RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
METODICKÝ LIST Žáci si přečtou text- společně, po jednotlivcích, samostatně… Doporučuji text vytisknout předem každému. Žáci zaškrtávají v textu slova,
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:24.10.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Konference PNEU & BUSINESS 2014 Ezop, rybáři a (naše) budoucnost …. Golf & Spa Resort Kunětická hora
ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výlov ryb Sebastian Macura. Výlov ryb Sebastian Macura.
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Č ástice stojí v ě tšinou na za č átku v ě ty. Vyjad ř ují p ř ání, zvolání nebo výzvu. Ozna č ujeme je č íslem 9. ČÁSTICE.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
HRÁTKY A HŘÍČKY. HRÁTKY A HŘÍČKY METODICKÝ LIST ZLOBIVÁ PÍSMENKA- motivační básnička, po kliknutí úkol k textu na další stránce. Žáci vypisují chybějící.
PŘEČTI SLOVA POZPÁTKU URČI SLOVNÍ DRUH A SPRÁVNĚ ROZDĚL
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
Jde zajíc za hadem a říká: "Hade promiň, že jsem se ti včera posmíval, že nemáš nohy... ", Had odpoví: "To je v pohodě... " a zajíc na to: "Jo? Tak ruku.
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Napsala a vytvořila: Madlenka
L MSP Z V B Sedm věží celý hrad střeží. Každá věž tu něco skrývá, Některá i netopýra. V jiné bydlí šedá myš, V které, to ty jistě víš.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Povolání - Rybář POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ.
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_Český jazyk
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12_ČTENÍ S POROZUMĚNÍM
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZAJÍCOVITÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Zájmena.
Šípková Růženka Trochu jinak.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

RYBÁŘ

Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to napadne. Řeka je čistá, přitéká do ní několik potůčků, jen na dně se občas objeví něco, co do řeky nepatří. Třeba rezavé nádobí, staré boty nebo rozbité sklenice. To tam házejí lidé, kteří nemají přírodu rádi. V tom rybníku Bělá si ale přesto všechny ryby žijí spokojeně.

Jen mají velký strach z rybářů. Jak jinak si máme vysvětlit, že tady žádný rybář nic nemůže chytit? Třeba takový pan Matějka. Když si obleče teplé kalhoty a kabát, na nohy si obuje bačkory, na hlavu posadí zelený klobouček a vydá se k řece, to ho asi všechny ryby hned vidí, začnou se ho bát a raději utečou hodně daleko. On je náruživý rybář a na svůj rybářský prut chce chytit všechny ryby z Bělé.

Tak se také stalo jednoho slunečného dne, že pan Matějka šel k řece a chtěl chytit alespoň jednu malou rybu. Rybářský prut měl dobře připravený. Na háček, který má ryba spolknout, navlékl žížalu. Každý rybář dobře ví, že ryby mají na žížaly velkou chuť. Jenže ryby v řece Bělé pana Maděru hned poznaly a nechtěly se nechat chytit, háčku ve vodě si ani nevšímaly.

Rybář sedí na břehu řeky, v ruce drží rybářský prut a čeká a čeká. Voda šplouchá a šumí, včelky a mouchy kolem něj bzučí, ale úlovek žádný. Až po dlouhé chvíli se panu Matějkovi zdálo, že se prut pohnul. Prudce zatáhnul a hop! Z řeky ale nevytáhl žádnou rybu, vlasec se zamotal do větve stromu, která spadla do řeky, a prut se málem zlomil. Začalo pršet a rybář musel jít domů. Tak i tentokrát ryby svůj zápas s panem Matějkou vyhrály. „ Jen počkejte zítra,“ volal na ně pan Matějka a už utíkal, aby nezmokl.

Mohou zelené ryby zbarvit řeku na bílo, aby se jmenovala Bělá? Byla Bělá řeka, potok, rybník nebo něco jiného? Co si to pan Matějka obouval na nohy, když šel chytat ryby? Jak se jmenoval rybář?

1.Jakou návnadu používá pan Matějka? 2.Co všechno házejí lidé do řeky? 3.Co všechno si na sebe oblékl pan Matějka? 4.Najděte v textu slovo náruživý rybář a vysvětlete, co znamená?

Citace: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 42 Obrázky s úkolem: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 46, 47 Obrázky dle pořadí v DUM: 1. Dostupné z dne Dostupné z http://stukanatanieri.wbl.sk/kapor-380.jpgdne Dostupné z jHH4mI/AAAAAAAAAMI/uxvurrEyV9o/s1600/10_fishing_rod.jpg dne http://3.bp.blogspot.com/_C4P6xKe3xlc/TBOf- jHH4mI/AAAAAAAAAMI/uxvurrEyV9o/s1600/10_fishing_rod.jpg dne Dostupné z dne http://fish.dnr.cornell.edu/nyfish/Esocidae/northern_pike.jpg dne Dostupné z dne http:// dne Dostupné z dne http://vektor.pixmac.cz/5/pixmac-vektor jpg dne Dostupné z dne http://naturista.cz/noimage.png dne 11.11

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, doporučuji předem vytisknout text. Žáci čtou z tabule, poté plní úkoly z listu, kontrola opět z tabule. Je na uvážení učitele, jakou formu zvolí.