Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč."— Transkript prezentace:

1 Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – 11.11.2011 Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč

2 Efektivní využívání zdrojů v EU – Bütikofer report 2011 Další podpora jednoznačnosti povolovacích procesů v EU, které by hlavně měly být transparentní pro všechny zainteresované subjekty Význam podpory regionálních průmyslových aktivit v členských státech (klastry) Nutnost celkové koordinace územních politik ve všech členských státech (EU aktuálně uvažuje o vytvoření Surovinové politiky EU se závazností pro všechny členské státy) Již zpracovaný dokument tzv. „Guidelines NATURA 2000“ by měl být vzorem i pro další normy včetně legislativních Hlášení počítá s prodloužením činnosti některých lomů a dolů produkujících především rudní suroviny Je předpokládána širší podpora těžby zlata ve vazbě na závěry ekonomické komise OSN

3 Další práce na tzv. Roadmap - COM(2011)571 Do roku 2020 by měly všechny politiky spojené s využíváním zdrojů v členských státech/EU vzít v potaz situaci v tzv. land use i v jiných geopolitických částech Všechny členské státy by měly být vyzvány, aby odstranily tzv. staré ekologické zátěže do roku 2015 Tvorba nových finančních nástrojů („Innovation Partnership“) pro podporu metodiky využívání nerostných surovin a efektivní management („EU Horizon 2020“) včetně recyklací ad. Evropská komise navrhne ve spolupráci se všemi zainteresovanými subjekty soubor jasných a jednoduše čitelných indikátorů a cílů a to nejpozději do roku 2013 – tzv. EU Resource Efficiency Transition Platform” 2012 Ve vazbě na COM (2011) 571 jsou navrženy následující legislativní aktivity: Environmental Footprint for Eco-Design (2012); Sustainable Use of Phosphorous (2012); Green Infrastructure (2012); Resource-Efficiency Indicators(2013); Communication on Land Use (2014);"No Net Loss“ initiative (2015)

4 Problematika revize Seveso II Revizní práce na směrnici Seveso II – prostupy při haváriích a dalších rizikových situacích zahájeny v roce 2008 Evropská komise vydala návrh revize směrnice v prosinci 2010, kdy byly společně zveřejněny i podkladové materiály (studie proveditelnosti, analýzy dopadů a výsledky veřejných konzultací) Aktuálně probíhá debata o návrhu v Evropské parlamentu a dalších orgánech EU Tzv. první čtení návrhu směrnice v EP je plánováno na 13.12. 2011 Přijetí Sevesa III. je plánováno již v roce 2012 Aktuálně stanovený termín na transpozici do legislativy všech členských států – 1.6.2015

5 Některé další body aktuálního vývoje legislativy EU  Směrnice o správě odpadů z těžby – finální vypořádání připomínek z řad členských států pro konzorcium pracovních skupin (CEN). Následně tvorba dalších prováděcích vyhlášek (u nás aktuálně vyhláška 428/2009 Sb. – finančí rezervy, bezpečnostní protokoly ad.) – budou doplněny principy měření ad.  BAT pro rekultivace – aktuálně připravovaný nový návrh by měl být připraven v prosinci 2011.  Revize REACHe – probíhá první vyhodnocení implementace nařízení REACH. Stále minimální rizika pro neenergetický těžební průmysl.

6 Dobrovolné nástroje – MŽP a MPO 27. 9. 2011byla usnesením vlády č. 713 schválena Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky pro období let 2012 až 2020. Cílem Strategie je zlepšení pozice ČR v mezinárodních srovnáních, která měří konkurenceschopnost, a to prostřednictvím reforem v řadě oblastí, které společné zajistí vysokou a dlouhodobě udržitelnou životní úroveň občanů České republiky stojící na pevných základech konkurenceschopnosti. Projektový záměr MŽP a MPO "Podpora aktivní samoregulace (příklad rozvoje kvality a řízení podnikových procesů MSP zaváděním dobrovolných přístupů) a systém ověřování environmentální výkonnosti výrobků“. V současnosti je dokončována "Příručka pro malé a střední podniky ke zvyšování konkurenceschopnosti eko-efektivními přístupy". Stanovený datum dokončení je 30. listopadu 2011. Těžební unie je připomínkovým místem.

7 Děkuji za pozornost! Těžební unie Slavíčkova 827/1a Brno 656 13 Česká republika


Stáhnout ppt "Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč."

Podobné prezentace


Reklamy Google