EU 2020: obnovitelné zdroje či jádro?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Výroba a distribuce elektrické energie
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Výroba elektrické energie - obecná část
EKO KVÍZ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Jaderná energie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Kritické situace v PS ČR
Vysoké učení technické v Brně
Společenské a hospodářské prostředí
Jaderná Elektrárna.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Aktualizace Státní energetické koncepce
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Jaderná Elektrárna.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

EU 2020: obnovitelné zdroje či jádro? Ing. Zdeněk Hubáček © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Obsah Jaderná energetika v evropském kontextu – Historie Lisabonský proces - evropský prostor energií Jaderná energetika v evropském kontextu Podpora OZE v EU – výkupní ceny Jaderné reaktory Podíl různých typů reaktorů na výrobě elektrické energie v EU Jaderná zařízení v České republice Výroba a instalovaný výkon Hrubá výroba elektřiny v ČR (GWh) Toky energií – ukázka Směr k udržitelné jaderné energetice

Jaderná energetika v evropském kontextu Historie (POSTAVENÍ JADERNÉ ENERGETIKY V EVROPSKÉ UNII - HISTORIE A SOUČASNOST – R. Koryčanský - bakalářská práce, 2011)

Lisabonský proces - evropský prostor energií Označení "Lisabonský proces" vyjadřuje aktivity EU, které byly nastartovány v roce 2000 na summitu EU v Lisabonu přijetím direktivy, podle níž je cílem Unie do roku 2010 "stát se nejvíce konkurenceschopnou, dynamickou a na vědomostech založenou ekonomikou na světě, která je schopna trvale udržitelného ekonomického růstu při současném vytvoření většího počtu pracovních míst". V oblasti energetiky stanovil Lisabonský proces cíl nazvaný Evropský prostor energií. Tvoří ho tyto úkoly: •liberalizace trhů s energií (elektřina a plyn) •vybudování transevropských energetických sítí •propojení elektrizačních soustav do roku 2005 v rozsahu cca 10 % •aplikace jednotné energetické daně •vytvoření sazebníku pro přeshraniční přenos elektrické energie •stanovení finančních pravidel na Trans European Energy Networks

Jaderná energetika v evropském kontextu Přehodnocení renesance jádra Zátěžové testy stávajících elektráren Budoucnost evropské energetiky je bez jádra těžko představitelná především pokud chceme: omezit závislost na surovinách z nestabilních oblastí, vyrovnat se s rostoucími cenami ropy a plynu, dbát na ochranu ovzduší, využít průmyslový potenciál jaderné energie Je třeba zůstat realisty

Podpora OZE v EU – výkupní ceny

Jaderné reaktory K 1. červnu 2011 byl ve 29 státech světa podle statistik WNA (World Nuclear Association – Světová jaderná asociace) v provozu 441 jaderný reaktor s celkovou instalovanou kapacitou 376 447 MWe. Celosvětově tyto reaktory vyrábějí asi 14 % světové elektřiny. Ve výstavbě je jich 60 ve 13 zemích. Plánuje se výstavba 90-320 reaktorů (MAAE - září 2011- snížení proti predikci 2010). Celkem se ve světě předběžně uvažuje o vybudování 338 reaktorů, jejichž instalovaný výkon dosáhne více než 384 000 MW.

Podíl různých typů reaktorů na výrobě elektrické energie v EU BWR Boiling Water Reactor FBR Fast Breader Reactor GCR Gas Cooled Reactor LWGR/RBMK Light Water Grafite Reactor PHWR Pressurised Heavy Water Reactor PWR/VVER Pressurised Water Reactor Celkem 143 reaktorů 134 412 MWe instalované kapacity

Jaderná zařízení v České republice 2 JE – Dukovany – Temelín 3 Úložiště nízkoaktivních odpadů Dukovany Jáchymov Litoměřice 2 Mezisklady VJP Dukovany Temelín 2 Výzkumné reaktory - Rez by Prague 1 Školní reaktor - Prague 10

Výroba a instalovaný výkon Typ zdroje Instalovaný výkon (MW) Výroba (GWh)   k 31.7.2011 k 31.7.2010 1.-7. 2011 1.-7. 2010 Parní elektrárny 10 775,6 10 771,5 28 257,1 28 756,0 Jaderné elektrárny 3 900,0 3 830,0 16 688,3 17 016,6 Vodní elektrárny 2 199,4 2 190,9 1 726,2 2 023,5 Plynová elektrárna 1 066,3 968,1 2 216,7 2 074,5 Fotovoltaická elektrárna 1 974,4 634,9 1 385,7 347,3 Větrné elektrárny 217,1 194,0 222,6 174,5 Celkem 20 132,9 18 589,5 50 496,5 50 392,5 Zdroj: Energetický regulační úřad

Hrubá výroba elektřiny v ČR (GWh) 1.-7. 2011 1.-7. 2010 ∆ 1.-7. 2010/1.-7. 2011 1.-7. 2009 Výroba elektřiny – hrubá celkem* 50 496,5 50 392,5 0,2% 47 883,9 Parní elektrárna 28 257,1 28 756,0 -1,7% 27 798,0 z toho černouhelná 3 455,3 3 478,9 -0,7% 3 035,5 z toho hnědouhelná 22 989,6 23 573,6 -2,5% 23 249,5 z toho ostatní 1 812,2 1 703,5 6,4% 1 513,0 Paroplynová elektrárna; plynová a spalovací elektrárna 2 216,7 2 074,5 6,9% 1 837,9 Vodní elektrárna 1 726,2 2 023,5 -14,7% 1 860,6 Jaderná elektrárna 16 688,3 17 016,6 -1,9% 16 180,2 Větrná elektrárna 222,6 174,5 27,6% 163,3 Fotovoltaická elektrárna 1 385,7 347,3 299,0% 43,9 Zdroj: Energetický regulační úřad *hrubá výroba elektřiny= celková výroba elektřiny změřená na svorkách generátorů

Toky energií - ukázka

Směr k udržitelné jaderné energetice Gen IV Udržitelnost a zachování zdrojů : x 50-100 Nakládání s odpady Klíčová role LWR v 21. století Stávající reaktory (Gen II): life time management (> 40yr) Gen III PWRs : začnou kolem 2015 Deployment of rychlých systémů Očekává se kolem 2040, bude záležet na potřebách trhu

Správný název semináře EU 2020: obnovitelné zdroje či jádro? Je to správná otázka ? EU 2020: obnovitelné zdroje a jádro

Děkuji za pozornost