkové, postupující desertifikace, úbytek ryb ve velkých jezerech, zaplavení nízko položeného pobřeží ) Asie (méně zdrojů pitné vody, zvýšené riziko záplav v deltách velkých řek, šíření chorob‏; nárůst obyvatel, industrializace, urbanizace, vyšší životní úroveň) Latinská Amerika (delší období sucha, šíření aridních oblastí,‏ vlny veder, nedostatek pitné vody v podhorských oblastech; odlesňování) Oceánie (ničivé extrémní povětrnostní jevy, stoupající hladina oceánu, migrace, nedostatek pitné vody) Blízký východ (obtíže s dodávkami pitné vody, riziko konfliktů)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Zranitelnost v Evropě Ekonomické, sociální dopady. Důsledky pro kvalitu života Nejvíce postižené regiony: jižní Evropa, Středomoří, Arktida Zvláštní obtíže lze očekávat v přímořských, ostrovních, městských a hustě osídlených záplavových oblastech Ovlivněno bude zemědělství, lesní hospodaření, rybolov, energetika, turistika, dopravní aj. infrastruktura, dostupnost a kvalita vody, lidské zdraví, přírodní ekosystémy a biologická rozmanitost

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Odpovědnost EU 10,2 t CO 2 e vyprodukoval v průměru každý občan EU v roce 2008 EU odpovědná za 11-12% globálních emisí skleníkových plynů (2008) EU jeden z největších historických producentů emisí CO 2 (27% emisí CO 2 spojených s energetikou v letech )

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě EU: Trendy v emisích skleníkových plynů ( ) Klesající tendence Protichůdné faktory: Nárůst spotřeby elektřiny, tepla (tepelné elektrárny), průmyslové aktivity, dopravy (osobní, přeprava nákladů), podílu silniční dopravy Kolaps hospodářství východního bloku (EU-12), zvyšování energetické účinnosti (zejména průmyslové a energetické provozy), náhrada uhlí za méně znečišťující paliva (plyn, biomasu), vyšší efektivita vozidel Ekonomická krize

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Příležitost pro EU Přechod EU na „zelený“ růst. Investice do nízkouhlíkových technologií, tvorba „zelených“ pracovních příležitostí. Konkurenceschopnost Vyšší energetická nezávislost a bezpečnost (snížení závislosti na dovozu fosilních paliv, nižší účty) Výhoda vzájemné spolupráce mezi členskými státy Zlepšení životního prostředí a lidského zdraví Úspora budoucích nákladů

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Klimatická politika Evropské unie Jedna z prioritních oblastí EU-27 +/- energetická politika (80% EU emisí spojených s energetikou) Generální ředitelství pro opatření v oblasti změn klimatu (komisařka Connie Hedegaard, ) Klimaticko-energetický balíček (2008) Bílá kniha (2009) Strategie EU2020 (nástupce Lisabonské strategie) – „zelený růst“, energetická účinnost Investice Evropské investiční banky, strukturální fondy, rozpočet Pozice EU k mezinárodnímu vyjednávání v rámci UNFCCC

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Klimaticko-energetický balíček (2008) Cíle do roku 2020 Snížit emise skleníkových plynů nejméně o 20% (30%) oproti r Snížit spotřebu energie o 20% (zvýšením energetické efektivity) Zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 20% (nejméně 10% pohonných hmot z OZE, udržitelnost)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Klimaticko-energetický balíček Směrnice o zlepšení a rozšíření systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) Směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů Směrnice o geologickém ukládání oxidu uhličitého Rozhodnutí o úsilí členských států snížit emise skleníkových plynů

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě SektoryCíl EU ETS 3. Fáze ( ), nákladová efektivita, podpora inovací, nové sektory, plyny, aukce povolenek Výroba elektřiny, tepla, energeticky náročné průmyslové provozy, (letecká doprava ) pokrývající cca 45% emisí (CO 2, N 2 O, f-plyny) -21% do roku 2020 ve srovnání s rokem 2005 Lineární pokles Úsilí členských států Národní emisní stropy (HDP) (-20% Dánsko, Irsko, +20% Bulharsko) Odvětví nezahrnutá v ETS (vybraná průmyslová odvětví, doprava, zemědělství, odpadové hospodářství, budovy, apod.) pokrývající cca 55% emisí -10% do roku 2020 ve srovnání s rokem 2005 Lineární pokles Celkem Veškeré emise skleníkových plynů EU % do roku 2020 ve srovnání s rokem 1990

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Bílá kniha Přizpůsobení se změně klimatu: směřování k evropskému akčnímu rámci (2009) Rámcový dokument Snížení zranitelnosti EU vůči dopadům změn klimatu Posílení znalostí, integrace do dílčích politik, mezinárodní spolupráce

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Pozice EU k mezinárodnímu vyjednávání Právně závazná dohoda (zahrnující všechny hlavní znečišťovatele) zajišťující, aby nárůst průměrných teplot nepřesáhl 2°C oproti předprůmyslovému období Snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů nejméně o 20% oproti roku 1990 (o 30% při srovnatelném úsilí ostatních rozvinutých zemí) Finančně přispívat rozvojovým zemím (adaptační opatření, přechod na nízkouhlíkový rozvoj, transfer technologií) Závazek 7,2 miliard EUR pro roky (2,4 miliard EUR ročně) Přijetí Kodaňské dohody (Snížit emise skleníkových plynů o 80-95% do roku 2050) (Závazek pro období , návrh EK 2-15 miliard EUR ročně)

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě EU po Kodani „Zelený“ růst klíčová priorita, nikoli jen módní fráze Pokračovat v podpoře ambiciózních domácích opatření (zejména energetická efektivita, investice do výzkumu a vývoje nových technologií, „chytrých“ sítí) EK: cíl 20% OZE do roku 2020 = 2,8 mil. nových pracovních příležitostí, růst HDP, 70 miliard EUR úspora (dovoz fosilních paliv, zdravotní náklady znečištění ovzduší) Jednostranný 30% (40%) cíl snižování emisí skleníkových plynů – potřebný signál pro investory. Pracovat na rozporech uvnitř EU. Srozumitelná klimatická diplomacie podporující vznik nového nástroje po roce 2012

Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Děkuji za pozornost! Jan Doležal Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, o.p.s. Soukenická Praha 1 Tel.: Mob.: