Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktuální větné členění výpovědi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktuální větné členění výpovědi"— Transkript prezentace:

1 Aktuální větné členění výpovědi

2 Zopakujme si: Téma (východisko) výpovědi je kontextově zapojené a vyjadřuje skutečnosti, které jsou známé (např. z předchozího textu). Réma (jádro) výpovědi vyjadřuje nové skutečnosti, kontextově nezapojeno. Tématem se ptáme, rématem odpovídáme. Karel nese čaj. Co Karel nese? Čaj. Čaj přinesl Karel. Kdo přinesl čaj? Karel. V neutrálním sdělení stojí téma na začátku a réma na konci věty. Takovýto slovosled je bezpříznakový a označuje se jako objektivní. Český slovosled volný a pružný, přesto obecně platí vzorec SVO (subjekt, verbum, objekt), vpravo ve větě narůstá množství informací.

3 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj.

4 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj.

5 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj.

6 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin.

7 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin.

8 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin.

9 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin. Nasbíral je v hlubokém lese.

10 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin. Nasbíral je v hlubokém lese.

11 Tematizace rématu bývá v komunikaci nejčastější – réma první věty se při něm stává tématem věty následující: Karel nese čaj. Čaj je připravený z čerstvých bylin. Nasbíral je v hlubokém lese.

12 Průběžné téma se ve výpovědích opakuje a dodáváme pouze nové réma: Karel nese čaj.

13 Průběžné téma se ve výpovědích opakuje a dodáváme pouze nové réma: Karel nese čaj. Karel je milovníkem čaje.

14 Průběžné téma se ve výpovědích opakuje a dodáváme pouze nové réma: Karel nese čaj. Karel je milovníkem čaje. (Karel) Rozeznává všechny druhy.

15 Průběžné téma se ve výpovědích opakuje a dodáváme pouze nové réma: Karel nese čaj. Karel je milovníkem čaje. (Karel) Rozeznává všechny druhy. (Karel) Nejraději má černý čaj.

16 Průběžné téma se ve výpovědích opakuje a dodáváme pouze nové réma: Karel nese čaj. Karel je milovníkem čaje. (Karel) Rozeznává všechny druhy. (Karel) Nejraději má černý čaj. (Karel) Snad proto si pořídil čajovnu.

17 Rozštěpení tématu vystihuje stav, kdy se téma štěpí do několika výpovědí: Karel nese čaj.

18 Rozštěpení tématu vystihuje stav, kdy se téma štěpí do několika výpovědí: Karel nese čaj. (Karel) Rozeznává všechny druhy čajů.

19 Rozštěpení tématu vystihuje stav, kdy se téma štěpí do několika výpovědí: Karel nese čaj. (Karel) Rozeznává všechny druhy čajů. Černý čaj ho osvěžuje.

20 Rozštěpení tématu vystihuje stav, kdy se téma štěpí do několika výpovědí: Karel nese čaj. (Karel) Rozeznává všechny druhy čajů. Černý čaj ho osvěžuje. Bylinné čaje posilují imunitu a zelený čaj potěší chuťové pohárky.

21 Výpověď může zahajovat počátková výpověď, která formálně odpovídá tématu, ale není situačně zakotvená - ukazovací výraz (např. „Kdo z nás všech má nejvíce rád čaj?“) - počátková formule (např. „Byl jednou jeden…“, „Promiňte, že Vás obtěžuji, ale chtěl bych…“) - titulek Výpověď může být zakončena koncovou výpovědí, nepřináší nové informace, shrnuje či opakuje již řečené, nejčastěji bývá v závěru dopisu (pozdrav, místo, podpis)

22 V neutrálním sdělení je téma většinou známé z kontextu, réma navazuje
V neutrálním sdělení je téma většinou známé z kontextu, réma navazuje. Slovosled je bezpříznakový a označuje se jako objektivní. V citově zabarveném sdělení je porušeno objektivní řazení slov ve výpovědi, réma předchází téma, jedná se o subjektivní slovosled. Základní typ slovosledu je SVO, tj. podmět (subjekt, S) – přísudek (sloveso, verbum, V) – předmět (objekt, O). Používá se zejména v neutrálních sděleních: Karel (S) oceňuje (V) cejlonský čaj (O). V případě, že se tvary předmětu a podmětu shodují, je bez znalosti kontextu očekáván slovosled SVO. Obrácený slovosled VSO může vést k nedorozumění - „Réma předchází téma.“

23 Rozlište subjektivní a objektivní slovosled: Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze.

24 Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze
Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze. Koho, co je Karel ochotný utratit?

25 Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze
Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze. Koho, co je Karel ochotný utratit?

26 Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze
Karel je ochotný za čaj utratit všechny peníze. Koho, co je Karel ochotný utratit? T - R = objektivní slovosled

27 Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje!

28 Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje
Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje! Koho, co jsem utratil za ty jeho čaje?

29 Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje
Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje! Koho, co jsem utratil za ty jeho čaje?

30 Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje
Všechny peníze jsem utratil za ty jeho čaje! Koho, co jsem utratil za ty jeho čaje? R - T = subjektivní slovosled

31 Nejchutnější čaj je horký a hořký.

32 Nejchutnější čaj je horký a hořký. Jaký čaj je nejchutnější?

33 Nejchutnější čaj je horký a hořký. Jaký čaj je nejchutnější?

34 Nejchutnější čaj je horký a hořký. Jaký čaj je nejchutnější
Nejchutnější čaj je horký a hořký. Jaký čaj je nejchutnější? T - R = objektivní slovosled

35 Hořký a horký čaj že je nejchutnější!?

36 Hořký a horký čaj že je nejchutnější!? Kdo, co že je nejchutnější?

37 Hořký a horký čaj že je nejchutnější!? Kdo, co že je nejchutnější?

38 Hořký a horký čaj že je nejchutnější. Kdo, co že je nejchutnější
Hořký a horký čaj že je nejchutnější!? Kdo, co že je nejchutnější? R - T = subjektivní slovosled

39 OBJEKTIVNÍ SLOVOSLED - odpovídá neutrálnímu větnému členění SUBJEKTIVNÍ SLOVOSLED - odpovídá citově zabarvenému větnému členění (v mluvené řeči odpovídá proměna intonace)

40 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

41 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

42 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

43 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

44 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

45 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

46 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

47 Rozlište téma, réma, počátkovou a koncovou výpověď: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

48 Barevně odlište, kdy se jedná o tematizaci rématu a kdy se jedná o rozštěpení tématu: „Nezlobte se, že vás tím obtěžuji, ale chtěl bych se zeptat, kde je tu nejbližší arboretum. Arboretum? To je přeci taková zoologická zahrada, kde jsou místo zvířat stromy. Arboretum se definuje jako parková sbírka živých rostlin. Jsou tam hlavně stromy a keře. A nejhezčí je na jaře a na podzim. Že nejste zdejší? Tak to promiňte a díky!“

49 Užijte uvedená slova a - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu - formulujte výpověď za užití průběžného tématu - formulujte výpověď za užití rozštěpení tématu formulujte citově zabarvená sdělení člen, domestikace, mazlíček, odpočinek, péče, pes, práce, rodina, starost, šelma, zábava

50 Užijte uvedená slova a formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu Pes je původně divoká šelma, kterou si člověk domestikoval. Domestikace z šelmy vytvořila domácího mazlíčka… - formulujte výpověď za užití průběžného tématu - formulujte výpověď za užití rozštěpení tématu formulujte citově zabarvená sdělení člen, domestikace, mazlíček, odpočinek, péče, pes, práce, rodina, starost, šelma, zábava

51 - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu
Užijte uvedená slova a - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu Pes je původně divoká šelma, kterou si člověk domestikoval. Domestikace z šelmy vytvořila domácího mazlíčka… - formulujte výpověď za užití průběžného tématu Dnes už pes není divoká šelma. Stal se z něj pomocník i domácí mazlíček. Slouží k práci i k zábavě. Mnohdy je přímo členem domácnosti… - formulujte výpověď za užití rozštěpení tématu - formulujte citově zabarvená sdělení člen, domestikace, mazlíček, odpočinek, péče, pes, práce, rodina, starost, šelma, zábava

52 - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu
Užijte uvedená slova a - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu Pes je původně divoká šelma, kterou si člověk domestikoval. Domestikace z šelmy vytvořila domácího mazlíčka… - formulujte výpověď za užití průběžného tématu Dnes už pes není divoká šelma. Stal se z něj pomocník i domácí mazlíček. Slouží k práci i k zábavě. Mnohdy je přímo členem domácnosti… - formulujte výpověď za užití rozštěpení tématu Pes už není jen divoká šelma. Domácí pes je mnohdy mazlíčkem rodiny, ale mnozí psi těžce pracují v celní službě, u policie, ve zdravotnictví. Canisterapie spolu s hippoterapií se uplatňuje především při zdravotních rehabilitacích… - formulujte citově zabarvená sdělení člen, domestikace, mazlíček, odpočinek, péče, pes, práce, rodina, starost, šelma, zábava

53 - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu
Užijte uvedená slova a - formulujte výpověď tak, aby docházelo k tematizaci rématu Pes je původně divoká šelma, kterou si člověk domestikoval. Domestikace z šelmy vytvořila domácího mazlíčka… - formulujte výpověď za užití průběžného tématu Dnes už pes není divoká šelma. Stal se z něj pomocník i domácí mazlíček. Slouží k práci i k zábavě. Mnohdy je přímo členem domácnosti… - formulujte výpověď za užití rozštěpení tématu Pes už není jen divoká šelma. Domácí pes je mnohdy mazlíčkem rodiny, ale mnozí psi těžce pracují v celní službě, u policie, ve zdravotnictví. Canisterapie spolu s hippoterapií se uplatňuje především při zdravotních rehabilitacích… - formulujte citově zabarvená sdělení Náš pes, to není šelma! Miláček naší rodiny to je! člen, domestikace, mazlíček, odpočinek, péče, pes, práce, rodina, starost, šelma, zábava


Stáhnout ppt "Aktuální větné členění výpovědi"

Podobné prezentace


Reklamy Google