Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Činnost oddělení Marketing.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_738_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A05Čj9_Věty vedlejší
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podmínkové věty – typ 0, 1, 2, 3.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kuželosečky - opakování
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Věta jednoduchá, souvětí
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přívlastek (Pk).
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_05 Tematická.
Pravidla interpunkce.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín PARABOLA.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_740_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Monitory.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba souvětí.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Interpunkce v souvětí podřadném
Grafické znázornění souvětí
VY_32_INOVACE_BATKOVA.CEJJLI.02 ČÁRKA V SOUVĚTÍ. Č árka v souv ě tí Interpunkce.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Pravidla interpunkce.
Souvětí souřadné.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí

CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_3L_12 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VaP_CJ_3L_12 Autor Mgr. Petra Vališová Tematický celek Pravopis českého jazyka Ročník 3. Datum tvorby 9. 12. 2012 Anotace Prezentace je zaměřena na shrnutí pravidel psaní čárky v souvětí. Předmět: Český jazyk a literatura Metodický pokyn Žáci využijí výkladu k osvojení a zopakování pravidel psaní čárky v souvětí v českém jazyce. Lze použít k opakování pravopisu i ve vyšších ročnících.

ČÁRKA V SOUVĚTÍ Čárkou oddělujeme: Souřadně spojené věty, nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či s významem slučovacím. Např. Venku je zima, začíná padat sníh a silnice opět namrzá. Řekli nám, že už se nevrátí a že je nemáme nikdy hledat.

Před spojkami a, i, ani, nebo, či klademe čárku, mají-li jiný význam než slučovací. Např. Prosil se mi o pomoc, a nepomohl mi. Buď mu ty peníze odevzdáš, nebo se smíříš s porážkou. Před a to, a sice, a proto, a tedy, a přece, a dokonce. Např. Brzy bude večer, a proto se musíme rozloučit. Nerad to dělá, a přece mi pomohl. 1

Věty podřazené od nadřazených (závislé od řídících). Např. Je zvláštní, že k nám přišel až tak pozdě večer. Nechtěl jsem, aby sis myslela, že jsem neschopný. Když jsem přišel domů, uvědomil jsem si, že jsem poslední ze všech. 2

Před přirovnávacími spojkami než, jak, jako píšeme čárku jen tehdy, pokud uvozují větu. Např. Jsem mnohem větší, než je můj bratr. (Ale: Jsem mnohem větší než můj bratr.). Jsem na tom mnohem lépe, než jsem byl tehdy. (Ale: Jsem na tom mnohem lépe než tehdy.) 3

Složitější typy konstrukcí Setkají-li se mezi větami dva spojovací výrazy, z nichž každý patří k jiné větě (čárku píšeme jen před prvním z nich). Např. Není pochyby, že když každý koná dobře svou práci, prospívá celku. 4

Např. Pověz mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi. Je-li mezi souřadně spojenými větami umístěna věta podřazená (vedlejší, odděluje se čárkou z obou stran, a to i před slučovacími spojkami a, i atd.) Např. Pověz mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi. 5

Je-li do hlavní věty umístěna věta vedlejší (odděluje se čárkami z obou stran) Např. Žena, kterou jsem včera potkal, měla krásné nové šaty. Dítě, jež si hrálo před domem, začalo náhle usedavě plakat. 6

Jde-li o infinitivní konstrukce s významem podmínkovým a možnostním. Např. Nebýt toho, nebyl bych to dokázal. Jde přece především o to, vytrvat za všech podmínek. 7

Např. Je z čeho se radovat. Není proč se bát. Nemá co dělat. Čárkou se však neoddělují infinitivní konstrukce závislé na slovech být a mít, pokud tvoří s infinitivem těsnou významovou a zvukovou jednotu. Např. Je z čeho se radovat. Není proč se bát. Nemá co dělat. 8

Je-li jedna složka několikanásobného členu vyjádřena větně a druhá nevětně, oddělují se navzájem čárkou, i když jsou spojeny slučovací spojkou. Např. Učil nás, jak předcházet konfliktům, a pravidlům komunikace. Při opačném pořadí složek se obvykle čárka nepíše. Např. Učil nás pravidlům komunikace a jak předcházet konfliktům.

ČÁRKOU NEODDĚLUJEME Vedlejší větu závisící na příslovečném výrazu s oslabenou větnou platností. Např. Hlavně abys to udělal. Možná že zapomněl. Výrazy vzniklé z vedlejších vět, které pozbyly větné platnosti. Např. dělej co dělej, ať je jaký chce, chlap jak se patří atd.

Zadání domácího úkolu Na internetových stránkách http://pravopisne.cz/2011/10/pravidla- psani-carek/ a zopakujte si pravidla o psaní čárek v souvětí.

POUŽITÉ ZDROJE 1 videodoučování.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.videodoucovani.cz/videa/22-skladba-syntax-3-souveti 2 WebSnadno.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.adam.websnadno.cz/-skladba-souvetipsani-predls-zu-u-u.html Tišnov.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.tisnov.cz/cs/clanky/mesto/varovani-pred-konzumaci-neznamych- lihovin.html Zprávy.idnes.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://zpravy.idnes.cz/Soutez_test.aspx?id=191 Topzine.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.topzine.cz/psani- carek-nemusi-byt-veda-staci-znat-zakladni-pravidla Mamtalent.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.mamtalent.cz/veta-neveta-carka-necarka-4-dil.phtmlveta-neveta-carka- necarka-4-dil.phtml?program=1&ma__0__id_b=10916&ma__0__id_kp=36388

7 Mamtalent. cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www 7 Mamtalent.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.justgraphic.cz/c44- clanek-o-tom-jak-psat-clanky.html 8 ocestine.cz (on-line). [cit. 9. 12. 2012]. Dostupné na: http://www.ocestine.cz/zajimavosti/stranka-6/ Pravidla.cz (on-line). [cit. 1. 12. 2012]. Dostupné na: http://pravopisne.cz/2011/10/pravidla-psani-carek/