Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální větné členění výpovědi
Advertisements

Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Interpretace neuměleckého textu Popis pracovního postupu II.
Interpretace neuměleckého textu Esej II. Pojmenujte užitý útvar českého jazyka Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Interpretace neuměleckého textu Recenze III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte Úvodní báseň ukazuje, že název pro výbor byl vybrán vskutku vhodně:
Interpretace neuměleckého textu Recenze II
Interpretace neuměleckého textu Esej III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
Schopnost zvířat léčit
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Interpretace neuměleckého textu Esej I. Rozhodněte, zda je uvedený text: Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast: zatímco.
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika II
Slohové postupy.
Větné členy.
Název projektu: Moderní škola
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Interpretace neuměleckého textu Popis pracovního postupu III.
Interpretace neuměleckého textu Výklad II. Označte v textu termíny Pojem persvaze chápeme v tomto příspěvku značně široce jako označení funkce přesvědčovací,
Interpretace neuměleckého textu Výklad III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Pojem persvaze chápeme v tomto příspěvku značně široce jako označení.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
Pejsci.
POPIS teorie.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Labrador, labrador retriever
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Pes a kočka Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.32
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
Savci-pes Nela chrástková 5.A 2011/2012.
CHARAKTERISTIKA znaky.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Izrael Doba vzniku: starověk Původní využití: pária, mrchožrout Využití dnes: dobytkářský pes, stopař, hlídač, zachránce, společník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Psí Svět.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slohové postupy.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
František Kroutil, starosta obce Telnice porotce – kategorie Dění v obci, komunikace Kategorie „obce“ …při hodnocení… …je třeba rozlišovat… …velikost.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Temperament, charakter, motivace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III

Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost. A. Autor usiluje vystihnout povahu daného plemene psa B. Autor usiluje vystihnout příčinné souvislosti mezi jednotlivými vlastnostmi C. Autor usiluje informovat o vhodnosti plemene psa

Seřaďte znovu část pracovního textu, vysvětlete, proč musí být řazeny právě tímto způsobem 1 Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. 3 Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. 8 Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. 5 Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. 7 Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. 4 Našel uplatnění i v canisterapii. 2 Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. 6 Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. 9 K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost. 1 Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. 2 Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. 3 Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. 4 Našel uplatnění i v canisterapii. 5 Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. 6 Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. 7 Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. 8 Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. 9 K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Zvýrazněte v textu nové informace Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Zvýrazněte v textu nové informace Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Rozhodněte, jak na sebe jednotlivé informace navazují Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost. A. příčinná souvislost a vyvozování důsledků B. věcná návaznost daná podstatou sdělení C. přiřazování jednotlivých informací

Vysvětlete důvody horizontálního členění textu Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Označte slova převládajícího slovního druhu (substantiva, adjektiva) Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Označte slova převládajícího slovního druhu (substantiva, adjektiva) Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Označte slova převládajícího slovního druhu (substantiva, adjektiva) Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Vysvětlete, o jakém slohovému postupu/stylu užitá slovní zásoba svědčí Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Zhodnoťte výskyt větných členů, určete ten převládající Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost. A. slovesný přísudek B. přívlastek shodný, neshodný C. příslovečná určení

Pojmenujte a zhodnoťte užité slohové postupy (informační, popisný, vyprávěcí, výkladový, úvahový) Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Odhadněte, kde byste uvedený text hledali Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost. A. v atlasu plemen psů B. na webových stránkách C. v denním tisku

Stanovte, zda jsou charakterové rysy retrievra zachycovány přímo, nepřímo Zlatý retriever má vyrovnaný temperament, to znamená, že není ani hektický a ani nervózní. Je velmi živý a veselý, dokáže se velmi rychle přizpůsobit každodenním situacím. Dokáže se nadchnout pro mnohá zaměstnání, má velikou radost z pohybu a ještě ve vysokém věku je velmi hravý. Retriever vyniká dokonalou chutí k poslušnosti a je velmi snadno ovladatelný. Je velmi vázán na člověka a miluje, když se může účastnit všech aktivit svojí lidské smečky. Čím více je integrován do rodinného života, tím více je s člověkem spojen a rád se mu podřídí. Hlavní úloha retrievera je aportování zvěře. Byl vyšlechtěn pro práci po výstřelu, což znamená, že střelenou zvěř přináší svému pánovi. Dnes bývá kromě loveckého využití nasazen také jako pes záchranář, slepecký, při hledání výbušnin a drog, často bývá využit i jako doprovodný asistenční pes pro postižené. Našel uplatnění i v canisterapii. Aby mohl všechny tyto úlohy mistrovsky zvládat, je třeba aby byl snášenlivý s ostatními psy, zvířaty a také s lidmi. Každá forma agresivity, bázlivosti, sklon k bojovnosti a nervozita jsou naprosto nežádoucí. Tyto jeho vlastnosti udělaly z retrievera jednoho z nejoblíbenějších plemen psa na celém světě. Je schopen všestranného použití, pouze jako pes obranář by neobstál. K tomu mu chybí prostě ta požadovaná ostrost.

Formulujte závěr zkoumání: zaměření a účel textu: vystihuje povahu zvířete, postihuje vnitřní znaky struktura textu: daný úryvek je horizontálně členěný do odstavců, odstavce prohlubují míru informovanosti, mají návaznost logickou i věcnou práce s větou,slovní zásobou: věty jsou funkční, informačně zhuštěné, autor uplatňuje především přídavná jména, slovesa ve spojení se jmény vyjadřujícími vlastnosti, charakterové rysy, text obsahuje několikanásobné větné členy slohový postup, funkční styl text přináší charakteristiku psího plemene, uvažujeme-li pokračování úryvku a v něm obsažený vnější popis, práce je vedena v popisném slohovém postupu