Program předcházení vzniku odpadů ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Operační program Životní prostředí
Účetní reforma v druhém roce
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Výbory a pracovní skupiny
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Presentation Title 1st September 2002
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Program předcházení vzniku odpadů ČR Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Ing. Martina Mračkova Ing. Marie Vorlíčková, CSc. Ministerstvo životního prostředí 28. listopadu 2013

Program jednání Program předcházení vzniku odpadů ČR Důvody vzniku Postup přípravy Návrh dokumentu Diskuse

Důvod vzniku Programu předcházení vzniku odpadů ČR Směrnice o odpadech 2008/98/ES – čl. 29, čl. 30. Povinnost pro členské země vypracovat programy předcházení vzniku odpadů do 12. 12. 2013 Programy: Samostatně, součást POH, nebo součást jiné politiky Musí obsahovat: cíle, stávající opatření, kvalitativní a kvantitativní kritéria pro sledování cílů. Vyhodnocení a případná revize jednou za 6 let

Program předcházení vzniku odpadů ČR – zákon o odpadech a nový POH Dle zákona o odpadech č.185/2001 Sb., v platném znění má být Program začleněn do Plánu odpadového hospodářství ČR (POH ČR) - § 42, odst. 2 Do POH ČR má být zahrnut prostřednictvím konkrétních cílů pro předcházení vzniku odpadů a pomocí opatření - § 42, odst. 3 Platnost stávajícího POH ČR prodloužena nařízením vlády č. 181/2013 Sb. (novela nařízení vlády o POH ČR), do konce roku 2014 - rozhodnutí zpracovat Program samostatně V novém POH ČR bude Program reflektován

Směrnice 98/2008/ES Definice: "předcházení vzniku odpadu" = opatření přijatá předtím, než se látka, materiál nebo výrobek staly odpadem a která omezují: a) množství odpadu, a to i prostřednictvím opětovného použití výrobků nebo prodloužením životnosti výrobků; b) nepříznivé dopady vzniklého odpadu na životní prostředí a lidské zdraví nebo c) obsah škodlivých látek v materiálech a výrobcích.

Postup přípravy Programu předcházení vzniku odpadů ČR Jednání s partnery (stakeholdry) v říjnu a listopadu 2012 Zpracování podkladu MŽP – červenec 2013 Vnitřní připomínkové řízení - srpen 2013 Projednání na poradě vedení MŽP - 1. října 2013 15.října 2013 – představení Programu stakeholdrům Představení programu na VIII. ročník odborného semináře Babylon MŽP, KÚ, ČIŽP, SFŽP a CENIA Meziresortní připomínkové řízení – 16. - 31. října 2013 Vypořádání připomínek – listopad 2013 Předložení na vědomí vládě ČR – prosinec 2013 Předložení EK – do 12. prosince 2013 SEA k Programu – (6 měsíců) Schválení vládou ČR – 2014

Základní struktura Programu „Program předcházení vzniku odpadů ČR“ je rozdělen na dvě hlavní části: analytickou část, návrhovou část.

Základní struktura Programu V analytické části: strategický a legislativní rámec, výchozí situace v naplňování opatření a kroků souvisejících s problematikou předcházení vzniku odpadů, základní analýza situace u vybraných toků odpadů. V návrhové části: cíle, opatření k naplnění cílů, indikátory. .

Strategický rámec Programu Strategické dokumenty EU: Šestý akční program pro životní prostředí (rozhodnutí č. 1600/2002/ES), Sdělení komise k tematické strategii prevence a recyklace odpadů COM (2005) 666, Plán pro Evropu účinněji využívající zdroje KOM (2011) 57.

Strategický rámec Programu Strategické dokumenty ČR: Stávající Plán odpadového hospodářství ČR základní dokument odpadového hospodářství, nedílnou součástí jsou cíle a opatření vztahující se k předcházení vzniku odpadů – zejména kapitola 3.1., Státní politika životního prostředí ČR 2012 – 2020 (schválena usnesením vlády č. 6 ze dne 9. ledna 2013), Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR (schválen usnesením vlády č. 37 dne 11. ledna 2010). Stávající POH cíl a) podpora nízkoodpadových až bezodpadových technologií, cíl b) náhrada materiálů a výrobků s nepříznivým vlivem po ukončení životnosti na zdraví lidí a životní prostředí, cíl c) náhrada nebezpečných materiálů, cíl d) minimalizace objemu a hmotnosti výrobků, cíl e) podpora vratných opakovaně použitelných obalů, cíl f) podpora systémů environmentálního řízení, cíl g) podpora Národního programu čistší produkce, cíl i) usilovat o změnu chování podnikatelské i občanské sféry, cíl j) naplňovat program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, cíl k) podpora dobrovolných aktivit.

Strategický rámec Programu Strategické dokumenty ČR: Národní program reforem ČR 2013: růst – konkurenceschopnost – prosperita (schválený vládou 17. dubna 2013), Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období 2012 až 2020 (schválen usnesením vlády č. 713 ze dne 27. září 2011), Nově připravovaná Politika nerostných surovin a schválená Politika druhotných surovin (schválena usnesením vlády č. 773 dne 16. října 2013).

Analýza existujících nástrojů Podpora vědy a výzkumu v oblasti prevence, Environmentální technologie, ekoinovace a hodnocení životního cyklu, Národní program environmentálního značení, Systémy environmentálního řízení (EMS), Čistší produkce a udržitelná spotřeba a výroba, Zelené veřejné zakázky, Environmentální ekonomika (Environmentální účetnictví), Energetické štítkování spotřebičů a ekodesign, Průkaz energetické náročnosti budov, Environmentální výchova a vzdělávání, Aktivity charitativních a dobrovolných organizací, Dobrovolné dohody.

Sledované toky odpadů v Programu Komunální odpad, Biologicky rozložitelný odpad, Odpad z potravin/ potraviny, Odpad a výrobky na konci životnosti z výrobkových směrnic (obaly, elektro, baterie a akumulátory, vozidla s ukončenou životností), Stavební odpady/stavební materiály, Textilní odpad/textil k opětovnému použití.

Cíle a opatření CÍLE 1 hlavní cíl 13 dílčích cílů OPATŘENÍ 26 opatření (návrh) 

Hlavní cíl Programu Koordinovaným a jednotným přístupem vytvořit podmínky k nižší spotřebě primárních zdrojů a postupnému snižování produkce odpadů. Pozn.: Směrnice 98/2008/ES, čl. 29 Účelem cílů a opatření je přerušit závislost mezi hospodářským růstem a dopady na životní prostředí spojenými se vznikem odpadů.

Dílčí cíle Programu (1/6) 1. Po celou dobu realizace Programů předcházení vzniku odpadů zajistit komplexní informační podporu o problematice včetně zavedení problematiky předcházení vzniku odpadů do školních osnov, výzkumných programů a výchovných, osvětových a vzdělávacích aktivit související s ochranou a tvorbou životního prostředí. Cíl: krátkodobý a dále průběžně. 2. Zajistit účinné zapojení státní správy na všech úrovních do problematiky předcházení vzniku odpadů s cílem postupného snižování množství odpadů při výkonu státní správy.

Dílčí cíle Programu (2/6) 3. Vytvořit podmínky a nastavit motivační prvky pro snižování surovinových a energetických zdrojů ve výrobních odvětvích a zvyšování využívání druhotných surovin v souvislosti s dalšími strategickými dokumenty, zejména Surovinovou politikou ČR a Politikou druhotných surovin ČR a v návaznosti na Plán odpadového hospodářství ČR. Cíl: dlouhodobý a dále průběžně. 4. Podpořit všemi dostupnými prostředky zavádění nízkoodpadových a inovativních technologií šetřící vstupní suroviny a materiály a podpořit výrobní a průmyslovou sféru ve snaze optimalizovat procesy řízení výroby z hlediska naplnění cílů programů.

Dílčí cíle Programu (3/6) 5. Na všech úrovních podpořit, propagovat a dostatečně informovat o dostupných dobrovolných nástrojích (systémy environmentálního řízení, environmentálního značení, čistší produkce s cílem jejich postupného rozšiřování). Cíl: krátkodobý a dále průběžně. 6. V souvislosti s jednotlivými cíli Program, s cíli jiných programů a politik životního prostředí a s požadavky orgánů Evropské unie zajistit vhodné legislativní prostředí pro realizaci Programu. Cíl: průběžně.

Dílčí cíle Programu (4/6) 7. Věnovat maximální pozornost odpadům z potravin a vytvořit podmínky pro postupné snižování těchto odpadů na všech úrovních potravinového cyklu (fáze výroby, balení, dopravy, prodeje, konzumace). Cíl: střednědobý a dále průběžně. 8. Vytvořit podmínky ke stabilizaci produkce jednotlivých složek komunálního odpadu a následnému snižování na všech úrovních veřejné správy a na úrovni občanů.

Dílčí cíle Programu (5/6) 9. V součinnosti s dalšími strategickými dokumenty vytvořit podmínky ke stabilizaci produkce nebezpečných odpadů, stavebních a demoličních odpadů, textilních odpadů a odpadů z výrobkových směrnic s výhledem reálného snižování jejich produkce v následujících letech. Cíl: střednědobý a dále průběžně. 10. Podporovat využívání servisních a charitativních středisek a organizací za účelem prodlužování životnosti a opětovného používání výrobků a materiálů. 11. Zvýšit aktivní úlohu vědy a výzkumu v oblasti podpory Programu předcházení vzniku odpadů Cíl: dlouhodobý a dále průběžně.

Dílčí cíle Programu (6/6) 12. Zvýšit účinnost prosazování problematiky předcházení vzniku odpadů v aktivitách a činnostech kolektivních systémů a systémů zpětně odebíraných výrobků. Cíl: krátkodobý a dále průběžně. 13. Zajistit realizaci potřebných analytických podkladů a hodnotících nástrojů za účelem vyhodnocování účinnosti Programů předcházení vzniku odpadů a posouzení dosažených pokroků dílčích prevenčních opatření a cílů. Cíl: krátkodobý.

Opatření Programu BLOK 1: INFORMAČNÍ PODPORA, VZDĚLÁVÁNÍ A OSVĚTA BLOK 2: REGULACE A PLÁNOVÁNÍ BLOK 3: METODICKÁ PODPORA A DOBROVOLNÉ NÁSTROJE BLOK 4: VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE

Spolupráce na Programu Pro realizace jednotlivých opatření bude důležitá efektivní spolupráce s dalšími resorty zejména s:  Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), Ministerstvem zemědělství (MZe), Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Další instituce: TAČR SFŽP a další

Kontakty Odbor odpadů MŽP Ředitel odboru: Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Vedoucí oddělení koncepcí a technologií: Ing. Martina Mračkova Příprava Programu: Ing. Marie Vorlíčková, CSc. Email: marie.vorlickova@mzp.cz

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ing. Marie Vorlíčková, CSc.