Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 Celková charakteristika Kongresu „ Energetická budoucnost vzájemně propojeného světa“ Energetický komitét ČR WEC EGÚ.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Korupce a veřejné zakázky
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Strojírenství Ostrava 2011 Ostrava, 21. dubna 2011 Ing. Evžen Tošenovský poslanec Evropského.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ruská federace x WTO a OECD
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Ropný vrchol (PEAK OIL)
Transkript prezentace:

Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)

Are we entering a golden age of gas? 130 stran

Přichází zlatý věk plynu? Scénář „zlatého věku plynu“ podle IEA: 2011 až 2035 Zdroje nekonvenčního plynu Zvláštnosti trhu s plynem: USA versus Evropa Ceny plynu na regionálních trzích: USA,Evropa a Japonsko Diverzifikace zdrojů a bezpečnost dodávek plynu Zlatý věk plynu přichází….?

IEA scénář „zlatého věku plynu“: 2011 až 2035 Předpoklady: - výrazná plynofikace Číny - zpomalení růstu využívání jaderné energie (Fukušima) - zvýšené využívání plynu v dopravě - dostatečná nabídka (včetně výrazného podílu nekonvenčních zdrojů) nedopustí podstatné zdražení plynu

IEA scénář „zlatého věku plynu“: 2011 až 2035 Při splnění předpokladů: - globální spotřeba plynu v r oproti 2010 bude vyšší o 50% (o mld m3 více než v současnosti) - podíl plynu v globálním energetickém mixu vzroste ze současných 21% na 25% (v Evropě přes 30%) - k uspokojení poptávky nárůst produkce všech zdrojů ve výši cca trojnásobné současné produkce plynu v Rusku, což je reálné

Zdroje nekonvenčního plynu aktuální odhad všech těžitelných zdrojů plynu je 920 trilliónů m 3 – cca 300x více než je současná roční spotřeba za zdvojnásobením odhadu zásob těžitelného plynu ve světě je nekonvenční plyn regionální rozmístění zdrojů nekonvenčního plynu (břidličný plyn) je rovnoměrnější než v případě přírodního plynu

Předpokládané zdroje těžitelného břidlicového plynu

Zvláštnosti trhu s plynem: USA v. Evropa USA jsou soběstačné v zásobování plynem vzhledem k úspěchu při těžbě břidličného plynu (zásoba břidlic, existence infrastruktury, deregulace a technický pokrok při těžbě břidličného plynu) Evropské země nemají podstatné zásoby přírodního i nekonvenčního plynu (nutný dovoz), nemají dobudovanou infrastrukturu- pipelines, terminály pro LNG, deregulace pomalejší než v USA, někde ostré výhrady k dnešní technologii získávání břidlicového plynu

Ceny plynu na regionálních trzích: USA, Evropa a Japonsko

Diverzifikace zdrojů a bezpečnost dodávek plynu Technický pokrok a deregulace vede k diverzifikaci zdrojů. To může snížit vyjednávající sílu dominantních dodavatelů přírodního plynu na evropském trhu a mít silný vliv na mechanismus tvorby cen na tomto trhu. Diverzifikace zdrojů zvyšuje bezpečnost dodávek plynu.

Zlatý věk plynu přichází…? Plyn je relativně čistým fosilním palivem, jsou ho na světě značné zásoby, a to v řadě regionů. Technologický pokrok v současné době umožňuje jeho značný globální obchod. „Zlatý věk plynu“ mohou ohrozit příliš vysoká cena těžby a další, zejména environmentální, překážky těžby nekonvenčního plynu výrazné zvýšení energetické efektivnosti a s tím spojené úspory energie technologický pokrok a vládní politiky zvyšující konkurenceschopnost jiných zdrojů energie (např. OZE a jádra) Aktuálně je ale podle IEA perspektiva „zlatého věku plynu“ vysoká